Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.10.2021 10:53

Запрошення до податкової служби – чи варто йти?

Практикуючий адвокат. Керуючий Адвокатським бюро "Лотиш і Партнери"

Як реагувати на отримання запрошення негайно з’явитись до податкової служби? Чи варто надавати документи та інформацію про господарську діяльність підприємства?

Останнім часом податківці дуже часто запрошують підприємців на різного роду «бесіди» (для перевірки правильності нарахування і сплати податків), - шляхом відправлення відповідних письмових повідомлень.

Отримуючи такі запрошення підприємства не завжди обізнані з власними правами та обов’язками під час можливого спілкування з податківцями. В зв’язку з цим, у керівництва компаній виникають запитання, - чи необхідно надавати фінансові документи? Чи варто йти до податкової? Яка відповідальність за ігнорування запрошення та ін.

Приклад з практики

Підприємство отримало лист-повідомлення з податкової з проханням негайно прибути до управління Державної податкової служби, - з питань виплати заробітної плати найманим працівникам і сплати податків до бюджету. Додатково податківці просять надати документи про здійснення господарської діяльності.

Свої вимоги обґрунтовують такими положеннями Податкового кодексу України: пп. 20.1.1 п. 20.1 ст. 20, ст. 168.

Отже, у підприємства відразу виникло запитання, - йти, чи не йти? Надавати документи (копії, оригінали), чи лише усні пояснення?

Правова позиція захисту підприємства

З метою забезпечення юридичного захисту інтересів підприємства, - найперше, було детально опрацьовано положення законодавства, на яке посилається податкова.

Так, згідно пп. 20.1.1 п. 20.1 ст. 20 ПК України податкова служба має право:

- запрошувати платників податків, зборів, платежів або їхніх представників для перевірки правильності нарахування та своєчасності сплати податків, зборів, платежів, дотримання вимог законодавства з інших питань, у тому числі законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи.

Письмові повідомлення про такі запрошення надсилаються в порядку, встановленому статтею 42 ПК України, не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня запрошення, в яких зазначаються підстави запрошення, дата і час, на які запрошується платник податків (представник платника податків).

Відповідно до ст. 42 ПК України (п. 42.2.) документи вважаються належним чином врученими, якщо вони надіслані за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручені платнику податків (його представнику).

При цьому листування контролюючих органів з платниками податків, які подали заяву про бажання отримувати документи через електронний кабінет (пройшли електронну ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті), здійснюється засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги" шляхом надіслання документа в електронний кабінет з одночасним надісланням платнику податків на його електронну адресу (адреси) інформації про вид документа, дату та час його надіслання в електронний кабінет.

Відповідно до ст. 168 ПК України (на який також міститься посилання у листі податкової) визначається порядок нарахування, утримання та сплати податків до бюджету, - зокрема, врегульовуються такі питання: оподаткування доходів, нарахованих платнику податку податковим агентом; оподаткування доходів, нарахованих платнику податку податків особою, яка не є податковим агентом, та іноземних доходів; порядок сплати податку до бюджету.

У результаті аналізу наведених норм чинного законодавства України можна зробити висновок про те, що підприємці мають повне право не з’являтись до податкової служби на підставі отриманих письмових запрошень, - оскільки:

1) підпункт 20.1.1 п. 20.1 ст. 20 ПК України надає податковій службі право запрошувати платників податків для перевірки правильності нарахування податків, дотримання вимог податкового законодавства, але не встановлює для платників податків обов’язку з’являтись до податкової служби і надавати документи чи інформацію про діяльність платника податків;

2) відповідно, письмове запрошення податкової не передбачає обов’язкової явки платника податку;

3) письмове запрошення податкової не передбачає обов’язку надавати податківцям документи про фінансово-господарську діяльність;

4) відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України;

5) згідно з ч. 8 ст. 19 Господарського кодексу України забороняється вимагати від суб'єктів господарювання, відокремлених підрозділів юридичних осіб, виділених на окремий баланс, подання статистичної інформації та інших даних, не передбачених законом або з порушенням порядку, встановленого законом.

Додатковим аргументом захисту інтересів підприємства може бути наявний факт отримання запрошення менше ніж за 10 календарних днів до дати візиту у податкову, - у такому разі буде вважатись, що вказане запрошення направлено з порушенням порядку, визначеного пп. 20.1.1 п. 20.1 ст. 20 ПК України.

Також варто мати на увазі, що письмове запрошення повинно бути відправленим саме рекомендованим листом з повідомленням. Або - бути врученим особисто уповноваженому представнику товариства. В іншому разі вважається, що платник податків не отримав належним чином запрошення податківців.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]