Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.06.2024 09:07

Фасади комерційних будівель майбутнього

СЕО ZIKZAK Architects

Скляні блискучі фасади стали міжнародним трендом і заполонили міста по всьому світу. Але часи змінюються, технології розвиваються і разом з ними міняються запити та формуються нові тенденції

Якими будуть фасади майбутнього?

Енергогенеруючі фасади

Енергоефективність стане першочерговою характеристикою фасадів майбутніх офісних будівель. Фотоелектричні панелі, інтегровані у фасади, перетворюють будівлі на генератори енергії. Фотоелектричні панелі легко вбудовуються в огороджувальні конструкції, не порушуючи естетичної привабливості споруди. Прозорі сонячні панелі дозволяють будівлі генерувати електроенергію, не впливаючи на її зовнішній вигляд. Інтеграція таких панелей найбільш ефективна на південних фасадах. Відбувається максимальна генерація енергії та захист від перегріву завдяки зменшенню ступені прозорості. 

Дизайн фасаду ZIKZAK Architects

Динамічні  фасади

Однією з найбільш цікавих тенденцій у фасадних технологіях є поява динамічних систем, що реагують на навколишнє середовище. Такі фасади адаптуються до умов навколишнього середовища в режимі реального часу, оптимізують енергоефективність та комфорт. Електрохромне скло, яке змінює свою прозорість або колір у відповідь на зміну параметрів сонячного світла, стає все більш поширеним. «Розумне» скло зменшує відблиски та проникнення сонячного тепла, мінімізуючи потребу в кондиціонуванні. Кінетичні фасади, які включають рухомі елементи, можуть змінювати свою конфігурацію залежно від погодних умов. Ці системи відкриваються, щоб забезпечити природну вентиляцію, та закриваються тоді, коли необхідна ізоляція. Так створюється комфортне внутрішнє середовище і одночасно знижується енергоспоживання.

Дизайн фасаду ZIKZAK Architects 

Інтеграція зелених насаджень

Вертикальні сади, зелені стіни і фасади, повністю вкриті рослинами, стають мега-популярними. Зелені фасади підвищують естетичну привабливість офісних будівель, сприяють покращенню якості повітря. Рослини поглинають вуглекислий газ, зменшуючи вуглецевий слід будівлі. 

Сталі матеріали та методи будівництва

У найближчому майбутньому ми побачимо все більш широке використання перероблених і місцевих матеріалів. Це зменшить вплив будівництва на навколишнє середовище. Такі матеріали, як перероблена сталь, відновлена деревина та екологічно чистий бетон використовуватимуться за замовчуванням. Бетон, що самовідновлюється, фотокаталітичні поверхні, які розщеплюють забруднювачі – інноваційні матеріали. Вони продовжуватимуть термін служби фасадів і сприятимуть загальному покращенню міського середовища, адже менше потребуватимуть обслуговування та очищуватимуть повітря.

Дизайн фасаду ZIKZAK Architects

Покращення користувацького досвіду

Удосконалені фасадні системи включатимуть датчики та технології IoT (Інтернету речей) для моніторингу та реагування на умови навколишнього середовища і потреби користувачів. Наприклад, фасади змінюватимуть свою конфігурацію для оптимізації природного освітлення.

Інтерактивні елементи – цифрові дисплеї, інтегровані у фасад, надаватимуть інформацію в режимі реального часу або слугуватимуть динамічними мистецькими інсталяціями. 

Дизайн фасаду ZIKZAK Architects

Естетична гнучкість і брендинг

Типові “скляні коробки” поступляться місцем більш вираженим, багатогранним, рельєфним спорудам. Естетична гнучкість фасадів також зросте і це дозволить краще виражати корпоративну ідентичність та брендинг. Налаштовувані фасадні елементи: світлодіодне освітлення, модульні компоненти, дадуть можливість  створювати ще унікальніші та впізнаваніші екстер'єри будівель. Вони можуть бути переналаштовані або оновлені, щоб відобразити зміни в брендингу або відзначити особливі події. Адже фасад  – це динамічна і невід'ємна частина іміджу компанії. 

Фасади офісних будівель у найближчому майбутньому стануть свідченням перетину технологій, сталого розвитку та дизайнерських інновацій. Завдяки використанню динамічних і чутливих систем, зелених насаджень, екологічно чистих матеріалів, енергозберігаючих технологій фасади підвищать ефективність і функціональність будівель. Архітектори та дизайнери продовжують розширювати межі можливого: майбутнє фасадів офісних будівель буде вражаючим.

Відправити:
Теги: ZIKZAK Architects
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи