Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.07.2021 15:10

До яких заходів вдаються ОСББ, щоб заощадити теплову енергію?

Експерт з енергоефективності, енергоаудитор

До яких заходів вдаються ОСББ задля ефективного використання енергії, заощадження теплової енергії? Поширені практики та поради


Заходи щодо економії та ощадливого використання енергетичних ресурсів під час енергоефективної модернізації будівлі можна умовно поділити на високовитратні (наприклад, утеплення стін, даху, заміна вікон в будівлі тощо), маловитратні (покращення режимів експлуатації та автоматизації котлів, налаштування інженерних систем, обладнання та устаткування), заходи, направлені на формування свідомої поведінки користувачів щодо споживання енергоресурсів, а також інші заходи організаційного характеру (наприклад, впровадження системи енергетичного менеджменту із запровадженням моніторингу споживання енергії тощо). 

Високовитратні заходи зазвичай потребують значних грошових вкладень і можуть мати великі терміни окупності. Для маловитратних заходів характерні незначні капіталовкладення та швидка окупність. 

Слід зазначити, що, при прийнятті рішення про впровадження енергоефективних заходів, власник повинен керуватись не тільки поняттям терміну окупності. Енергоефективні заходи – це в тому числі і комфорт, підвищення якості життя, продовження терміну експлуатації будівель, зменшення викидів СО2, адоптація до зміни клімату. В масштабах країні – забезпечення її сталого розвитку та енергетичної незалежності. 

Крім високо та малозатратних заходів, дуже важливими є заходи, направлені на формування свідомої поведінки користувачів, адже значною мірою саме від кінцевого споживача залежить ефективне та раціональне використання енергетичних ресурсів. 

Серед типових енергоефективних і пов’язаних з ними заходів щодо модернізації житлових будівель можна розглядати наступні:

настисність на зображення для його збільшення
джерело: онлайн-курс «ОСББ: Абетка успіху. Технічні поради щодо обслуговування багатоквартирного будинку для ОСББ», проєкт ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES)

З досвіду, найчастіше в житлових будинках реалізовуються заходи з утеплення (зовнішні стіни, перекриття покрівлі, техповерху або горища, утеплення цоколю і т.д.), заміна вікон та вхідних груп дверей на енергоефективні, встановлення автоматизованих вузлів регулювання теплової енергії (індивідуальних теплових пунктів), балансування системи опалення, модернізації системи освітлення, утеплення магістральних трубопроводів системи опалення та гарячого водопостачання тощо. 

За отриманням фінансової допомоги на впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках можна звертатися до державної установи «Фонд енергоефективності», що реалізує програму «Енергодім».

Теги: осбб
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]