Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.05.2021 17:15

За лаштунками винних конкурсів світу

Засновниця сімейної винної компанії "46 Parallel Wine Group"

Участь в конкурсі - це виклик і випробування як для іменитих, досвідчених виноробів, яким важливо підтвердити статус і правильність обраного шляху, так і для новачків, які прагнуть заявить про себе.

Щороку десятки регіональних, національних і міжнародних винних конкурсів пропонують виробникам шанс перевірити себе і, звичайно, здобути славу для своїх брендів. Адже участь в конкурсах - це збір авторитетної думки і підтвердження вірності обраного вектора. Винний конкурс можна порівняти з картиною, що відображає всі відтінки світу вина, де кожен винороб - художник, який бажає залишити свій яскравий слід. Пропоную разом зануритися в тонкощі конкурсної кухні та з’ясувати, поки що на прикладі міжнародних конкурсів, як проходять ці заходи та про доцільність участі в них. 

Піраміда світових конкурсів

Для більшості конкурсів алгоритм єдиний. В ході дегустації, в сформованих дегустаційних панелях, є певний порядок тейстінга зразків: дегустуються ігристі і білі вина, потім рожеві і червоні і, нарешті, десертні. Якщо в тейстінг-листі розміщені вина різних рівнів залишкового цукру, наприклад, у випадку з рислінгом, вина ранжуються від сухого до солодкого.

Перш за все, давайте розберемося, які бувають конкурси. Винні конкурси можна розділити на міжнародні, національні, дочірні, орієнтовані на ті чи інші ринки (в основному, останнім часом, курс на Азію), організовані спеціалізованими винними виданнями (Mundus vini, Decanter World Wine Awards), міжнародними винними виставками (Vinitaly International Wine Awards – 5 Star Wines).

Також змагання можуть спеціалізуватися на типах, сортах і регіональній приналежності. Наприклад, є конкурси, де оцінюються тільки вина розе, моносортові вина, виключно ігристі, або вина одного регіону або сорту (Concours Mondial du Sauvignon, Concours Mondial de Bruxelles Rosé Selection, The Champagne & Sparkling Wine World Championships).

Сліпий вибір – неупереджений вибір

Головна умова винних конкурсів – це метод сліпих дегустацій, який є 100% гарантією неупередженого суддівства. У тейстінг-листах, які отримують судді,  вказується лише певна інформація: технічні характеристики, вінтаж, сорт, країна походження, регіон або навіть просто багатозначний код. Сам виробник, звичайно, залишається за кадром.

На більшість міжнародних змагань запрошують суддів з різних країн світу, що, безумовно, забезпечує більш широкі можливості для оцінки вин. Одним з найважливіших критеріїв є високий професіоналізм суддів, серед яких винороби, винні педагоги, журналісти, сомельє, рітейлери тощо – чим ширше професійна шкала, тим репрезентативніший результат.

Найчастіше судді виставляють винам оцінки за 100-бальною системою OIV. Залежно від кількості балів, вина отримують медалі: Grand Gold, Gold, Silver, Bronze. Щоб зберегти цінність нагород, на деяких конкурсах є обмеження кількості медалей, наприклад, їх можуть отримати тільки 30% вин, що беруть участь.

Мабуть, доволі очевидно, що визнання світових експертів та конкурсні медалі – це дієвий спосіб просування продукту. Дуже часто на різних конкурсах, що проводяться в різних місцях і в різний час, можна побачити серед переможців одні й ті самі вина, що свідчить про їхню стабільну якість. А це служить сигналом для баєрів і рядових вайнловеров – вино варто купувати.

Власний досвід 46 Parallel Wine Group

За перший рік свого існування наша компанія взяла участь у низці міжнародних конкурсів і не прогадала!

Майданчик британського London Wine Competition, який є одним з провідних міжнародних конкурсів вин, де оцінюється не тільки їхня якість, але і дизайн пляшки і упаковки, а також співвідношення ціни і якості, став чудовою можливістю для 46 Parallel Wine Group продемонструвати свою продукцію.

На London Wine Competition в 2021 році ми завоювали сім медалей – п’ять срібних і дві бронзових.

Також 46 Parallel Wine Group стала єдиною українською компанією, яка отримала нагороду провідного міжнародного конкурсу Concours Mondial de Bruxelles 2020. Це найбільший міжнародний конкурс, куди виробники відправляють для дегустації понад 9000 вин! Наше вино El Capitan Pinot Gris було відзначено срібною медаллю.

На USA Wine Ratings також ми взяли 2 срібла: червоне сухе марочне з преміальної колекції Grand Admiral Cabernet Sauvignon-Saperavi-Merlot врожаю 2016 року і рожеве ігристе з Піно Меньє за методом Шарма – El Capitan Brut Rose.

А прийнявши участь у найбільшому і найвідомішому у світі конкурсі Північної Америки Sélections Mondiales des Vins Canada наша компанія поповнила своє портфоліо міжнародних нагород золотою медаллю! Вино преміальної лінійки Grand Admiral Cabernet Sauvignon-Saperavi-Merlot врожаю 2016 року отримало Grand Gold.

З огляду на власний досвід, раджу кожному виноробу випробувати свої сили у міжнародних конкурсах. Адже участь у них – це унікальна можливість дізнатися авторитетні думки щодо стилістики вина та підтвердити вірність обраного вектора.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]