Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.03.2021 21:52

Щодо рішення РНБО про націоналізацію АТ "Мотор січ"

Економіст, експерт-аналітик

Націоналізація АТ "Мотор січ".

Націоналізація - це не конфіскація. Тобто, власникам доведеться компенсувати вартість акцій. І ціна там може бути чимала, бо враховуватиметься потенційна втрачена вигода.

Тому слід очікувати багато довгих судових процесів щодо визначення розміру компенсації нинішнім власникам акцій АТ "Мотор січ". Але погодившись з вимогою американського уряду щодо недопущення передачі технологій виробництва двигунів Китаю, потрібно думати, за рахунок яких замовлень це потужне підприємство зможе працювати у подальшому. Більш того, воно потребує сотні мільйонів, якщо не мільярдів, доларів інвестицій в оновлення виробничих потужностей та науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи (НДДКР) для розробки сучасних двигунів. В українського уряду цих коштів немає. Вже не кажучи, що нічого окрім розкрадання державної власності наші можновладці робити не вміють. Якщо це підприємство залишиться у держвласності, то непотрібно бути оракулом, щоби передбачати його сумну долю.

Тому, навіть провівши націоналізацію, потрібно зразу вирішувати завдання щодо того, яких інвесторів та на яких умовах шукати. Щоби гарантувати, як залучення інвестицій у розвиток підприємства, так і забезпечення ринків збуту продукції цього підприємства.

Не впевнений, що Зе та його команда спроможні вирішити завдання, яке стоятиме перед державою щодо спасіння та розвитку одного з потужних українських підприємств.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]