Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.02.2021 18:33

Потрібно почати відмовлятися від використання газу у житлових помешканнях

Економіст, експерт-аналітик

Тарифи на житлово-комунальні послуги

Парламент знову ухвалив рішення відкласти строки встановлення лічильників газу у помешканнях, де він використовується лише для приготування їжі.

Абсурдність ситуації у тому, що їх встановлювати там взагалі недоцільно. Витрати на їх встановлення та утримання, з урахуванням значного, постійно зростаючого використання електроприладів для приготування/підігріву їжі, не окупляться ніколи.

Більш того, потрібно розпочати масове переведення багатоквартирних будинків на сучасні електроплити та електродуховки, повністю прибираючи звідти використання газу.

Бо, по-перше, утримання систем для подачі газу у такі будинки, дуже витратні. А зі скороченням його споживання, їх використання все менш ефективне. По-друге, газ є небезпечним. Особливо у нашому, постійно деградуючому, житловому фонді. Повідомлення про отруєння та вибухи газу у житлових помешканнях з'являються майже щоденно.

Крім того, теж у масовому порядку, необхідно відмовлятися від централізованого  гарячого водопостачання та використання газових котлів для нагрівання води, бо це теж вкрай неефективно, переводячи помешкання на індивідуальні електробойлери. Такі заходи згодом повністю окупляться. Це має бути загальнодержавна програма, з використання інструментів бюджетної, податкової та кредитної політики.

Але в Україні на урядовому та, на жаль, і експертному, рівні відсутнє розуміння, що потрібно робити з житлово-комунальним сектором, які реформи та у якій послідовності проводити.

Поняття “ефективність”, як економічна категорія, відсутня повністю. Ані урядовці, ані пересічні громадяни не усвідомлюють, наскільки жахливо витратною та неефективною є діюча система житлово-комунальних послуг.

Тому рішення на урядовому та місцевому рівні у сфері ЖКГ ухвалюються безглузді, витратні, зі значною корупційною складовою.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]