Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.03.2021 18:40

Влада повністю втратила контроль за поширенням пандемії коронавірус

Економіст, експерт-аналітик

Пандемія коронавірусу

Є сенс ще раз пояснити ситуацію з вакцинацією від COVID19 в Україні.

Очевидно, що нинішня влада її не просто повністю провалила. Поки що у суспільства і у самих можновладців немає навіть мінімального уявлення, коли щеплення від коронавірусу стане доступним для всього населення.

Станом на сьогодні, згідно офіційних заяв, в Україну завезено лише 700 тис доз вакцин. (CoviShield – 500 тис, Cinovac – 200 тис). Цього достатньо для подвійної вакцинації 350 тис осіб. І це якщо би вдалося використати всі порції. Але вже відомо, що внаслідок управлінського хаосу частина порцій вакцин взагалі залишається невикористаними та викидаються. Де наші можновладці збираються закупати ще щонайменше 60 млн доз вакцин, зовсім незрозуміло. У цьому випадку вже вторинним стає питання, скільки на цьому вони ще і спробують вкрасти державних коштів.

Саме за таких обставин влада за допомогою своїх експертів та блогерів активно поширюють дві тези: по-перше, винні у нинішній ситуації ті, хто критикує владу, що та внаслідок корупції та некомпетентності закупила лише китайську та індійську вакцини, хоча які точно не є найкращими; по-друге, що в усьому винні ті, хто не вірить у необхідність вакцинації. Останніх навіть пропонується карати. Хоча все це лише очевидний інформаційний шум, яким намагаються перебити зростаюче обурення українського суспільства.

Зрозуміло, що у країнах, де вакцинація здійснюється великими темпами, теж є ті, хто не довіряє щепленню від коронавірусу. Але це питання врегульовується зовсім не покаранням. Якщо є кого вакцинувати, то займаються не покаранням та примусом тих, хто відмовляється від щеплення, а бажаючими його отримати. І лише, коли щеплення отримають всі або майже всі, хто хоче пройти вакцинацію, тоді може виникнути потреба у певних обмеженнях для осіб, які стають жертвами пропаганди, спрямованій на дискредитацію необхідності щеплення.

На жаль, в Україні ситуація значно трагічніша. Нинішні можновладці внаслідок жахливої некомпетентності і можливо ще більш жахливої корумпованості неспроможні забезпечити у цьому році населення країни доступом для добровільної вакцинації.

На жаль, це очевидний факт.

А це означає, що нас очікує ще не один регіональний та загальнонаціональний локдаун, і ми побачимо ще тисячі смертей, пов'язаних з інфікуванням коронавірусом.

Також слід сприймати як даність, що українцям буде, принаймні цього року, дуже складно подорожувати світом і безвіз з ЄС закриється не де-юре, а де-факто. Більш забезпечений, дуже вузький, прошарок українських громадян буде змушений або якось проходити вакцинацію в Україні на платній основі за шалені гроші, або, якщо матимуть можливість та візи, летіти в США чи Канаду і там робити щеплення. У першу чергу вакциною, розробленою компанією Johnson & Johnson, бо там достатньо лише одного уколу.

Для мене все, що ми зараз спостерігаємо в Україні в економіці, внутрішній та зовнішній політиці, безпеці, у правоохоронній та судовій сфері, охороні здоров'я, це очевидний наслідок вибору, зробленого українськими громадянами у 2019 році. Як відомо, демократія — це не тільки право вільного вибору, але і імперативна відповідальність за його результати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]