Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.10.2018 12:54

Перевірки неоформлених працівників. Що зміниться з 5 жовтня?

Адвокат, партнер юридичної фірми Bargen

Останній місяць усі говорять про перевірки Держпраці, які почнуться 5 жовтня. Це не дивно, адже 5 вересня Кабмін прийняв розпорядження щодо проведення перевірок і виявлення неоформлених працівників

Останній місяць усі говорять про масштабні перевірки Держпраці, які почнуться 5 жовтня. І це не дивно, адже 5 вересня Кабмін прийняв розпорядження № 649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення». Згідно з цим розпорядженням контролюючі органи будуть проводити перевірки та виявляти неоформлених працівників. За кожного неоформленого працівника підприємців штрафуватимуть на 112 тис. грн.

Розпорядженням передбачено, що перевірки будуть комплексні - за участю  Держпраці, Податкової, Пенсійного фонду, Нацполіції та органів місцевого самоврядування.

Що змінить розпорядження Уряду для підприємців?

На законодавчому рівні не зміниться нічого. Справа в тому, що Розпорядження Кабміну не може бути підставою для проведення перевірок ані Держпраці ані Податковою. В кожного органу є свої нормативно-правові акти, які регулюють порядок проведення перевірок.

Держпраці при виявленні неоформлених працівників керується Порядком здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 26.04.2017 № 295.  У вказаному порядку наведені підстави проведення перевірок (інспекційних відвідувань).  Це може бути зокрема скарга працівника, інформація ЗМІ чи інформація від інших контролюючих органів, або правоохоронних органів.  У порядку немає такої підстави для перевірки як розпорядження Кабміну. Для інших контролюючих органів розпорядження Уряду також не може бути підставою для проведення перевірки.

Тобто перевірки як проводилися, так і будуть проводитися. Розпорядження Кабміну може розцінюватися виключно як вказівка контролюючим органам проводити більше перевірок та працювати інтенсивніше, щоб поповнювати бюджет.

Чи потрібно пускати усіх хто прийде «в гості»?

У розпорядженні Уряду вказано, що перевірки мають бути комплексні. Це означає, що одночасно прийти перевіряти неоформлених працівників може і Держпраці і Податкова і Поліція і Пенсійний фонд.

Проте,  як я вже говорив, у кожного органу є свій порядок проведення перевірок і прийти з перевіркою «за компанію» бо так сказав Кабмін ніхто не може.

Держпраці  та органи місцевого самоврядування

При проведенні перевірок інспектори праці (в тому числі інспектори при місцевих радах) керуються Порядком № 295. У п.5 цього Порядку визначний виключений перелік підстав для проведення інспекційних відвідувань. Інспектор має предявити направлення на проведеня перевірки та службове посвідчення, форма якого затверджена Мінсоцполітики. Перевірити дійсність посвідчення інспектора можна на сайті Держпраці.

ДФС (податкова)

Прийти перевірити оформлення трудових відносин може податкова, зокрема  з фактичною перевіркою. Про проведення перевірки підприємця заздалегідь не повідомляють. Перед початком перевірки податковий інспектор має пред’явити службове посвідчення та надати копію наказу на проведення такої перевірки.

Пенсійний фонд

Пенсійний фонд також може прийти до підприємця зокрема з перевіркою нарахування та сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Допустити працівника Пенсійного фонду до позапланової перевірки можна за наявності службового посвідчення та направлення на проведення перевірки.

Поліція

Працівники поліції не мають повноважень проводити перевірки дотримання законодавства про працю чи виявляти неоформлених працівників. Проте Порядком № 295  передбачено, що інспектор праці за наявності ознак кримінального правопорушення та/або створення загрози безпеці інспектора праці може залучати працівників правоохоронних органів. Тобто можна зробити висновок, що працівник поліції може лише супроводжувати інспектора праці, якщо той вважатиме що існує загроза його безпеці. Проте працівники поліції самостійно не можуть перевіряти документи, опитувати працівників чи іншим чином проводити перевірку. В будь якому випадку, в працівника поліції, який прибув з інспектором праці, необхідно уточнити причину візиту та перевірити службове посвідчення.

Отже, кожен згаданий вище контролюючий орган, як і раніше має право проводити свої перевірки. Інспектори можуть приходити кожен окремо. У той же час, всі перевірки можуть «випадково» співпасти у часі. Тільки це не відміняє того, що кожен повинен мати свої окремі  самостійні підстави і документи для перевірки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]