Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.08.2021 21:11

Гривня вже не буде такою міцною, як літом цього року

Економіст, експерт-аналітик

Курс гривні, ситуація на зовнішніх ринках.

Днями керівник незалежної групи макроекономічного аналізу та прогнозування “UEO” Михайло Кухар наголосив, що етап зміцнення курсу гривні завершується. При цьому “UEO” прогнозує, що курс гривні, станом на кінець року, не послабшає нижче рівня 27,5 гривень за долар. Звісно, без урахування фактору можливої політичної кризи в Україні восени цього року, яка потенційно може спровокувати певну паніку на валютному ринку. Наше населення і бізнес під час політичних катаклізмів завжди активно переводить свої гривневі заощадження в іноземну валюту.

У той же час потрібно розуміти, що серед суто економічних причин, які призводитимуть до курсового послаблення гривні, головною є зовнішня кон'юктура. На жаль, за роки незалежності Україна перетворилась переважно у сировинну економіку. Ми надзвичайно залежимо від цін на сировину на зовнішніх ринках. Колись “UEO” взагалі наводила дуже красномовний графік, який демонстрував залежність української економіки від ситуації з сировиною на зовнішніх ринках. Протягом років незалежності крива ВВП України повністю корелюється з динамікою цін на зовнішніх сировинних ринках.

Для України основними сировинними товарами є аграрна та металургійна продукція. Якщо на зовнішніх ринках зростає попит та відповідно ціна на сировинну продукцію, то українська економіка зростає. Можновладці у таких випадках надувають щоки та розповідають, що завдячуючи саме їхнім управлінським талантам, зростає українська економіка. Хоча, як свідчить український досвід, наші урядовці, лише коли взагалі нічого не роблять, то цим найбільше допомагають українському бізнесу. Частіше, на жаль, своїми некомпетентними діями лише шкодять їм. Агресивна некомпетентна дурість нинішніх можновладців у питаннях податкової політики наочне підтвердження цьому. Але зараз все ж таки не про це.

При падінні попиту та цін на аграрну та металургійну продукцію на зовнішніх ринках ми зіштовхуємось з падінням експортної виручки, відповідно падають доходи підприємств-експортерів, скорочуються надходження до держбюджету, погіршується торговельне сальдо, посилюється тиск на курс гривні.

Так от зараз, після стрибка цін на аграрну та металургійну продукцію, який розпочався у четвертому кварталі минулого року, спостерігається зниження попиту та цін на кукурудзу і на металургійну продукцію. Так, у цей четвер на азійських ринках ф'ючерси на руду з 62% -ним вмістом заліза в Сінгапурі подешевшали на 10% - до $134 за тонну. Це мінімуму за останні 8 місяців. За даними Bloomberg вартість ф'ючерсів на Даляньській сировинній біржі за підсумками торгів у четвер опустилася зразу на 6,2%.

Все більше міжнародних аналітичних груп, гірничодобувних та металургійних компаній світу почали заявляти про вірогідність істотного скорочення виробництва сталі в Китаї до кінця року.

При цьому, деякі великі китайські виробники сталі вже заявили про скорочення виробництва.

Відчуття, що світові сировинні ринки перегріті є у багатьох експертів. І падіння цін на ф'ючерси на руду та кукурудзу лише відображає ризики загального зниження цін на всі сировинні товари — нафту, аграрну та металургійну продукцію. Поки що це не стосується цін на газ у Європі, але це наслідок відвертого зловживання монопольним становищем та шантажу з боку Газпрому. Але загальне зниження цін на сировинні товари неминуче призведе і до зниження цін на газ. Особливо, якщо зима в Європі буде теплішою, ніж минулого року.

Для України головне завдання для уряду та Нацбанку — бути готовим до суттєвого зниження цін на основні українські експортні товари, а також втрату зацікавленості інвесторів до українських боргових паперів — державних та корпоративних.

Тому що це, з одного боку, призведе до падіння доходів компані-експортерів і відповідно держбюджету, з іншого — погіршить умови для здійснення зовнішніх запозичень. При цьому, тиск на курс національної валюти посилиться. Хоча з урахуванням розміру золотовалютних резервів немає підстав для занепокоєння щодо спроможності Нацбанку, навіть при реалізації самих негативних економічних та політичних сценаріїв, забезпечити контрольоване послаблення курсу гривні до 29-30 гривень за долар до кінця наступного року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]