Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.09.2015 17:01

Урядові подачки: чи існує альтернатива?

Експерт з питань соціальної політики

Щодня ми бачимо по телевізору та читаємо в газетах про те, як усе погано в Україні і що виходу з цієї ситуації не видно. Звичайно, є безліч факторів, що впливають на погіршення економіки. Та чи повинні прості громадяни платити за помилки Уряду зі своєї киш

Щодня ми бачимо по телевізору та читаємо в газетах про те, як усе погано в Україні і що виходу з цієї ситуації не видно. Звичайно, є безліч факторів, що впливають на погіршення економіки. Та чи повинні прості громадяни платити за помилки Уряду зі своєї кишені?

Усі ми знаємо, що тарифи на комунальні послуги зросли в декілька разів, гривня впала втрич . Так само підвищилися ціни на продукти щоденного вжитку та елементарні послуги.

Що ж не змінилось?  Без індексації залишились лише заробітні плати, пенсії та інші соціальні виплати.

Більше того, аби якось викрутитись із ситуації, що склалась,  урядовці обкладають податком пенсію. Про який податок може йти мова, коли ми говоримо про найменш захищену верству населення та мінімальну пенсію у розмірі 949 грн.?

То про яку справедливість можна говорити, коли економити намагаються на найбідніших? З а офіційними даними Мінсоцполітики фактичний прожитковий мінімум для працездатних осіб в цінах липня становив 2997 грн., Урядом же  встановлено бюджетом на цей рік 1218 грн.!  

 

Цікаво, яким чином можна вижити, якщо мінімальна заробітна плата у 2,5 рази менше фактичного прожиткового мінімуму? Мова йде лише про виживання, тому що нормальне життя просто неможливе у таких умовах.

Розуміючи це, Міністерство Фінансів на наступний рік пропонує мінімальну заробітну плату 1378 грн. Скажете: «Знущаються»? У відповідь отримаєте короткий виступ прем’єра про складну ситуацію в країні , якому мінімальної зарплати хіба що на обід вистачає . 

Але й це не найстрашніше… В Україні заборгованість із виплати заробітної плати складає майже 2 мільярди гривень (не включаючи Крим і Донбас)! Ось ще один спосіб зекономити. Дійсно, навіщо людям зарплати?

Уряд ніяк не може зрозуміти, що проблема не у тарифах, а у мізерних доходах населення. Міністр соціальної політики радісно звітує що субсидії отримали 1.4 млн родин - це менше половини від того, що планував уряд, - більше 4 мільйонів родин повинні отримати ці субсидії.

А, з іншого боку, сам факт того, що мільйони людей повинні звертатися за субсидією, вказує на масове зубожіння населення.

Уряд повинен так стимулювати реальний сектор економіки та промисловість, щоб люди мали достойну зарплату і гідну пенсію та могли сплачувати всі види житлово-комунальних послуг без урядової милостені та подачок .

В країнах ЄС, як правило, витрати на комунальні послуги не перевищують 10-15% від місячного доходу родини.

Якщо брати за норму європейські стандарти, до яких так прагне Уряд, то з тим рівнем цін і тарифів, які будуть у нас восени, середня зарплата українця має бути не менше 18000 гривень. Нам кажуть, що МВФ наполягає на підвищенні тарифів... дивно, що міністр соціальної політики Павло Розенко мовчить про співвідношення заробітної плати європейця та середніх витрат на житлово-комунальні послуги.  

Не дивлячись на тарифи, нам з гордістю повідомили, що у результаті важких переговорів з МВФ ми відстояли позицію стосовно відміни підвищення пенсійного віку для населення. Та де там!

Нещодавно була прийнята постанова Уряду, якою збільшили на 5 років страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію для майже усіх категорій бюджетників. В першу чергу це стосується вчителів, лікарів, працівників соціального захисту, людей, що працюють на шкідливих виробництвах.  Ось як Уряд вміє відстоювати позицію: усю країну завірив в одному, а поки усі були у відпустках, тишком-нишком, підписав документ, що множить усі «щирі» заяви на нуль. То про яку довіру до Уряду може йти мова?

Адже за новою постановою понад 1 млн 600 тис людей повинні пропрацювати на 5 років більше, щоб мати змогу вийти на пенсію.

Кр ім того, збільшено страховий стаж, а по окремих професіях і спеціальний стаж для осіб, які мають право на пенсії за роботу в шкідливих та особливо шкідливих умовах праці.

Варто зазначити, що фракція «ВО «Батьківщина» виступала категорично проти прийняття закону, який дозволив Уряду підписати вищевказану постанову та одностайно не підтримала його під час голосування.

Для порівняння: під час світової фінансової кризи 2008-2009 років Уряд Юлії Тимошенко не заморожував зарплати і пенсії, не збільшував на 5 років стаж виходу на пенсію для бюджетників як зараз, а навпаки - робив усе, щоб підтримати вчителів, лікарів, працівників культури та соціального захисту, яким була призначена «Юліна» надбавка у розмірі 20% до посадового окладу.

Таким чином, без жодних промов на кшталт «у світі криза, підвищення виплат неможливе», Юлія Тимошенко показала, що не дивлячись на стан економіки, Уряд повинен робити усе для підвищення рівня соціального захисту людей. Проте діючий Уряд вважає це зайвим. Нащо вживати якихось дій, поки під вікнами не збереться третій Майдан?

Фракція «ВО «Батьківщина» послідовно захищає інтереси простих громадян, вимагаючи індексації заробітних плат і пенсій, справедливих тарифів та скасування оподаткування пенсій.  Депутатами фракції було подано  законодавчі ініціативи, що дозволять змінити антисоціальну ситуацію в країні, зокрема:

-         проіндексувати грошові доходи громадян;

-      посилити захист громадян у зв'язку з встановленням нових тарифів на житлово-комунальні послуги;

-      відновити повний обсяг пенсійного забезпечення для працюючих пенсіонерів;

-      скасувати оподаткування пенсійних  виплат;

-      здешевити вартість газу для населення;

-      збільшити розмір стипендії;

-      погасити  заборгованості із виплати заробітної плати;

-      оновити набір продуктів та непродовольчих товарів і послуг для визначення прожиткового мінімуму.

Завдяки тиску і принциповій позиції партії «ВО «Батьківщина», і Президент, і Прем’єр вимушені  були заявити, що влада  буде шукати можливість провести індексацію зарплат та пенсій раніше грудня.

Стратегічна мета партії «ВО «Батьківщина» - це справедлива соціальна Україна, в якій кожна людина зможе заробити на гідне життя своєї сім ї, отримувати достойну стипендію та пенсію, яка забезпечить безтурботну старість.

Ми проти перекладання всього фінансового тягаря за ситуацію в державі на плечі простих людей. Ми не допустимо, щоб сьогодні прикривали війною нездатність влади дати людям належний рівень життя!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]