Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.06.2023 10:51

Аграрії можуть подати заявки на розмінування через ДАР

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Програма вже розпочалась на території Харківської області й буде поширена на Миколаївську, Херсонську та потенційно на інші області.

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) та Всесвітня продовольча програма (ВПП) розпочали нову програму для підтримки фермерів із розмінування та відновлення сільськогосподарських земель до 300 га, що постраждали внаслідок воєнних дій з лютого 2022 року.

Програма вже розпочалась на території Харківської області й буде поширена на Миколаївську, Херсонську та потенційно на інші області.

У межах опитування, що проходитиме серед користувачів Державного аграрного реєстру (ДАР), ФАО та ВПП у співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства України визначають потреби фермерів у розмінуванні та відновленні сільськогосподарських земель.

Фермерів із Харківської області запрошують заповнити анкету до 18 червня 2023 року для визначення пріоритетності розмінування. Щоб взяти участь в опитуванні, фермери повинні бути зареєстровані в ДАР та перейти за посиланням, що надійде у повідомленні в особистий кабінет у ДАР або на електронну пошту, вказану при реєстрації в аграрному реєстрі.

Заявники повинні будуть зазначити, скільки гектарів землі постраждали від вибухонебезпечних залишків, а також надати GPS-координати меж таких земельних ділянок. Надана інформація буде перевірена з використанням супутникових знімків.

Водночас фермерам необхідно буде надати згоду на доступ ФАО та ВПП до даних, пов’язаних з їхньою сільськогосподарською діяльністю, які вже внесені у ДАР.

Заявникам слід звернути увагу, що це опитування має на меті оцінити потреби у проведенні термінового розмінування та не гарантує надання будь-якої конкретної форми допомоги.

Враховуючи дану інформацію вважаю, що аграріям Миколаївщини, яким необхідне розмінування сільськогосподарських угідь, необхідно зареєструвати в ДАР та  підготувати інформацію про GPS-координати меж земельних ділянок, адже після Харківщини наша область йде наступною.

Державний аграрний реєстр (ДАР) — це автоматизована електронна система, створена Мінагрополітики з метою ефективного та прозорого залучення та розподілу усіх видів підтримки для українських аграріїв, як за кошти державного бюджету, так і у вигляді пільгових кредитів, міжнародних грантів або технічної допомоги.

Одразу після заповнення реєстраційної форми та надання згоди на обробку персональних даних в Аграрному реєстрі створюється персональний електронний кабінет агровиробника, до якого автоматично підвантажуються дані з інших державних реєстрів про його господарську діяльність, земельний банк, поголів’я тварин тощо.

Зокрема ДАР вже з’єднаний з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Державним земельним кадастром, Державним реєстром речових прав, а також із Єдиним державним реєстром тварин. При кожному вході в Кабінет інформація з реєстрів оновлюється.

В електронному кабінеті Агровиробника  у ДАР також міститься актуальна інформація про доступні для нього/неї програми підтримки. Заявки на участь у них подаються онлайн через кабінет. Крім того, система в режимі реального часу інформує агровиробника про нові можливості.

Реєстрація та подання заявок на участь у програмах підтримки в ДАР є безкоштовними. 

Державний аграрний реєстр створений на виконання Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції” та постанови Кабінету міністрів України №573 від 02.06.2021 “Про функціонування Державного аграрного реєстру”. 

Цифрові реєстри для підтримки аграріїв використовуються в Ірландії, Естонії, Іспанії, Італії, Нідерландах та інших країнах ЄС. 

Впровадження ДАР відбувається за підтримки Європейського Союзу та Світового банку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]