Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.08.2023 17:38

Скринінг раку шкіри потрібно проходити всім без винятку

Засновник та директор Благодійного фонду "ОнкоСтоп"

Ніхто не застрахований від раку шкіри, оскільки він може виникнути з багатьох причин. І не тільки через зловживання солярієм, сонячними процедурами та «підозрілі» родимки

Певну роль відіграє генетична схильність, також ризики зростають з віком. Шкідливі звички, «збої» в імунній системі, несприятливий вплив навколишнього середовища, стреси – усе це може бути тригером мутації клітин і розвитку раку шкіри. На сьогодні він є одним з найпоширеніших у світі (за даними ВООЗ, лише у 2020 році було вперше діагностовано понад 1 млн нових його випадків).

Підступність раку шкіри в тому, що на ранніх стадіях він «не болить», не завдає дискомфорту і може проявлятися ледь помітними плямами на шкірі чи навіть її лущенням. Пацієнти сприймають це як косметичні вади, котрі можна усунути кремами чи іншими засобами догляду, і втрачають дорогоцінний час. Бо хвороба агресивно наступає, особливо, якщо це типи раку, які швидко метастазують.

«Найагресивнішою є меланома, яка спроможна швидко поширюватися на інші частини тіла і спричиняти високий рівень захворюваності та смертності. Однак й інші типи раку шкіри, навіть ті, що не метастазують, також можуть завдати багато страждань, особливо, якщо виявлені на пізніх стадіях.

На щастя, більшість видів раку шкіри, зокрема карцинома базальних клітин і плоскоклітинна карцинома, зазвичай добре піддаються лікуванню, якщо вчасно діагностовані. Прогноз при раку шкіри залежить від його виду, ступеня диференціації пухлини та стадії. В середньому при І і ІІ стадіях повне виліковування можливе у 80-100% випадків, а при ІІІ – лише у 40-50%», – говорить лікар-дерматоонколог Анна Пономарьова.

Вчасно – це що раніше, то краще. Кожен із нас має періодично проводити самоогляд шкіри щодо виявлення підозрілих змін і за найпершого тривожного сигналу звернутися до лікаря. Але цього недостатньо – для раннього виявлення раку потрібен професійний огляд фахівця. І не просто неозброєним оком, а за допомогою дерматоскопа (багатолінзового апарату, який дає змогу виявити новоутворення не лише зовні, а й на певній глибині). Саме дерматоскопію вважають золотим стандартом раннього скринінгу раку шкіри.

«Такий скринінг обов’язково потрібно проходити всім без винятку, починаючи з дитячого віку. Адже останнім часом рак шкіри значно помолодшав. Мені доводилося діагностувати меланому у дітей віком до 10 років! Лікар за допомогою дерматоскопа має повністю оглянути людину. Це абсолютно безболісний, неінвазивний метод, який у 99% випадків допоможе вчасно запідозрити рак шкіри будь-якого типу. Такий скринінг потрібно проходити щороку. А пацієнтам із групи ризику – раз на пів року», – радить лікарка.

5 аргументів на користь раннього скринінгу раку

1. Він дає змогу виявити хворобу на стадії, коли пухлини ще дрібні і не проникли глибоко в тканини.

2. Скринінг допомагає запобігти поширенню ракових клітин на інші органи тіла.

3. Це шанс уникнути тяжких проявів раку, страждань і ускладнень, котрі виникають на задавнених стадіях.

3. «Ранній» рак легше піддається лікуванню.

4. Вчасне втручання дає значно кращі прогнози щодо одужання і зменшує смертність.

5. Що раніше ви почнете лікування, то меншими будуть витрати на нього.

Тож навіть якщо ніхто не застрахований від раку, існує надійна страховка від його несприятливих наслідків і тривоги щодо того, чи є у вас ця хвороба. Тому краще відкласти візит до салону краси, ніж до дерматолога, бо краса шкіри – у її здоров’ї. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи