Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.07.2023 11:40

Присутність іноземних банків в Росії

Заступник директора з розвитку Київської школи економіки

Філії іноземних банків не поспішають залишити російський банківський ринок на тлі запроваджених Заходом санкцій проти Росії та, таким чином фінансують економіку російського агресора.

У сучасному світі банківська система виступає одним із найважливіших інститутів економічної діяльності держави. Її ефективність та стабільність має прямий вплив на якісні фінансові відносини, як всередині країні, так і за кордоном. Банківські продукти стали невід'ємною частиною громадянського суспільства, що обслуговує потреби економічних суб'єктів.

Банківська система Російської Федерації включає Центральний банк Росії, кредитні організації, а також філії та представництва іноземних банків.

В 2014 році внаслідок анексії Криму були запроваджені західні санкції проти Росії у відповідь на загострення геополітичної ситуації в Україні, що спровокувало волатильність російської банківської системи, яка була компенсована чинною системою інструментів грошово-кредитної політики Центрального банку Росії.

Існує думка, що недаремно Голову Центрального банку Росії Ельвіру Набіулліну вважають однією з кращих банківських менеджерів та фінансистів Росії (хоча, нажаль, її роль звелась до «злого генія», який рятує банківську систему в надскладних умовах). При тому, що західні санкції негативно вплинули на ліквідність активів кредитних організацій в Росії, зокрема іноземних банків, заходи Центрального банку Росії забезпечили безперервність роботи російського банківського сектору, що позитивно вплинуло на російську економіку. При цьому, західні санкції проти Росії стали для російської банківської системи стимулом для вдосконалення російської платіжної системи та системи передачі фінансових повідомлень на тлі погроз щодо відключення Росії від SWIFT та обмеження російських банків для європейського та американського ринків капіталу.

Враховуючи це, після 24 лютого 2022 року російська економіка зіткнулася з жорсткими санкціями з боку міжнародного співтовариства, на фоні того, шо вже була криза 2014 року, яка дала змогу Росії створити певні інструменти протидії у випадок впровадження Заходом нових санкцій проти Росії, зокрема, ще більш потужніших.

На початок 2022 року російська банківська система підійшла зі значним запасом капіталу. Загальний обсяг надлишкових власних коштів щодо їх необхідного мінімуму становив приблизно 7 трлн. російських рублів.

При цьому, початок 2022 року для банківського сектора Росії був досить успішним. Однак після подій 24 лютого 2022 року відбулося зниження курсу російського рубля та вартості акцій російських компаній, золотовалютні резерви Центрального банку Росії були частково заморожені, а щодо найбільших банків було запроваджено міжнародні санкції. Все це не могло не позначитися на ситуації у російській економіці, зокрема, значною мірою постраждав і російський банківський сектор.

Однак, варто зазначити, що незважаючи на заяви ЄС щодо блокування значної частини резервів Центрального банку Росії з початку війни Росії проти України, а йдеться про доволі значну суму у розмірі 300 млрд. євро, представниками ЄС заблоковано російських активів значно менше, ніж очікувалось. При цьому, встановити місцезнаходження всіх російських резервів в Європі досі не вдалося. Частина російських активів може зберігатися в приватних банках, співробітництво яких із владою ЄС ще має бути забезпечене.

Довідково: станом на 21.07.2023 загальна сума міжнародних резервів Російської Федерації становила 595,9 млрд. доларів США.

Західні санкції не лише перекрили для Росії всі доступні канали для транскордонного банкінгу, залучення іноземного капіталу та технологій, а й відкинули російську фінансову систему на багато років назад. Російська-українська війна зробила присутність міжнародних банківських груп в Росії фактором, що створює для них значні репутаційні втрати.

Як приклад, відповідно до санкцій, введених США та країнами ЄС, великі закордонні фінансові інститути, зокрема, Goldman Sachs обмежили приплив капіталу до Росії.

Довідково: з початком російсько-української війни обсяг прямих іноземних інвестицій в Росію скоротився на третину – з 610 млрд. доларів США наприкінці 2021 року до 402 млрд. доларів США на березень 2023 року, незважаючи на зусилля російської влади щодо обмеження репатріації капіталовкладень іноземних компаній та, незважаючи на це, тільки з початку 2023 року обсяг прямих іноземних інвестицій в Росії скоротився більш як на 35 млрд. доларів США.

Так, вже більше року йде повномасштабне вторгнення Росії в Україну та лише кілька іноземних банків залишили ринок Росії, хоч і за неабиякою ціною. Інші вирішили триматися за свій бізнес. Іноземні банки з філіями в Росії зіткнулися з дилемою, а саме: швидко продати активи нехай і з величезною шкодою для себе або залишитися на російському ринку та почати повільно згортати власні справи. Санкції Заходу та контрсанкції Москви зробили роботу іноземних банків в Росії майже неможливою, одним із прикладів є відключення ЄС 12 березня 2022 року низці російських банків від систем обміну фінансовою інформацією SWIFT, що в свою чергу опосередковано позначилося і на діяльність іноземних банків, що залишилися на російському ринку.

Станом на березень 2022 року в Росії працювали 52 банки з іноземним капіталом. За оцінками аналітиків, "на вихід" готувалися 20-25 кредитних організацій.

Вторгнення Росії в Україну та жорсткі санкції проти Росії, що послідували за нею, змусили багатьох іноземних гравців задуматися про скорочення присутності на російському фінансовому ринку. Першими про обмеження діяльності оголосили великі інвестиційні банки — JPMorgan Chase та Goldman Sachs із США, а також Deutsche Bank та Commerzbank. Безпрецедентне заморожування золотовалютних резервів Росії, вал секторальних санкцій проти національної банківської системи та системотворчих російських банків, а також тимчасові обмеження у відповідь на виведення капіталу з Росії фактично зупинили для іноземних інвесторів торгівлю валютою, цінними паперами та деривативами на російських біржах.

За іноземними інвестиційними банками про плани згорнути бізнес в Росії заявили гравці, які мають іноземні філії західних банків в Росії. Так, вже у березні 2022 року пообіцяли призупинили всі операції в Росії такі банки як BNP Paribas, Credit Agricole, Sumitomo Mitsui, MUFG Bank та Mizuho Bank.

Першою великою угодою про вихід іноземного банку з Росії стала угода з Societe Generale. У травні 2022 року французька фінансова група продала майже 100% акцій Росбанку та страховий бізнес у Росії Interros Capital. Після чого, як контрдію, Кремль вирішив взяти процес подальшого продажу, злиття та поглинання банків під особливий контроль.

Враховуючи це, більшість західних банків, які намагаються вийти з російських активів на тлі західних санкцій проти Москви, зіштовхнулися зі складнощами через заборону на угоди для іноземців із «недружніх» країн без схвалення Президентом Росії.

Довідково: у жовтні 2022 року Указом Президента Росії затверджено список із 45 іноземних банків, щодо яких запроваджується заборона на здійснення угод з їхніми акціями, а також частками у статутному капіталі. До переліку увійшли системно значущі Raiffeisen Bank International (RBI), UniCredit, філії Deutsche Bank, BNP Paribas, Goldman Sachs, UBS, HSBC, JPMorgan та інші. До набуття чинності Указу Президента Росії деякі іноземні банки вже вели переговори про продаж російських активів.

Першим 29 листопада 2022 року спеціальний дозвіл на придбання 100% акцій російського РН-банку, що розвивається альянсом Renault-Nissan-Mitsubishi спільно з філією UniCredit, отримав АвтоВАЗ. При цьому, Володимир Путін схвалив угоду щодо виходу J&T Banka з російського ринку. Банк входить до групи J&T Finance Group SE, яка працює у Чехії, Словаччині, Хорватії та Німеччині.

За півтора року після вторгнення Росії в Україну повністю вийшли з російського ринку лише 13 установ, свідчать дані проекту Leave Russia від KSE Institute. З великих гравців пішли Societe Generale, Home Credit та PPF, а згортають або призупинили бізнес такі банки, як: Deutsche Bank, BNP Paribas, Commerzbank, Citigroup, Pekao SA, Morgan Stanley, Crédit Agricolе та інші. Залишаються в країні Raiffeisen Bank International, UniCredit Group, OTP Bank, Credit Europe Bank, такі китайські, японські та південно-корейські установи, як: Bank of China, China Construction Bank, ICBC Bank, Agricultural Bank of China, Mizuho Bank та KEB HNB Bank. Так, за даними проекту Leave Russia від KSE Institute, в 2023 році повноцінно або частково в Росії продовжує працювати 61 іноземний банк (включаючи банки з іноземним капіталом та їх представництва) та фінансові компанії платіжних систем.

Західні банки на тлі масштабних антиросійських санкцій, по-різному вирішують питання виходу з російського ринку, адже, беручи до уваги вищезазначений Указ Президента Росії західним банкам не дозволяє продати власний бізнес в Росії за якусь пристойну суму, оскільки, втручання російського Президента суттєво змінює умови таких угод, що призводить до значного падіння цін на такі угоди та, укладати подібні угоди стає дедалі складніше, оскільки загальна економічна ситуація в Росії дуже нестабільна. При цьому, керівництво іноземних банків прекрасно розуміє, що ключова ціль західних санкцій проти Росії – це тотальна маргіналізація російської банківської системи на міжнародному рівні.

Враховуючи важливість банківського сектору для економіки будь-якої країни, KSE Institute зібрав інформацію по ключовим фінансовим показникам банків з іноземною участю в Росії станом на 1.02.2022 (до початку агресії) та порівняв їх з останніми доступними даними станом на 31.03.2023.

Перш за все ми проаналізували показники капіталу і активів станом на вказані дати та чистого прибутку за 2021-2022 рр (раніше ця інформація була закритою), а також зібрали додаткову інформацію про суми процентного та комісійного доходу і чистого прибутку, отриманого в 1 кварталі 2023 року та про країни, в яких розташовані материнські групи зазначених банків і перевірили додатково чи здійснювався їх продаж з початку війни.

В таблиці нижче наведено перелік деяких іноземних банків, яким вдалось наростити активи або чистий прибуток за 2022 рік:

Країна

Найбільші представлені банки

Активи на 01.02.22, млн.дол

Активи на 31.03.23, млн.дол.

Динаміка активів з 01.02.22 по 31.03.23, %

Чистий прибуток за 2021 рік

Чистий прибуток за 2022 рік

Динаміка чистого прибутку 2022/2021, %

Австрія

Raiffeisen Bank International

20 473

29 172

+42,5%

525

2 014

+284%

Німеччина

Commerzbank

855

1 004

+17,5%

13

85

+537%

Volkswagen Bank

511

725

+41,9%

18

19

+5%

Азербайджан

International Bank of Azerbaijan

68

201

+196,9%

1

7

+804%

Китай

ICBC Bank

1 010

4 440

+339,6%

11

190

+1 664%

Bank of China

852

4 335

+408,8%

13

153

+1 034%

China Construction

217

618

+184,5%

0

12

+3 443%

Agricultural Bank of China

153

296

+93,5%

0

6

 

Угорщина

OTP Bank

2 256

2 737

+21,3%

38

2

-95%

Індія

Commercial Indo Bank

73

572

+679,9%

1

9

+931%

Іран

Mir Business Bank

0

758

 

8

9

+13%

Нідерланди

ING Bank

1 545

2 713

+75,6%

4

108

+2 820%

Північна Корея

KEB HNB Bank

410

1 110

+170,9%

5

11

+124%

Швейцарія

Bank Credit Suisse

266

360

+35,2%

15

22

+49%

UBS Bank

51

59

+15,8%

7

1

-80%

Як бачимо, іноземним банкам вдалося добре заробити на російському ринку в 2022 році. Загальний прибуток кредитних організацій, що знаходяться під іноземним контролем, у кризовий рік перевищив 211 млрд. руб. На тлі скорочення кредитного портфеля іноземні банки збільшили обсяг залучених коштів, насамперед, від корпоративних клієнтів. Причому, найбільшим іноземним гравцям вдалося добре заробити як на відсотках, так і на комісіях. Водночас, структуру прибутку іноземних банків в Росії не можна назвати однорідною.

На початок 2023 року до статистики Центрального банку Росії увійшло 65 банків, які перебувають під прямим або непрямим контролем іноземних юридичних осіб або громадян, а також організацій, де більш ніж 50% голосів мають право розпоряджатися кінцевими власниками — нерезидентами. Усього в Росії працює 108 банків за участю нерезидентів у капіталі. Серед тих, хто розкрив річну звітність за російськими стандартами звітності, найбільший прибуток показали банки, що входять до системно значущих. Так, Raiffeisen Bank International (RBI) за 2022 рік заробив понад 141 млрд. російських рублів, Unicredit Group майже 57 млрд. російських рублів.

Довідково: китайські банківські філії в Росії в кризу різко наростили кредитування російських банків та їхня частка на російському ринку зросла майже в п’ять разів, зокрема, вони забезпечують ринок юанями в умовах відмови російських банкірів від долару США та євро. Як приклад, Bank of China з 01 лютого 2022 по 01 червня 2023 збільшив обсяг кредитів, наданих іншим банкам в Росії, на 107 млрд. російських рублів.

Однак, незважаючи на це, завдяки західним санкціям, за рік російсько-української війни питома вага у загальному статутному капіталі російських банків скоротилася з 10,7% до 8,9%. Доля активів іноземних банків також суттєво скоротилась - з 6,2% станом на 1.02.2022 до 4,9% станом на 1.04.2023 - тож російські банки поступово поглинають частку іноземних.

При цьому, філії іноземних банків не поспішають залишити російський банківський ринок на тлі запроваджених Заходом санкцій проти Росії та, таким чином фінансують економіку російського агресора. А спеціально розроблене для цього законодавство ще й не дає їм такої можливості, беручи їх фактично в заручники російської влади.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]