Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.05.2021 18:51

Розірвання шлюбу в судовому порядку

Адвокат

Відповідно до вимог ч.2 ст. 104 Сімейного кодексу України шлюб припиняється внаслідок його розірвання.

Розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою подружжя, яке не має дітей регламентовано ст. 106 СК України. Орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана. Згідно ч. 1 ст.114 СК України у разі розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану шлюб припиняється у день реєстрації розірвання шлюбу. Якщо ж у подружжя є неповнолітні діти або ж згода на розлучення є лише в однієї сторони, то розлучення буде здійснюватися виключно в судовому порядку.

Чинним законодавством України передбачена можливість розірвання шлюбу в судовому порядку в наступних формах:

- окремого провадження (на підставі спільної заяви подружжя, що має неповнолітніх дітей);

- позовного провадження (на підставі позовної заяви, поданої одним із подружжя).

Згідно вимог ст. 109 СК України подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений. У разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Є певні заборони щодо можливості подання позову згідно ч.2 ст. 110 СК України, за якою позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений:

1) протягом вагітності дружини;

2) протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу (ч. 4 ст.109 СК України).

До якого суду звертатися?

Позовні заяви про розірвання шлюбу подаються до суду за місцем проживання Відповідача.

Яка вартість розлучення в судовому порядку в 2021 році?

Основними витратами під час розлучення є оплата послуг адвоката та сума судового збору, що становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на 1 січня 2021 року – 908,00грн, на 1 липня 2021 року – 952грн, на 1 грудня 2021 року – 992грн ) за подання позову (ст.4 Закону України “Про судовий збір”).

Тривалість процесу

Згідно ч. 1 ст.111 СК України суд вживає заходів щодо примирення подружжя, якщо це не суперечить моральним засадам суспільства. Як правило, не може перевищувати 6 місяців.

Також на тривалість процедури впливає завантаженість суду, в якому розглядається справа, і дисциплінованість сторін процесу.

Відповідно до ч. 3 ст.115 СК України розірвання шлюбу, здійснене органами державної реєстрації актів цивільного стану, засвідчується Свідоцтвом. Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили.
Лише після розірвання шлюбу та одержання Свідоцтва про розірвання шлюбу або рішення суду, яке набрало законної сили особа має право на повторний шлюб.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]