Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.05.2022 16:04

Стрибки курсу гривні: навіщо НБУ зняв курсові обмеження на готівкову валюту

CEO міжнародної платіжної системи LEO, Голова наглядової ради IBOX BANK

13 травня долар коштував 34,2 грн, а 24 числа ця сума досягла 37,5 грн.

За минулий тиждень курс у небанківських обмінниках стрімко зріс. Різниця справді велика: якщо 13 травня долар коштував 34,2 грн, то 24 числа ця сума досягла 37,5 грн. Такий стрибок стався попри те, що офіційний курс заморожено вже три місяці на рівні 29,25 грн. Давайте розбиратися, чи така різка девальвація пов'язана з реальними змінами на ринку, і що робить НБУ в даній ситуації.

Варто зазначити, що така поведінка долара відображає лише зростання попиту на валюту серед населення, а не глобальні трансформації національної економіки. Передувало цьому зняття Національним банком України обмежень на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам. Таким чином, регулятор дозволив банкам продавати валюту дорожче, ніж по 32,17 грн за долар. Українцям за кордоном такі зміни не дуже до вподоби. Тоді як НБУ аргументує своє рішення необхідністю обмежити спекуляції та зберегти міжнародні резерви. Існує кілька причин для ухвалення такого рішення НБУ.

По-перше, запровадження нових правил на ринку регулятором матиме позитивний вплив на військову економіку України. Оскільки саме у безготівковому сегменті відбувається більшість валютних операцій, імпортери зможуть купувати валюту за курсом, близьким до курсу продажу валюти експортерами. Таким чином, вдасться встановити баланс між різними курсами валюти, які існують зараз і створюють проблеми у відновленні економічної діяльності України. Також зняття обмежень покращить умови роботи суб'єктів юридичного ринку, підвищить ліквідність легальної купівлі-продажу валюти та знизить обсяг незаконних угод.

Другий фактор, який говорить про позитивність такого рішення НБУ, — налагодження конкуренції банківських установ із небанківськими обмінниками. Саме через цю конкуренцію курс долара в обмінниках може знизитися. Таким чином наближатимуться курси валют для українців, які перебувають за кордоном, та курси купівлі готівкової валюти для громадян, які залишаються в нашій країні.

По-третє, ці кроки Нацбанку також спрямовані на обмеження «карткового туризму». Оскільки більшу частину операцій із гривневими картами становить зняття готівки в банкоматах. А потім ці кошти повертаються в Україну та надходять на нелегальний грошовий ринок.

Таким чином, зняття курсових обмежень на національну валюту позначилося на зростанні попиту серед населення і, як результат, ми отримали переміни курсу. Але у глобальній перспективі такі дії регулятора спрямовані на відновлення військової економіки України, обмеження спекуляцій та регулювання курсу з небанківськими обмінниками.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]