Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.01.2024 10:29

Грошова допомога полоненим: чи зберігається зарплатня?

Адвокат з напрямку кадрових силовиків ЮК "Мережа права"

Як отримати законні виплати та не втратити зарплатню.

За минулий 2023 рік Міністерство реінтеграції спрямувало понад 658 млн грн на виплати державної грошової допомоги особам, яких звільнили з полону та родинам тих, хто ще перебуває у полоні ворога. Мова йде про те, що держава відзвітувала про зобов’язання робити одноразову та щорічну допомогу у розмірі 100 тисяч гривень військовим, які вийшли з полону та родинам тих, хто ще там перебуває. До речі, це стосується не лише військових, а й політв’язнів та цивільних заручників.

Важливе зауваження, що для отримання цих виплат, свій висновок має надати спеціальна комісія, яка працює при міністерстві реінтеграції. Основна функція цієї комісії – це встановити, що людина потрапила до полону саме в результаті військової агресії. В цьому контексті треба ще нагадати, що довідка про перебування військовослужбовців у полоні входить по переліку обов’язкових документів, які треба подавати до Комісії з питань встановлення фактів позбавлення особи свободи в результаті збройної агресії проти України. Виплати державної допомоги у розмірі 100 тисяч гривень будуть нараховані лише після висновку комісії.

Але не треба плутати цю одноразову допомогу з зарплатнею, яка має зберігатися за військовослужбовцями. Це регулюється п. 6 статті 9 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх родин». Виходячи з положень цього закону, за військовими зберігаються виплати у розмірі посадового окладу за останнім місцем служби, окладу за військове звання, надбавки за вислугу та всі інші додаткові види грошового забезпечення. Тобто, родини бійців мають право на щомісячну виплату коштів – у разі якщо військовий перебуває у полоні або він вважається безвісно зниклим.

Щоб запустити механізм отримання цих виплат, члени родини мають звернутися з відповідною заявою на ім’я командира частини або керівника того відомства або установи, де працював безвісно зниклий або полонений. Це регулює постанова Кабміну від 30 листопада 2016 грудня №884. Але однієї заяви замало, до неї треба зібрати це перелік певних документів: копії паспортів повнолітніх членів родин з реєстрацією про місце проживання, довідки про реєстрації місця проживання членів родини, копії свідоцтва про шлюб (якщо військовий одружений), копії свідоцтв про народження дітей, копію документа, що підтверджує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.

Ще одне важливе зауваження, що отримувати допомогу може не лише дружина, а й повнолітні діти полоненого. Для цього треба лише довести, що військовий проживав з ними до полону. Ще одна категорія, яка може отримувати зарплатню військового – це законні представники або усиновлювачі неповнолітніх дітей. У разі, якщо полонений військовий не був одружений та не мав дітей – грошову допомогу можуть отримувати його батьки.

До речі, якщо Комісія Мінреінтеграції встановить, що військовий добровільно здався у полон – це буде підставою для відмови в виплатах.

Виходячи з цієї практики, родинам полонених або зниклих, теж не треба зволікати з тим, щоб розпочинати оформлення документів. Тому що, родини полонених мають право на виплати з першого дня його зникнення (потрапляння до полону).

Зрозуміло, що нарахування йдуть не автоматично та є випадки, коли виплати призначаються лише після визнання людини зниклої безвісти за рішенням суду. З огляду на це, самою важливою порадою для родин полонених бійців, буде не зволікати з проходженням всіх етапів розгляду. В цьому питанні треба знати, що більшість таких питань вирішується на етапі адвокатських запитів, не доходячи до суду. Це працює завдяки тому, що у військових частинах розуміють, що закон зобов’язує їх швидко реагувати на адвокатські запити та відтягувати відповіді на запити, які йдуть від цивільних.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]