Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.05.2021 15:14

Колектори – хто вони такі та як регулюється їх діяльність?

Вважаю за потрібне нагадати, хто такі колектори, чим вони займаються та які нововведення з’явились для цих компаній.

На сайті Національного Банку України з’явилась новина «В продовж двох місяців запрацює реєстр Колекторських компаній – НБУ запустив спеціальну веб сторінку та нагадує учасникам ринку про важливість реєстрації». У зв’язку із чим вважаю за потрібне нагадати, хто такі колектори, чим вони займаються та які нововведення з’явились для цих компаній.

Що таке Колекторська компанія?

В суспільстві про Колекторів поширено чимало хибних уявлень. Вони склались із-за недобросовісних представників даної професії. Так виходячи із законодавчого обґрунтування, Колектор – це в першу чергу особа, яка покликана на врегулювання спору. Колектор – це посередник між кредитною установою та боржником. Його робота складається із професійного урегулювання спору із виникнення проблемної заборгованості. Необхідно звернути увагу, що Колекторська компанія це саме посередник між кредитором та боржником.

Крім того, Колектор це не фізична особа. Закон виокремлює таку категорію, як «Колекторські компанії», тобто їх необхідно вважати юридичною особою. Зазначена компанія, відповідно до законопроекту за номером 4241, який зареєстрований 21.10.2020, має бути зареєстрована в реєстрі колекторських компаній.

Така компанія повинна звернутись із визначеними документами до Національного Банку, після чого набуває статус «Колекторської компанії». Регулятор реєструє таку компанію у публічному Реєстрі. Таким чином, законодавець надає діяльності Колекторських компаній більше публічності. Кредитор перед співпрацею з такою компанією зможе знайти про неї інформацію в реєстрі. Так само і боржник зможе переконатись про дійсність компанії, яка зв’язалась із ним.

Необхідно зазначити, що перший день подачі документів на реєстрацію є 14 липня, а останнім буде 14 жовтня (для діючих Колекторських компаній).

Які наслідки для незареєстрованих Колекторських компаній?

Відповідно до нововведень, компанії, які не є зареєстрованими у вказаному реєстрі не будуть допущенні до діяльності із стягнення заборгованості за споживчими кредитами з боржників. Крім того, заключенні з такими Колекторськими компаніями договори будуть вважатись недійсними. У зв’язку із чим професійні юристи з легкістю зможуть повернути стягнуте майно боржнику.

Яким чином Колекторські компанії зможуть стягувати заборгованість з боржників?

Раніше діяльність Колекторських компаній законодавчо не врегульовувалась. У зв’язку із чим в свої роботі вони застосовували найрізноманітніші методи, нерідко – на межі порушення закону. Психологічний тиск на боржника і його родичів, нав’язливі телефоні дзвінки, погрози та візити до дому. Такі методи викликали чимало обурення, що обумовило необхідність регуляції праці Колекторських компаній. При цьому конкретного способу та засобів, якими будуть володіти ці компанії закон не визначає. Проте їх арсенал буде сильно скорочений.

На даний час законопроектом встановлюються заборони на вчинення конкретних дій, які направлені на боржника. Так, будуть заборонені такі дії, що ставлять під загрозу життя, здоров’я, честь, гідність та ділову репутацію боржника. Компанії не зможуть використовувати погрози, вводити в оману, шантажувати тощо. Крім того, вони не зможуть приховувати свій телефон при дзвінках до боржників, використовувати функцію (сервіс) автоматичного дозвону, повідомляти трьох осіб про заборгованість, вимагати сплату заборгованості із близьких родичів.

Як працює колекторська компанія в нових умовах?

Виходячи із вищевказаного переліка заборонених дій, на озброєнні Колекторських компаній залишаться дзвінки з роз’ясненням ситуації, яка склалась, особиста зустріч для врегулювання конфлікту, надання консультацій з питань врегулювання заборгованості, введення переговорів, пошук боржника через третіх осіб без розголошення деталей заборгованості.

Як бачимо перелік засобів не є великим. А отже, зі злісними боржниками це навряд чи допоможе. Тому питання Колекторських компаній та їх ефективності ще довго не втратить своєї актуальності.

Отже, якщо до Вас звернулись з Колекторської компанії – не хвилюйтесь! Зверниться до вашого юриста. Він зможе перевірити вказаних осіб та допоможе врегулювати питання з найменшими втратами для Вас. Також юрист не дозволить Колекторам застосувати «недозволену поведінку», вчасно вживши відповідних заходів.

Теги: Колектори
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]