Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.02.2023 12:29

Коротко щодо "реформ" в соціальній сфері

Експерт з питань соціальної політики

Про плани моновлади "реформувати" сферу трудових відносин, соціального захисту та пенсійного забезпечення.

Останніми днями в медійному полі багато інформації щодо планів і намірів моновлади «реформувати» сферу трудових відносин, соціального захисту, провести пенсійну реформу.
Якщо не впадати в рефлексії, не давати характеристик ініціаторам/виконавцям то коротко про суть запропонованих слугами олігархів "реформ" написав Голова Конфедерації Вільних профспілок України, Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець:
-Великий капітал замовив своїм кишеньковим лобістам в парламенті «зниження ролі профспілок», встановлення диктатури роботодавця, що й хочуть максимально закріпити на законодавчому рівні.
-100% права на рішення щодо трудових взаємовідносин між роботодавцем і найманим працівником передати роботодавцю. Працівнику залишити обов’язки.
-Форсувати впровадження загальнообов’язкової (примусової) накопичувальної пенсійної системи - передачу без жодних гарантій/індексацій/інфляцій грошей українських працівників кишеньковим приватним фондам.
-Скоротити права працівників на отримання допомоги у разі нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності. Взагалі суттєво урізати права регресників.
До слова, ініціатива злияння Фонду соцстраху України з Пенсійним фондом є абсолютною копією, мавпуванням реформи російського, кремлівського зразку.
Про зниження рівня бідності населення, звісно, не йдеться.
Яким чином мотивувати до повернення в Україну, на робочі місця трудових мігрантів і вимушених біженців (70% з вищою освітою) - теж залишається під великим знаком питання.
Все зазначене- перелічене вище прямо суперечить європейській цивілізований практиці трудових відносин, конвенціям МОП і директивам ЄС.
Як з таким багажом наші можновладці планують втиснутись до Європейського союзу? Тим більше Європейські, світові профспілки, всесвітньо відомі правозахисники прямо попереджають наших високопосадовців про загрози…
Побачимо. Але зніміть (у кого ще залишились) рожеві окуляри і ду-май-те!
Зараз деякі гарячі депутатські голови пропонують відмінити День Праці...
Проте, зовсім чи не знають чи забули історію, що 1 травня стали відзначати в США з 1886 року, а в Україні День солідарності людей праці вперше відзначили саме у Львові — 1890 року!
(До слова, саме місто Лева стало початком творення історії українських профспілок ще у ХІХ столітті. Адже 6 листопада 1817 року у львівській друкарні було засновано першу профспілкову організацію «Товариство взаємної допомоги членів друкарської справи».)
До речі, 1 травня 1919 року - на території Української Народної Республіки було офіційно оголошено святковим...
Зараз неоліберали вішають образливі ярлики, щоб відмінити день, що символізує боротьбу людей за свої трудові права.
Щоб потім, прикриваючись війною, ці самі права людей за допомогою сумнозвісних третьякових нахабно урізати!
Проте, це напряму суперечить європейському шляху. Адже трудові і соціальні гарантії, незалежні профспілки – це норма цивілізованого світу. Те, що називається демократія.
І якщо ми прагнемо стати частиною Євросоюзу, досягти його рівня життя, то мусимо дотримуватися європейських правил та традицій - посилювати, а не згортати соціальний діалог в Україні.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]