Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.07.2024 13:40

Податкова пільга для ТВЕН буде коштувати Україні щонайменше 18 мільярдів

Виконавчий директор ГО "Центр громадянського представництва "Життя"

Які наслідки це матиме для захисту здоровʼя українців та як допомогти Парламенту зробити закон відповідним до інтересів суспільства?

4 червня Верховна Рада у першому читанні прийняла за основу ініційований Кабінетом Міністрів України проєкт Закону №11090 про підвищення акцизної ставки на тютюнові вироби. Законопроєкт передбачає встановлення акцизу на тютюн в євро та поступове підвищення ставки на сигарети та сигарили до 2028 року до 90 євро за 1000 штук, тоді як для тютюнових виробів для нагрівання (ТВЕН) лиш до 72 євро. Таким чином сигарети для нагрівання отримають податкову преференцію в розмірі 20%. Які наслідки це матиме для захисту здоровʼя українців та як допомогти Парламенту зробити закон відповідним до інтересів суспільства? Читайте далі.

Держбюджет України недоотримає 427,9 млн євро за 2025-2028 роки

З огляду на те, що сигарети для нагрівання й так мають преференційні умови на ринку у порівнянні з сигаретами (ароматизатори, відсутність графічного медичного попередження на упаковці, агресивна реклама пристроїв для нагрівання тютюну, новизна продукту), найімовірніше ринок ТВЕН продовжить зростати впродовж 2024-2028 років. Податкова преференція на ТВЕН ще більше стимулюватиме поширення епідемії вживання цих виробів перш за все серед молодого населення.  В результаті, бюджет України недоотримає близько 427,9 млн євро або 18,6 млрд грн за 2025-2028 роки та 7 млрд грн за кожен наступний рік у разі акцизної преференції для ТВЕН (20%) у порівнянні з тим, якщо акцизна ставка на ТВЕН збережеться на рівні сигарет та сигарил.

Окрім прямих недонадходжень, збільшаться видатки на сферу охорони здоровʼя, оскільки зростання поширеності вживання тютюну потягне за собою збільшення захворюваності, смертності та втрати працездатності населення.

Щороку Україна втрачає близько 3,2% ВВП через витрати на лікування хвороб-наслідків куріння, втрату працездатності українців та передчасну смерть частини з них. Та, щонайгірше, 130 тисяч українців помирають через хвороби, спричинені тютюном, – такі втрати важко оцінити, особливо, в роки виснажливої війни та демографічної кризи.

Податкові преференції на ТВЕН – це крок назад

У 2021 році Верховна Рада України гармонізувала акцизи на ТВЕН та мінімальне акцизне зобовʼязання сигарет та сигарил до одного рівня. Це рішення продемонструвало вражаючу ефективність: надходження у Держбюджет від акцизів на ТВЕН зросли у 6 разів всього за 1 рік (з 1,7 млрд грн у 2020 році до 10,2 млрд грн у 2021 році) та було визнано кращою міжнародною практикою. Про це Голова ВООЗ Тедрос Гебреєсус особисто написав Президенту України Володимиру Зеленському. 

Окрім цього, Всесвітня організація охорони здоровʼя наголошує, що не існує жодних підстав вважати тютюнові вироби для нагрівання менш шкідливими та “ці продукти слід оподатковувати за тією ж ставкою, що й звичайні сигарети, щоб досягти паритету із середніми податковими ставками на звичайні сигарети у країні”.

До цього закликає і спільнота лікарів України, які звернулися до Верховної Ради із відкритим листом про неприпустимість створення податкових преференцій ТВЕН та  необхідність підвищення акцизної ставки для ТВЕН рівномірно із сигаретами та сигарилами задля захисту дітей та молоді від епідемії вживання тютюну.

Створення податкової пільги для ТВЕН – означає діяти всупереч рекомендаціям ВООЗ та свідомо відмовитися від ефективної практики на користь виробників сигарет для нагрівання, двоє з яких є міжнародними спонсорами війни проти України.

850 мільйонів FPV-дронів для ЗСУ чи донат в кишеню спонсора війни

В Україні ринок ТВЕН на 80% контролює компанія Philip Morris International (бренди IQOS та Heets), решта належить British American Tobacco (бренд glo). Окрім того, нещодавно на ринок вийшли пристрої та сигарети для нагрівання від Japan Tobacco International (бренд Ploom).

PMI та JTI є міжнародними спонсорами війни проти України, визнаними НАЗК: за 2022 рік ці компанії сплатили у воєнний бюджет росії 8,4 млрд доларів (найбільше серед усіх транснаціональних компаній) та заявили, що не планують йти з ринку рф. BAT, яка формально вийшла з росії, фактично продовжує випускати свої вироби на території країни-агресора.

В той час, як Україна закликає країни світу стимулювати виходи бізнесів з росії, незрозумілим є чому деякі представники уряду просувають інтереси компаній, які фінансують ведення війни путіним і пробивають вирву у західних санкціях проти рф. Така політика послаблює як спроможність посилювати оборону України, так і авторитет на міжнародній арені.

Тож донат в кишеню спонсорам війни чи 850 мільйонів дронів? За 18,6 млрд, які недоотримає Україна в разі ухвалення останньої версії законопроєкту №11090, Міноборони може закупити 850 мільйонів FPV-дронів, або 133 тисячі артилерійських снарядів 155 мм, або 112 САУ Ceaser, або 12 725 пікапів.

В Євросоюз з акцизами на рівні ЄС

“Дві речі в житті абсолютно певні - це смерть і податки; [але ви можете] використати одну з них, щоб відтермінувати іншу” - Крістін Лагард, Президент Європейського центрального банку (з 2019 року), Директор-розпорядник МВФ (2011-2019).

В країнах ЄС середній податок на тютюн складає 177 євро на 1000 штук, відповідно Єврокомісія готується підвищити мінімальну акцизну ставку до середньоєвропейського рівня. Тож Україні, яка вже розпочала переговори про вступ до Європейського Союзу, варто не затягувати з виконанням євроінтеграційних зобов'язань. З огляду на це доцільно прискорити досягнення 90 євро до 2026 року рівномірно на сигарети, сигарили та ТВЕН.

В такому разі Держбюджет України за 2025 - 2028 роки отримає більше на 742 млн євро (32 млрд грн) у порівнянні з моделлю законопроєкту № 11090, яка передбачає досягнення мінімального акцизного зобовʼязання на сигарети та сигарили у 2028 році та створює акцизну преференцію 20% для тютюнових виробів для нагрівання.

Після ухвалення Верховною Радою України законопроєкту №11090 він знову надійшов до Комітету з питань фінансів податкової та митної політики, який має провести ключову роботу з підготовки рішень, які будуть ухвалені Парламентом. Сподіваюся на те, що парламентарі ухвалять рішення, які відтермінують передчасну смерть, а не акцизи для тютюнової продукції.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи