Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.07.2024 10:05

З'явиться спеціальний розділ для військових частин – Prozorro Military Market

Волонтерка, радниця заступника Міністра оборони, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони

Військові частини стають окремими субʼєктами господарювання, які здатні вирішувати питання свого забезпечення

Нещодавно я розповідала про проєкт, над яким Міністерство оборони працює разом з Проєкт реформи оборонних закупівель реформи оборонних закупівель. Суть проєкту: підвищення ефективності децентралізованих закупівель на рівні військових частин. Це дуже важливий напрямок, так як 10% ПДФО від заробітних плат лишаються військовим частинам. Військові частини ліпше орієнтуються в тому, що саме їм необхідно. І поки величезний організм Міністерства оборони розвернеться, військова частина вже купить. Окрім того, суми таких відрахувань, це такий собі ще один бюджет Міністерства оборони. Але Ми зіткнулись з ситуацією, коли уповноваженні особи військових частин просто бояться щось закуповувати. Бо якщо ти закупиш на 500 гривень щось дорожче, ніж сусідня військова частина, приходить весь спектр правоохоронних органів України. І задовбаний комбриг замість відпочинку має ходити на допити та давати пояснення. Чи є вихід з цієї ситуації? Так.

Це переведення частини тендерів на закупівлю через електронний каталог Prozorro Market. Нагадаю, що Prozorro Market - це такий собі державний маркетплейс для швидких закупівель товарів зі стандартизованими специфікаціями. Досвід використання Prozorro Market продемонстрував, що електронний каталог це - завжди конкурентніші, ефективніші та швидші закупівлі. Але за час існування Prozorro Market ним переважно користувалися цивільні публічні замовники. Чому?

По-перше, специфікації в електронному каталозі не відповідають технічним специфікаціям Міністерства оборони України.

По-друге, відсутня необхідна специфікація в електронному каталозі.

По-третє, існує жорсткість вимог нормативно-правових актів, що регулюють закупівлі через електронний каталог у порівнянні з іншими процедурами закупівель.

І по-четверте, недостатня обізнаність уповноважених осіб військових частин, як користуватися цим інструментом.

Ми вирішили виправити цю ситуацію та розширити каталог Prozorro Market, створивши у ньому спеціальний розділ для військових частин - Prozorro Military Market.

У цьому електронному каталозі будуть топові позиції товарів, які уповноважені особи будуть і хочуть закуповувати. За попереднім аналізом, це можуть бути, зокрема, БПЛА, тренувальне спорядження, оптика та засоби звʼязку. Якщо проєкт “зайде” - каталог можна буде лише розширювати та удосконалювати. Роботу за цим напрямком Міноборони проводить спільно з Міністерством економіки, а також одним із центрів кваліфікації постачальників у каталог - ДУ «Професійні закупівлі». Тобто військові частини стають окремими субʼєктами господарювання, які здатні не тільки отримувати централізовано від Міністерства оборони, але й самостійно вирішувати питання свого забезпечення. І тоді навантаження на волонтерів значно спаде. Тому, працюємо далі. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи