Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.05.2020 16:47

Адвокація замість лоббі: навіщо Україні бізнес-об’єднання

Президент "Всеукраїнської дорожньої Асоціації"

У відповідності до досліджень ПРООН лише 9% підприємців України є учасниками бізнес-асоціацій. Вісутність бізнес-культури в ефективній формі - це логічні наслідки історичних передумов.

Приватний бізнес отримав право на існування лише 30 років тому.

Чому ж важливо утворювати бізнес-асоціації і яку роль мають виконувати?

Відповідно до ч. 2 ст. 120  Господарського кодексу України, асоціація являє собою договірне об'єднання, створене з метою постійної координації господарської діяльності підприємств, що об'єдналися, шляхом централізації однієї або кількох виробничих та управлінських функцій, розвитку спеціалізації і кооперації виробництва, організації спільних виробництв на основі об'єднання учасниками фінансових та матеріальних ресурсів для задоволення переважно господарських потреб учасників асоціації. 

Асоціація не має права втручатися у господарську діяльність підприємств - учасників асоціації. За рішенням учасників асоціація може бути уповноважена представляти їх інтереси у відносинах з органами влади, іншими підприємствами та організаціями.

Отже, ключовий елемент Асоціації - це об’єднання з метою координації. Звісно, формулювання дає можливість інтерпретувати та наділяти бізнес-об’єднання рисами, яких не має бути. 

Тоді в чому ж фунціональне навантаження “координації” яке здійснює асоціація?

1. Допомога щодо унормування діяльності компаній у відповідності до чинного законодавства.

2. Створення експертного середовища з доступом учасників до консалтингових послуг.

3. Юридична підтримка у частині унормування та розвитку взаємовідносин з іншими суб’єктами ринку.

4. Створення ініціатив направлених на покращення стандартів якості.

5. Інтегрування найкращих світових практик у бізнес-середовище.

6. Адвокація - представлення інтересів у частині захисту законних прав.

7. Проведення профільних заходів.

8. Протидія недоброчесній конкуренції.

9. Представлення інтересів у взаємовідносинах з органами влади, тощо.

Отже, компанії-учасники долучаючись до Асоціації можуть:

1. ефективніше відстоювати власні права, а не мати інструмент для проштовхування недоброчесних ініціатив;

2. будувати повноправний діалог з органами влади та великими бізнес-структурами за рахунок загальної ваги асоціації - і ні в якому разі не дає права тиснути та монополізувати;

3. мати експертну підтримку у будь-який час, а не мати тіньовий офіс для власних схем;

4. формувати репутаційну броню, а не приховатися за іміджем асоціації;

5. відстоювати права на доступ до ринку та протидіяти корупції, а не реалізовувати корупційні потреби чужими руками.

Чому я додаю у цій частині трохи емоційно-забарвлених “а не”? 

Справа в тому, що ми завжди спрямовуємо погляд до західно-європейської економічної моделі, проектуючи таку модель на вітчизняний ринок. Приклад сталої ефективності, щодо об’єднань у дорожній галузі - PIARC (Світова дорожня Асоціація) - більш ніж 100 років, Польский дорожній Конгрес, теж майже 100 років. Організації об’єднують світові дорожні індустрії, світові компанії та національні асоціації.

Як правило, суто з людських причин, проекція стосується лише успіху, як кінцевого результату. Велике об’єднання відкриває нові можливості. Але для того, щоб ефективно реалізувати потенціал, який створює саме така форма об’єднання, необхідно розуміти саму природу об’єднання, як явища. Мета - це ефективні зміни для загальної користі. 

За відсутності того досвіду, який має західне суспільство, ми інтерпретуємо та спотворюємо смисли й замість інтеграції ефективних інструментів у власну неефективну модель, додаємо неефективності до цих західних стандартів. Внаслідок цього маємо те, що маємо, коли бізнес-об’єднання займається підміною понять.

Для нас важливо провадити діяльність без інтерпретацій. Всеукраїнська дорожня Асоціація є членом PIARC (World Road Association), ми приймаємо участь у ініціативах організації, і керуємося досвідом легітимності, який отримуємо внаслідок співпраці. Прагнемо до формування ринку за європейськими стандартами. В сьогоднішніх реаліях наша асоціація встала на захист всього ринку, а не тільки своїх членів і ми вважаємо що це правильно. Це принципова позиція, яка прямо витікає з нашої місії - забезпечуємо іноваційний розвиток у дорожній галузі задля якості, безпеки, комфорту! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]