Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.01.2023 15:07

Запуск Universal Digital Payments Network: що зміниться у світі цифрових валют?

CEO міжнародної платіжної системи LEO, Голова наглядової ради IBOX BANK

Метою проєкту UDPN є створення платіжної системи за допомогою взаємодії між стейблкоїнами та фіатними валютами.

Вперше за три останніх роки Всесвітній економічний форум у Давосі (Швейцарія) проходить у традиційному форматі офлайн. Серед презентацій різноманітних нововведень та інструментів економічного зростання окремо варто відзначити проєкт UDPN. Він привертає увагу не лише тим, що є універсальною цифровою платіжною системою, а й тим, що може стати відповідником міжнародній системі SWIFT у сфері цифрових активів. Мережа готувалася до запуску протягом останніх кількох років, а перекази стейблкоїнів тестуються в банківських установах з минулого літа. Оскільки наразі не так багато банків у світі випускають власні CBDC, зараз проєкт знаходиться в експериментальному режимі.

Міжнародна система SWIFT є найбільшою мережею міжбанківських переказів коштів. Стейблкоїни мають потенціал як альтернативний спосіб оплати, оскільки вони можуть забезпечити платежі без використання цієї системи. На додачу до переваг цифрових валют, вони також прив’язані до реальних фіатних валют, що робить їх більш надійними та передбачуваними, ніж криптовалюти. Тобто вплив на реальну вартість того чи іншого CDBS безпосередньо залежить від економіки країни, яка його реалізує.

Китайська Red Date, розробник UDPN, оголосив, що ряд сильних міжнародних банків буде залучено до тестування концепції протягом наступних шести місяців. Хоча назви фінансових установ не розголошуються, Deutsche Bank, Hong Kong and Shanghai Banking Corporation (HSBC), Standard Chartered і Bank of East Asia прийшли на обговорення певних питань до Red Date. Наразі планується, що система здешевить цифрові платежі та прискорить їх адаптацію в банках.

Переказ цифрової валюти є однією з основних функцій UDPN, яка дозволяє пов’язувати банківські рахунки та гаманці стейблкоїнів. За допомогою вебсайту або мобільного додатку можна переказувати дві ідентичні монети між клієнтами різних банків. Важливою умовою тут є те, щоб ці цифрові валюти були взаємопов’язані, а також підтримувалися мережею UDPN. Зараз творці системи працюють над додаванням нових “коїнів” та майбутніх CBDC.

Нова мережа матиме систему спостереження, оскільки фінансові установи, які беруть участь у транзакціях, повинні будуть отримувати та зберігати інформацію про користувачів. Також у разі необхідності вони нададуть її регуляторам для виявлення та запобігання підозрілим транзакціям. Тобто, як і у випадку звичайних грошових переказів, банк, який є власником системи, матиме всю інформацію про клієнта. При цьому самі дані залишаються зашифрованими в системі та пов’язані з конкретною транзакцією та можуть бути розшифровані банком або третьою стороною, якщо це буде необхідно.

Якщо банк хоче випустити свій стейблкоїн — система UDPN має таку опцію. Ця валюта зможе функціонувати між клієнтами одного банку та навіть між іншими членами мережі UDPN за умови, що монета забезпечена фіатною валютою. Важливо зазначити, що в цьому випадку кожен банк повинен отримати ліцензію свого національного регулятора. 

Міжінституційна перевірка KYC (Знай свого клієнта) дозволить двом різним компаніям перевіряти дані клієнтів за допомогою інфраструктури UDPN. Звичайно, для цього користувач повинен погодитися на неї. Це показує, як децентралізовані технології можуть просувати вже знайомі технологічні процеси, оскільки запропонований метод можна використовувати для будь-якої міжінституційної перевірки, не тільки в банківській сфері.

Звичайно, крім цих можливостей, клієнти UDPN зможуть конвертувати фіатну валюту в цифрову та відкривати онлайн-гаманці, отримувати доступ до інтерфейсів API, що дозволить вести розрахунки на їхніх власних сайтах. Крім того, використання нової мережі дозволяє токенізувати активи. Це відкриває доступ до смартконтрактів, щоб будь-яка фінансова установа могла перевести свої процеси на цифровий рівень, від страхування до торгівлі товарами та послугами. 

Метою проєкту UDPN є створення платіжної системи за допомогою взаємодії між стейблкоїнами та фіатними валютами. Чекаючи результатів пробного запуску, вже прогнозують, що нова система зможе замінити SWIFT у цифровому світі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]