Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.09.2015 17:01

Урядові подачки: чи існує альтернатива?

Експерт з питань соціальної політики

Щодня ми бачимо по телевізору та читаємо в газетах про те, як усе погано в Україні і що виходу з цієї ситуації не видно. Звичайно, є безліч факторів, що впливають на погіршення економіки. Та чи повинні прості громадяни платити за помилки Уряду зі своєї киш

Щодня ми бачимо по телевізору та читаємов газетах про те, як усе погано в Україні і що виходу з цієї ситуації не видно. Звичайно, є безліч факторів, що впливають на погіршення економіки. Та чиповинні прості громадяни платити за помилки Уряду зі своєї кишені?

Усі мизнаємо, що тарифи на комунальні послуги зросли в декілька разів, гривня впалавтрич. Так само підвищилися ціни на продукти щоденного вжиткута елементарні послуги.

Що ж не змінилось?  Без індексації залишились лише заробітніплати, пенсії та інші соціальні виплати.

Більше того, аби якось викрутитись ізситуації, що склалась,  урядовці обкладаютьподатком пенсію. Про який податок може йти мова, коли ми говоримо про найменшзахищену верству населення та мінімальну пенсію у розмірі 949 грн.?

То про яку справедливість можна говорити,коли економити намагаються на найбідніших? За офіційними даними Мінсоцполітики фактичний прожитковиймінімум для працездатних осіб в цінах липня становив 2997 грн., Урядомже  встановлено бюджетом на цей рік 1218грн.!  

 

Цікаво, яким чином можна вижити, якщо мінімальназаробітна плата у 2,5 рази менше фактичного прожиткового мінімуму? Мова йделише про виживання, тому що нормальне життя просто неможливе у таких умовах.

Розуміючи це, Міністерство Фінансів на наступний рікпропонує мінімальну заробітну плату 1378 грн. Скажете: «Знущаються»? Увідповідь отримаєте короткий виступ прем’єра про складну ситуацію в країні, якому мінімальної зарплати хіба що на обід вистачає. 

Але й це не найстрашніше… В Україні заборгованість ізвиплати заробітної плати складає майже 2 мільярди гривень (не включаючи Крим іДонбас)! Ось ще один спосіб зекономити. Дійсно, навіщо людям зарплати?

Урядові подачки: чи існує альтернатива?

Уряд ніяк не може зрозуміти, щопроблема не у тарифах, а у мізерних доходах населення.Міністрсоціальної політики радісно звітує що субсидії отримали 1.4 млн родин - цеменше половини від того, що планував уряд, - більше 4 мільйонів родин повинніотримати ці субсидії.

А, з іншого боку, сам факт того, щомільйони людей повинні звертатися за субсидією, вказує на масове зубожіння населення.

Уряд повинен так стимулювати реальний сектор економіки тапромисловість, щоб люди мали достойну зарплату і гідну пенсію та могли сплачувати всі види житлово-комунальнихпослуг без урядової милостені та подачок.

В країнах ЄС, як правило, витрати на комунальні послуги не перевищують 10-15%від місячного доходу родини.

Якщобрати за норму європейські стандарти, до яких так прагне Уряд, то з тим рівнемцін і тарифів, які будуть у нас восени, середня зарплата українця має бути неменше 18000 гривень. Нам кажуть, що МВФ наполягає на підвищенні тарифів... дивно,що міністр соціальної політики Павло Розенкомовчить про співвідношення заробітної плати європейця та середніх витрат нажитлово-комунальні послуги.  

Не дивлячись на тарифи, нам з гордістю повідомили, що урезультаті важких переговорів з МВФ ми відстояли позицію стосовно відмінипідвищення пенсійного віку для населення. Та де там!

Нещодавно була прийнятапостанова Уряду, якою збільшили на 5 років страховий стаж, необхідний длявиходу на пенсію для майже усіх категорій бюджетників. В першу чергу цестосується вчителів, лікарів, працівників соціального захисту, людей, щопрацюють на шкідливих виробництвах. Ось як Урядвміє відстоювати позицію: усю країну завірив в одному, а поки усі були увідпустках, тишком-нишком, підписав документ, що множить усі «щирі» заяви нануль. То про яку довіру до Уряду може йти мова?

Адже за новою постановою понад 1 млн 600 тис людей повинні пропрацювати на5 років більше, щоб мати змогу вийти на пенсію.

Крім того, збільшено страховий стаж, а по окремих професіях і спеціальний стаж дляосіб, які мають право на пенсії за роботу в шкідливих та особливо шкідливихумовах праці.

Варто зазначити, що фракція «ВО «Батьківщина» виступала категорично протиприйняття закону, який дозволив Уряду підписати вищевказану постанову та одностайно не підтримала його під часголосування.

Для порівняння: під час світовоїфінансової кризи 2008-2009 років Уряд Юлії Тимошенко не заморожував зарплати іпенсії, не збільшував на 5 років стаж виходу на пенсію для бюджетників якзараз, а навпаки - робив усе, щоб підтримати вчителів, лікарів, працівниківкультури та соціального захисту, яким була призначена «Юліна» надбавка у розмірі20% до посадового окладу.

Таким чином, без жодних промов на кшталт «у світі криза, підвищеннявиплат неможливе», Юлія Тимошенко показала, що не дивлячись на стан економіки,Уряд повинен робити усе для підвищення рівня соціального захисту людей. Протедіючий Уряд вважає це зайвим. Нащовживати якихось дій, поки під вікнами не збереться третій Майдан?

Фракція «ВО «Батьківщина»послідовно захищає інтереси простих громадян, вимагаючи індексації заробітнихплат і пенсій, справедливих тарифів та скасування оподаткування пенсій.  Депутатами фракції було подано законодавчі ініціативи, що дозволятьзмінити антисоціальну ситуацію в країні, зокрема:

-        проіндексувати грошові доходигромадян;

-      посилити захист громадян у зв'язку звстановленням нових тарифів на житлово-комунальні послуги;

-      відновити повний обсяг пенсійного забезпеченнядля працюючих пенсіонерів;

-      скасувати оподаткування пенсійних  виплат;

-      здешевити вартість газу для населення;

-      збільшити розмір стипендії;

-      погасити заборгованості із виплати заробітної плати;

-      оновити набір продуктів та непродовольчихтоварів і послуг для визначення прожиткового мінімуму.

Завдяки тиску іпринциповій позиції партії «ВО «Батьківщина»,і Президент, і Прем’єр вимушені  були заявити,що влада  буде шукати можливість провестиіндексацію зарплат та пенсій раніше грудня.

Стратегічна метапартії «ВО «Батьківщина» - це справедлива соціальнаУкраїна, в якій кожна людина зможе заробити на гідне життя своєї сімї, отримувати достойну стипендію та пенсію, яка забезпечить безтурботнустарість.

Ми проти перекладання всього фінансового тягаря за ситуацію в державі на плечіпростих людей. Ми не допустимо, щоб сьогодні прикривали війною нездатністьвлади дати людям належний рівень життя!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи