Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.02.2023 17:57

Чи варто очікувати у березні обіцяної індексації пенсій?

Експерт з питань соціальної політики

З урядових джерел надходить заплутана, суперечлива інформація...

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” індексація пенсій має проводитись щороку з 1 березня з урахуванням рівня інфляції та динаміки середнього рівня заробітної плати у попередні три роки. Проте, з урядових джерел надходить заплутана суперечлива інформація... 

Пенсіонерам не варто очікувати обіцяної у березні індексації пенсійних виплат! - Це випливає зі слів міністерки соціальної політики Оксана Жолнович.

За її словами, Уряд проводить розрахунки, щоб провести індексацію пенсію, враховуючи ситуацію в економіці. І терміни уже зсунулися щонайменше на місяць...

Минулого року Уряд обіцяв провести індексацію пенсій у березні 2023 року. У бюджеті на 2023 рік єдине підвищення пенсій, яке мало відбутися.

Йшлося про підвищення лише на 5% (2022 року пенсії проіндексували на 14%). Це при тому, що зростання споживчих цін 2023 року очікується на рівні 28,0% після інфляції у 30% 2022-го...

Міністерка соцполітики Жолнович заявила, що на індексацію пенсій не вистачає 20 млрд грн…

Проте, на «велике будівництво-крадівництво» в цьому році попри війну виділили 53 млрд!

За словами міністерки щоб осучаснити пенсії на потрібно близько 60 млрд грн. При цьому в бюджеті виділили близько 40 млрд грн. Ще 20 млрд грн доведеться знайти протягом року. Однак, навіть якщо березневе осучаснення проведуть у повному обсязі, цього буде недостатньо, бо ціни суттєво зросли. 

Що буде  з пенсіями і соцвиплатами цього року та чому він виявиться складним для всіх, більш детально читайте у дописі «Пенсії у 2023-му: невтішні перспективи».

P.S. На сайті Мінсоцполітики появилася інформація щодо того, що індексацію пенсій розпочнуть все ж таки 1 березня, проте не зрозуміло чи вистачить грошей і чи всім пенсіонерам проіндексують? (Останні роки такі великі категорії пенсіонерів як військовослужбовці, держслужбовці, науковці та чернобильці залишалися без індексації)

Стало відомо, що обіцяна Кабміном індексація пенсій в березні цього року, нажаль торкнеться не усіх пенсіонерів!
На збільшення пенсійних виплат зможуть розраховувати ті хто отримує мінімальну пенсію, люди з інвалідністю, а також ліквідатори аварії на ЧАЕС..
Знову без індексації залишаться такі великі категорії пенсіонерів як військові, науковці та держслужбовці...
- за інформацією першого заступника Голови соцкомітету ВР, народного депутата Михайло Цимбалюк
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]