Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.06.2024 12:50

Як благодійним та громадським організаціям забронювати військовозобов'язаних працівників?

Правозахисник, адвокат, голова ГО "Незалежне антикорупційне бюро України"

Порядок бронювання військовозобов'язаних працівників громадських та благодійних організацій, які реалізують гуманітарні проекти за підтримки міжнародних донорів в Україні.

В умовах воєнного стану в Україні питання мобілізації набуває особливого значення, зокрема для громадських та благодійних організацій, які реалізують гуманітарні проєкти за підтримки міжнародних донорів. Бронювання працівників таких організацій стає необхідним для забезпечення безперебійного виконання їхніх функцій. У цій статті розглянемо ключові аспекти правового регулювання бронювання працівників проєктів міжнародної технічної допомоги (МТД) та неурядових організацій.

У цьому матеріалі ми розглядаємо відповіді на питання щодо бронювання військовозобов'язаних працівників, які вдалося знайти завдяки ефіру Директора департаменту економіки безпеки і оборони Міністерства економіки України. Захід відбувся за сприяння Проєкту USAID "Економічна підтримка України" та Команди підтримки реформ Мінекономіки України.

Хто може подати списки на бронювання?

Подати списки військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, мають право:

- Спеціалізовані установи ООН;
- Закордонні дипломатичні установи в Україні;
- Представництва донорських установ;
- Виконавці проєктів міжнародної технічної допомоги;
- Представництва міжнародних організацій;
- Міжнародні та українські неурядові організації, які реалізують гуманітарні проєкти за кошти міжнародних партнерів, що є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Список подається або до Секретаріату Кабінету Міністрів України, або до Міністерства закордонних справ України. До списку додаються обґрунтування та довідка про кількість військовозобов'язаних за встановленою формою.

Яку кількість військовозобов'язаних можна забронювати? Чи застосовується норма 50% до працівників благодійного фонду? Чи підлягають бронюванню працівники благодійного фонду, що здійснює гуманітарну підтримку населення за сприяння міжнародних організацій?

Працівники благодійних фондів, які здійснюють гуманітарну підтримку населення за сприяння міжнародних організацій, підлягають бронюванню, якщо їхня організація віднесена до критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Забронювати можна усі 100% військовозобов'язаних працівників. 

Чи потрібно благодійному фонду, який виконує гуманітарні проєкти УВКБ ООН, робити звернення щодо критично важливого підприємства?

Благодійним фондам та організаціям, які здійснюють гуманітарні проєкти за сприяння Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), не потрібно відповідати умовам щодо критично важливого підприємства. Однак, для включення до переліку організацій, які реалізують проєкти міжнародної технічної допомоги та можуть подавати працівників на бронювання, необхідно звернутись або до Міністерства закордонних справ України, або до Секретаріату Кабінету Міністрів України. Відповідні документи подаються в довільній формі.

Порядок включення до переліку критично важливих організацій

Для включення до переліку критично важливих для економіки організацій необхідно подати відповідні документи до Міністерства закордонних справ України або Секретаріату Кабінету Міністрів України. Перелік організацій, які реалізують проєкти МТД та можуть подати працівників на бронювання, затверджується Секретаріатом КМУ.

Бронювання працівників на основі господарських договорів

Бронювання поширюється також на працівників, оформлених на основі господарських договорів (ФОП), які працюють з проєктами МТД. У поданні на бронювання слід зазначати, що особа надає послуги як ФОП.

Обґрунтування для подання на бронювання

Список на бронювання подається разом з обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов'язаних за формою, встановленою законодавством. Обґрунтування має містити інформацію про рішення центрального органу виконавчої влади про віднесення до критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також відповідність облікових даних військовозобов'язаних.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи