Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.09.2022 20:31

Пенсійна піраміда

Експерт з питань соціальної політики

Незважаючи на війну і важку економічну ситуацію знову почалися урядові розмови про запровадження загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи

 

Накопичувальна пенсійна система чи фінансова піраміда?

 Незважаючи на війну і важку економічну ситуацію в Україні знову почалися недолугі урядові розмови про запровадження загальнообов’язкової  накопичувальної пенсійної системи… хоча, у наших східноєвропейських сусідів (Польща, Угорщина, Чехія) в мирний час і при більш сприятливих економічних умовах не вдалося її запровадити!

Фахівці міжнародних фінансових організацій (в тому числі МВФ і Світового банку) вказують, що для запровадження накопичувальної пенсійної системи повині бути відповідні сприятливі умови, як то стале економічне зростання та значне збільшення доходів населення (хоча б декілька років поспіль), при цьому інвестиційний дохід від інвестування пенсійних активів має  перевищувати рівень інфляції за рік хоча б на 3% (інфляція в цьому році 30%, в 2023 уряд прогнозує  30%)…

Крім того, мають бути низкі адміністративні витрати.  Як свідчить досвід латиноамериканських країн (Аргентина, Чилі), у яких тривалий час функціонував другий рівень пенсійного забезпечення, високі адміністративні витрати  в накопичувальній системі призводять до вкрай низького рівня результатів довгострокового інвестування і відповідно  до суттєвого  зменшення розміру пенсійних виплат.

Найбільшою проблемою є те, що нема реальних державних гарантій збереження пенсійних накопичень!

Є велика загроза, що пенсійна накопичувальна система перетвориться на велику фінансову піраміду…

Повне економічне безглуздя! Проте, сумнозвісній пані Третьяковій і ко не терпиться віддати пенсійні грошики на прокрутку приватним страховим фондам і компаніям.

 Перед тим, як прийняти рішення про запровадження примусової накопичувальної пенсійної системи,  Уряд має забезпечити такі умови:

– запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування не повинно мати негативного впливу на фінансове забезпечення солідарної пенсійної системи;

– забезпечення на належному рівні пенсійних накопичень та відповідних пенсійних виплат з накопичувальної системи потребує стабільного економічного зростання, значного підвищення рівня заробітної плати та зниження рівня інфляції в країні;

- гарантувати збереження пенсійних накопичень;

– на стартовому етапі впровадження накопичувальної системи мають бути вжиті такі заходи, які б унеможливили зловживання і завищені адмінстративні витрати та запобігти  негативним наслідкам запровадження накопичувальної пенсійної системи – перетворення її на сумнозвісну фінансову піраміду!

 Елементи накопичувальної пенсійної системи  можна запроваджувати і в рамках солідарної системи – йти від персонального обліку сплати ЄСВ до персональних пенсійних рахунків з правом наслідування пенсійних накопичень. На першому етапі участь в накопичувальній системі  повина бути  добровільною.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]