Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.03.2020 10:41

Зими не було, а платіжки на 53 тисячі були

Голова правління ГО «Нова Україна комунальна»

Не пощастило в цьому році тепловикам. Календарна зима пройшла, метеорологічна навіть не починалася, газ дешевий, як ніколи. Довелося буквально «вибивати» з економних споживачів плату за опалення.

Не пощастило в цьому році тепловикам. Календарна зима пройшла, метеорологічна навіть не починалася, газ дешевий, як ніколи. Довелося буквально «вибивати» з економних споживачів плату за опалення.

Ось так всупереч здоровому глузду в Києві з'явилася платіжка на 53 тисячі гривень. Що не так з нашою системою ЖКГ, думаю я? Чому постачальнику легше списувати свої прорахунки на законодавство, ніж формувати і вдосконалювати власний білінг? Чому крайнім завжди стає споживач? І чому органи влади, які ліцензують постачальника, не спроможні перевірити дотримання ним нормативів, зате запекло борються з появою на ринку альтернативи монополістам?

В історії появи феєричної платіжки від «Київтеплоенерго» прекрасно все. Для початку – посилання тепловиків на закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та методику розподілу комунальних послуг між споживачами. Роблять вигляд, що читали, але очевидно, що не користуються. Саботувати простіше - завжди можна сказати, що у них інший тариф, який не на теплову енергію, як повинно бути за методикою, а на централізоване опалення, як було колись. А отже, методика конкретно для «Київтеплоенерго» чинності не набрала! Нехай нею інші користуються ... Але коли дуже треба, то можна пояснити, що методика «крива» і створює колізії непереборної сили.

Але, якби методика була задіяна, як належно, платіжка на 53 тисячі просто не з'явилася б! Поясню, чому.

Фактично на власницю квартири, яка залишилася єдиною в новобудові без свого лічильника тепла, «повішали всіх собак» і різницю у 39 Гкал. А за методикою тепловикам слід було відняти від її платіжки не тільки місця загального користування, а й такі витрати:

• витрата теплової енергії на квартири з лічильниками, де ніхто не проживає або подача опалення відключена (вони повинні платити мінімальну частку за одержуване від сусідів тепло),

• витрата теплової енергії на ГВП,

• витрата теплової енергії на функціонування циркуляції внутрішньобудинкової системи ГВП.

Це як мінімум! Я навіть не згадую зараз про незаконні перепланування, виноси стін на балкон і теплу підлогу з циркуляцією гарячої води. Тепло можна відключити і брати його від ГВП, за яке заплатить ота крайня квартира без лічильника. Але хто піде перевіряти?

Окреме «задоволення» читати і аналізувати саму платіжку. У ній теж спостерігаються дивні речі. І нарахована сума, і відсутність даних про будинковий лічильник ГВП, а головне - опалювана площа будинку аж 355,86 кв. метрів. Ви серйозно? Висотка на 177 квартир з такою загальною житловою площею?

У тому ж законі є стаття 8, де перелічені складові розшифровки квитанції: з обсягами спожитої теплової енергії та ГВП, з динамікою споживання, із середнім платежем споживачів тієї ж категорії. Але тут ці дані приховані, і навіть фахівець не зрозуміє - є в цьому будинку окремий лічильник, який рахує теплову енергію для ГВП чи ні?

Однак саме «завдяки» такій безглуздій сумі ця платіжка набула розголосу. А скільки квитанцій за тепло, виписані в межах 2-3 тисяч гривень, за які не всі підуть розбиратися?

Та рано чи пізно рахувати і економити навчаться все споживачі. І було би добре, якби тепловики до того часу прочитали закони та іншу нормативку до кінця, а не тільки те, що їм зручно і вигідно.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]