Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.08.2024 08:00

Чому одні виробники знаходяться в більш виграшній позиції вже на старті?

Волонтерка, радниця заступника Міністра оборони, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони

І головне: як створити рівні умови для всіх.

Уже пояснювала, що закупівлі Міністерства оборони починаються не з оголошення DOT - Державний оператор тилу. Вони починаються, коли КСЛ (представник замовника ЗСУ) звертається до структурного підрозділу МО Головного управління розвитку і просить їм розробити «щось» Це «щось» розробляється згідно затвердженого військового стандарту. Науково-дослідні випробовування відбуваються згідно затвердженого військового стандарту.

Затверджуються технічні умови згідно знову ж таки військового стандарту. Еталонний взірець затверджується так само. Тобто. Вся нормативна база є. Вона прописана. Але. Чомусь одні виробники знаходяться в більш виграшній позиції вже на старті. Тобто під час написання технічних умов. Деякі не можуть ніяк здати свій взірець на випробовування. Деякі не можуть отримати акт відповідності. Можу навіть вже розповісти досвід своєї присутності на випробовуваннях. Коли я приїхала на одні випробовування, було 13 взірців які тестували, і чомусь присутні 2 виробники. Чому вони залучені, чому саме ці, хто дозволив, стало кримінальною драмою в цьому місяці в стінах МО.

Тому. Департаментом політик було ініційовано:

1. Впроваджено портал https://partner.mod.gov.ua/, де будуть розміщуватись оголошення щодо передачі речового майна на науково-дослідні випробування, буде особистий кабінет постачальника, можна буде відслідкувати самому постачальнику рух його документів. А нам буде легко відслідковувати, чи не викинули чиїсь документи в шредер.

2. Створюється колегіальний орган з представників всіх стейкхолдерів, з залученням представників інших відомств. Чому в теперішньому часі? Бо вже другий місяць пішов погоджень цього органу, в задачу якого входить контроль за поданням, проведенням науково-дослідних випробовувань, дотримання законодавства України.Чому система пручається, мені то зрозуміло. А от питання від громадськості - трохи ні. Ніхто не буде за Головне управління розвитку розробляти технічні умови. Це їх функціонал. А от контролювати законність проведення всіх процедур і видачі документів будемо. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]