Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.05.2023 13:35

За останній місяць понад 20 міжнародних компаній остаточно покинули російський ринок

Заступник директора з розвитку Київської школи економіки

Серед них, зокрема, німецький автомобільний бренд класу люкс Mercedes-Benz, мережа ресторанів швидкого харчування KFC, американська корпорація із розробки відеоігор Electronic Arts та інші.

За останній місяць понад 20 міжнародних компаній остаточно покинули російський ринок. Серед них, зокрема, німецький автомобільний бренд класу люкс Mercedes-Benz, мережа ресторанів швидкого харчування KFC, американська корпорація із розробки відеоігор Electronic Arts та інші.

Попри це, станом на сьогодні лише 18,2% іноземних компаній, які мали відкриті локальні компанії і отримували виручку в Росії, повністю згорнули діяльність та остаточно покинули ринок РФ, тоді як 27,4% вичікують і 23,7% компаній з іноземними інвестиціями продовжують працювати на ринку агресора без обмежень. Ще 30,7% оголосили про плани згорнути діяльність і вийти з РФ найближчим часом.

Про це йдеться у новому моніторингу KSE Institute у рамках проєкту «Самосанкції» про вплив виходу іноземного бізнесу на економіку РФ, що виходить двічі на місяць.

Загалом 233 (7,3% від загального числа) міжнародних компаній повністю припинили діяльність у Росії. За останні два тижні до категорії зі статусом «вийшли» додалося 20 компанії. Також, 1203 (37,8% від загального числа) іноземних бізнесів згорнули операції та заявили про намір покинути країну.

Водночас 1240 (38,9% від загального числа) компанії з тих, що потрапили до моніторингу KSE Institute, поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 509 (16% від загального числа) іноземні бізнеси призупинили нові інвестиції в Росію та продовжують вичікувати.

Згідно з даними моніторингу, 233 міжнародних компаній, що повністю залишили ринок Росії, забезпечували щонайменше 395,4 тис. робочих місць, їхній річний дохід складав $55,4 млрд, капітал оцінювався у $40,1 млрд, тоді як вартість активів цих компаній сягала $49,2 млрд.

Міжнародні компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали 269,3 тис чол персоналу, $49,8 млрд річного доходу, $19,6 млрд капіталу та $20,7 млрд активів. Іноземні бізнеси, що призупинили свою діяльність на російському ринку, мали 154,4 тис. осіб персоналу, річний дохід у розмірі $43,6 млрд, $17,4 млрд капіталу і $32,2 млрд активів.

Складно недооцінити вплив компаній, що вже повністю завершили свій вихід з ринку РФ. У них працювало 27,6% персоналу, зайнятого в іноземному бізнесі, їм належало близько 17% активів, 22,9% капіталу інвестованого міжнародними компаніями в Росію, а у 2021 році вони генерували 16,3% від виручки й сплатили $3,7 млрд податків або 14,7% від загальної суми податків іноземних компаній, що на той час працювали у РФ.

Ось список повних «виходів», які KSE Institute ідентифікував за останній час: AFRY, ALD Automotive, Ansell, CNH Industrial, Daimler (також представлені в країні Mercedes-Benz та Mercedes-Benz Mobility), Electronic Arts, Emerson Electric, European Property Holdings (EPH), HASSLACHER Holding, Henkel, KFC (з батьківською компанією Yum! Brands), Kone (ідентифіковано з запізненням, вийшли у 2022 році), Metso Outotec, Orica, SATO Corporation, TE Connectivity, TechnipFMC, Telko, Viessmann.

Крім того, уряд країни-агресорки продовжує всіляко перешкоджати виходу міжнародних компаній з ринку Росії. У березні 2023 року влада вчергове скоригувала вимоги: тепер компанії повинні направити до бюджету не менше 5% від ринкової вартості бізнесу, якщо дисконт при продажі становить менше 90%, і не менше 10% від ринкової вартості, якщо дисконт перевищує 90%.

На початку квітня KSE Institute також опублікував свою методологію під назвою “Як визначити іноземний бізнес у Росії та які ключові питання виникають при створенні та веденні повного списку найбільших іноземних компаній у Росії”, скачати її повний текст можна за посиланням.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]