Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.03.2024 10:47

Цифрове ТБ як новий напрямок просування на українському ринку

Засновник та керуючий партнер медійного агентства Forward Media в Україні, яке є частиною групи Havas Village

В Україні цей сегмент бізнесу існує вже не перший рік та активно розвивається, за даними VRK очікується приблизно 200 млн грн як об’єм всього напрямку.

Вже протягом 5-10 років ця тема дуже активно розвивається в США, де доля цього напрямку від загального пирога рекламних інвестицій складає близько 10%. Компанія Simulmedia є оператором, який працює в цій категорії. Founder/Chairman at Simulmedia зараз дуже часто відвідує Україну і в мене була можливість провести з ним декілька зустрічей. Наразі він активно підтримує українців та вболіває за нашу перемогу. 

В Україні цей сегмент бізнесу існує вже не перший рік та активно розвивається, за даними VRK очікується приблизно 200 млн грн як об’єм всього напрямку. Чи подвоїться цей показник, буде залежати від можливостей з точки зору ємності ринку. Якщо ні – він може зрости на 50% за рахунок інфляції та підвищення цін. Проте ще не так давно це була сіра зона, яку ніхто не продавав. Через цю причину в дослідженнях Nielsen та індустріального телевізійного комітету ці дані завжди називалися Other TV. 

Що таке Other TV?

Other TV – це не лише те, що зараз називають Цифровим ТБ. Це ширше поняття, яке складається з переліку різних інструментів для перегляду контенту та розваг, які використовує аудиторія у своєму повсякденному житті. Сюди входять супутникові канали, OTT-платформи, лінійні канали, які переглядаються через ОТТ чи ІРТV, перегляд Smart TV та YouTube через Smart TV, доступ до Інтернету загалом. Крім цього, є геймерський напрямок – ігри Xbox, PlayStation, приставки тощо. Цей перелік інструментів завжди вважався як Other TV, але його доля ніколи не була дуже великою – від 7-8% до 15% максимум. 

А як щодо ОТТ-платформ?

ОТТ-платформи почали дуже активно розвиватися. Вони мають суттєву перевагу, так як працюють навіть при критичних ситуаціях, наприклад, при блекаутах. Не менш важливим фактором є можливість зайти на канал з будь-якого пристрою, мати доступ з будь-якої точки України та дивитися те, що дійсно потрібно. Для прикладу, лінійне телебачення можна дивитися лише з телевізора чи, знову ж таки, через ОТТ чи ІРТV. Компанія, яка продає можливість розміщення у Цифровому ТБ, охоплює 3 ОТТ-платформи: Megogo, Sweet.tb і Київстар ТБ. Проте додатково розміщуватися з рекламою на ОТТ-платформах в лінійних каналах поки що неможливо. Це зумовлено тим, що продаж реклами і керуваннями цими процесами знаходиться у інших продавців. Тому купуючи рекламу на лінійних телеканалах ви автоматично отримуєте і розміщення на цих же телеканалах в ОТТ, при цьому купити виключно ОТТ можливості поки немає.

Переваги Цифрового ТБ

Потенціал цього напрямку дуже великий. Це буде саме те охоплення, якого так не вистачає лінійному телебаченню. Обрані канали дивляться люди, які купують підписку на ОТТ-платформах, а це означає, що аудиторія є дуже платоспроможною. Не менш важливою перевагою є можливість придбання бажаних пакетів послуг: жіночий, сімейний, дитячий, чоловічий. Такий вибір є дуже вагомим, адже він надає додаткове охоплення за менший бюджет. 

Ключові показники

Якщо оцінювати через СРМ, то Цифрове ТБ має достатньо гарні показники результативності, не дивлячись на те, що вони трошки дорожчі за YouTube. Проте, це не є проблемою, враховуючи цільову платоспроможну аудиторію. 

Прогнозую дуже гарний розвиток цього напрямку, який має багато можливостей. Однією з таких можливостей є відслідковування аудиторії. Це важливий та цінний показник, коли є чітке розуміння, з якої реклами прийшла аудиторія на сайт, чи придбала той, чи інший товар, які дії виконувала загалом. Клієнти підтримують цей напрямок і перспективи в нього дуже гарні. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]