Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.05.2023 11:55

Гранти для розвитку господарства: як отримати фінансову підтримку від Держави

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Для допомоги фермерам розроблена онлайн-форма оцінки відповідності господарства вимогам отримання гранту

На сьогодні найбільша та найдоступніша грантова програма – це державна «єРобота». Детальну інформацію можна отримати на сайті Мінцифри.

У 2023-му «єРобота» надає п'ять типів грантів:

- на запуск або розвиток власної справи

- на створення саду чи виноградника

- на побудову тепличного господарства

- на організацію переробного підприємства

- для ветеранів та членів їхніх сімей

Для отримання будь-якого з грантів необхідно зареєструватися чи авторизуватися в особистому кабінеті на порталі Дія через BankID або електронний підпис, далі заповнити онлайн-заявку та прикріпити бізнес-план за шаблонною формою. На фінальному етапі всі документи потрібно підписати електронним підписом і надіслати їх.

Тож заяву можна подати дистанційно через сервіс держпослуг «Дія», та й саму відповідь отримати в онлайн-режимі. Рішення про видачу коштів ухвалює Міністерство економіки, а фінансування забезпечує Ощадбанк. Цілком імовірно, що список доступних пропозицій незабаром буде розширено.

Українські фермери, які планують подаватися на гранти, зможуть самостійно оцінити перспективи свого господарства, основні параметри свого проєкту та заяви для отримання гранту. На сайті Мінагрополітики запрацювала відповідна онлайн-форма «Оцінка відповідності господарства вимогам отримання гранту для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства». 

Фермер, заповнивши онлайн-форму, отримає інформацію щодо того, чи можна отримати грант на заплановану культуру в його регіоні, чи правильно розраховано суму запиту гранту, чи є у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, заявлений сорт садивного матеріалу тощо.

Онлайн-форма розроблена Міністерством аграрної політики та продовольства України спільно з Програмою USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО)  та проєктом ЄС «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики» (EU IPRSA).

Перевірити можливість отримання гранту можна  за посиланням.  

Крім того, щоб не бути забракованим ще на етапі подання заявки на грант, слід подбати про коректність оформлення документів. Серед найчастіших помилок зазвичай називають такі:

- Неточності в паспортних та реєстраційних даних. Наприклад, ім’я та прізвище в паспорті не збігаються з даними в ІПН або ж паспорт взагалі недійсний.

- Є невиплачені кредити, податкова заборгованість, діє арешт майна на момент подання заявки або заявник перебуває під судовим провадженням. Щоб уникнути проблем, потрібно перевірити всі документи перед подачею та погасити борги.

- Нецільове використання коштів. Уважно читайте умови надання гранту та дотримуйтесь їх. Отримане фінансування можна використовувати лише з метою, зазначеною в цих умовах.

- Заявка на участь подається від імені фізичної особи, проте в умовах зазначається, що в конкурсі можуть брати участь лише юридичні особи.

- Неповний набір документів. В умовах гранту вказується список документів, які має подати заявник. Зберіть увесь пакет документації заздалегідь.

- Неправильні розрахунки щодо спільного фінансування. Багато грантів даються на умовах, що держава або недержавна організація оплачує лише 50-70% вартості проєкту, а решту вносить власник підприємства. Якщо в розрахунку вартості не враховано ПДВ, можуть виникнути помилки у пропорціях платежу кожного з учасників. Ці дані потрібно уважно перевірити перед поданням, у крайньому разі залучити фахівця.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]