Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.01.2020 15:40

Коли український підліток виступить в Давосі?

Народний депутат IX скликання, президент Всеукраїнської асоціації музичних подій

В Давосі завершується Всесвітній економічний форум. Цього року, на рівні зі світовими лідерами, відразу декілька виступів мали підлітки.

Завершується Всесвітній економічний форумі в Давосі, а ми продовжуємо роботу над проектом Закону “Про основні засади молодіжної політики”. Чи не найбільша дискусія в рамках нашої робочої групи точиться навколо питання: “З якого віку молодь вважати молоддю?”. 

За нинішнім законодавством, вік молоді починається з 14-ти років. В нашому проекті Закону, пропонуємо визначити цю вікову межу від 6 років. 

Чому? Достатньо подивитись на перший день виступів на Форумі. На рівні з світовими лідерами, виступила людина року за версією Times, шведська еко-активістка Грета Тунберг. Разом з нею в дискусії брали участь і інші впливові і відомі тінейджери - засновник фонду "Світло і Надія для Пуерто Ріко" Сальвадор Гомес, журналіст і активіст, голова громадської організації із Замбії Наташа Мванса і 13-річна активістка з Канади Отем Пельтьє.

Давос, підлітки

Це наочно свідчить, що світ змінився. Сучасна молодь дорослішає швидше і хоче включатися в суспільно-політичні процеси набагато раніше. Так рано, що вже в 13 років має результати своєї активності, які по якості і масштабам дозволяють виступати на форумі в Давосі. То чи не запізно працювати з молоддю в 14?

Прогресивні європейські країни вже зрозуміли це і будують державну молодіжну політику у відповідності до вимог часу. Мова передусім про Австрію, Бельгію, Фінляндію, Нідерланди та ряд інших розвинених країн. Вони пішли набагато далі і визначають вік “молоді” взагалі з самого народження, що можна побачити на графіку нижче. 

Коли український підліток виступить в Давосі?
photo5278297597859179952 (2).jpg

Світові тенденції наочно показують, що підлітки на багато раніше “дорослішають”, в гарному розумінні цього слова, і стають більш суб’єктними. Задача ж держави в даному напрямку - максимально цьому посприяти та створити необхідні передумови для успішної соціалізації молодої людини в суспільство. 

Чому саме з 6-ти років? За нашою логікою, саме в 6 років, коли дитина йде в школу, в неї з’являються перші соціальні обов’язки та відповідальність. І це є логічною точкою старту для роботи молодіжної політики - політики соціалізації та інтеграції в суспільні процеси. 

Зараз же, поки іноземні підлітки в 13 років вже виступають на Світовому економічному форумі, українська державна машина лише з 14 починає з ними працювати. То може прийшов час змінити це?

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи