Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.07.2022 23:18

І ще раз про питання припинення громадянства

Економіст, експерт-аналітик

Припинення громадянства

Не планував знову повертатись де теми громадянства, але активне поширення у соцмережах та ЗМІ звернення до Президента Зеленського із закликом скасувати указ в частині позбавлення Геннадія Корбана громадянства України змушує мене ще до невеличкої репліки з цього приводу.

Це звернення підписали сотні публічних осіб, діючих політиків та громадських активістів.

Не буду вкотре пояснювати, чому рішення про припинення громадянства є конституційним, відповідає Конституції України та закону України “Про громадянство”.

У мене викликає певних шок, що така кількість людей, яких називають “політичною елітою” країни не тільки не читали і не розуміють норм Конституції та законів України, а і, по суті, закликають Президента Зеленського до свідомого порушення чинного законодавства, демонструючи приклад правового невігластва та правового нігілізму.

Вони посилаються на те, що пан Корбан гарна людина. Можливо, хоча, як киянин, не можу забути про його роль, наприклад, у намаганні забудувати Протасів Яр, і це взагалі без згадування вельми строкатого минулого цього пана.

Але питання у тому, що ніхто не повинен закликати Президента України до ручного регулювання питання громадянства.

У мене немає сумніву у політичній мотивованості рішення про припинення українського громадянства Геннадія Корбана. Бо єдина підстава, за якою його можна було позбавити українського громадянства — наявність громадянства іншої держави. А про це пану Зеленському було відомо задовго до вступу на посаду Президента України. Йому “знадобилось” три роки для того, щоби позбавити Корбана українського громадянства.

Тому тут бачимо приклад відверто політичної мотивованості цього указу.

Але якщо це зроблено саме на підставі наявності документальних доказів про інше громадянство пана Корбана, то Комісія з питань громадянства і Президент Зеленський зобов'язані були ухвалити це рішення.

Це норма закону, яку підписанти звернення “чомусь” не пропонують змінити. Є інший шлях — звернення до Конституційного Суду України з проханням дати офіційне тлумачення 4 та 25 статті Конституції України в кореспонденції з відповідними нормами закону “Про громадянство”. Враховуючи рівень сталої звички суддів КСУ діяти в інтересах влади, вони обґрунтують у самий абсурдний спосіб будь-яке рішення, потрібне їй.

Правда, шановним громадським та політичним діячам, які підписали звернення щодо відновлення громадянства Корбана, потрібно розуміти наслідки рішення КСУ чи зміни до закону України “Про громадянство”, яке передбачатиме можливість наявності окрім українського ще і громадянства інших держав.

Це означає, що тоді це право матимуть і ті, хто зараз має, наприклад, російське громадянство. Що всі особи з множинним громадянством мають право без обмежень, бо права громадян виписані у Конституції України, бути державними службовцями, обиратись на виборні посади до державних органів влади та органів місцевого самоврядування. І це не можна потім відреагувати змінами до якихось законів, бо це суперечитиме нормам Конституції України, які подібні обмеження для громадян України не встановлюють. Це питання фундаментальних положень української конституції. Якщо щось хочете міняти в частині питання множинного громадянства, вносьте зміни до Конституції України.

Але замість цього добродії, яких вважають елітою країни, пропонують діяти в режимі ручного керування законами та Конституцією України, бо гарного пана Корбана образили.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]