Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.03.2014 13:07

Екологічну політику знову хочуть централізувати

Депутат Київської міської ради

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект, який передбачає скасування закону про передачу низки повноважень у галузі екології та природних ресурсів із загальнодержавного рівня на місцевий.

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект, який передбачає скасування закону про передачу низки повноважень у галузі екології та природних ресурсів із загальнодержавного рівня на місцевий.

Відповідний законопроект розміщений на сайті Верховної Ради України.

Менше року тому була проведена ця реформа і передача функцій місцевим адміністраціям, тільки налагодилась нормальна робота з видачі дозвільних документів та контролю за сплатою коштів до міського природоохоронного фонду, як знову хочуть все змінювати. Якщо зараз знову передавати ці повноваження на державний рівень, створювати територіальні підрозділи Міністерства екології, звільняти людей з місцевих управлінь екології і формувати штати новоутворених структур, то вся робота зупиниться не на один місяць. Знову підприємства не будуть вчасно отримувати ліміти на викиди, дозволи, сплачувати кошти до природоохоронного фонду. А з природоохоронного фонду, між іншим, фінансуються роботи з благоустрою парків, розчистки русел річок, утилізації небезпечних відходів. Кому потрібно все це зараз застопорити? Хто хоче отримати вигоду від цих потрясінь?

До того ж, прийняття цього законопроекту призведе до звуження прав місцевого самоврядування.

На фоні розмов про необхідність децентралізації влади і розширення прав місцевого самоврядування деякі депутати навпаки пропонують максимально централізувати управління галузі екології та охорони природних ресурсів. Зараз набагато важливіше дотримуватися чинних законів, аніж нашвидкуруч все змінювати тільки заради того, щоб змінювати, не думаючи про наслідки.

Нагадаю, що відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів, в тому числі на місцевому рівні» обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям від територіальних органів Міністерства екології та природних ресурсів з 18 травня 2013 року передана низка повноважень у галузі екології та природних ресурсів, зокрема створення і ведення повних баз даних користувачів надрами, утворювачів відходів, забруднювачів повітря та водойм, видача дозвільних документів, контроль за сплатою коштів до міського природоохоронного фонду. Зараз у Верховній Раді України зареєстровано законопроект про скасування цього документу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]