Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.04.2023 12:48

Пільгові кредити стануть доступними для бізнесу Миколаївщини

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Для підприємців та аграріїв з деокупованих територій і територій можливих бойових дій Миколаївщини починає діяти урядова програма «Доступні кредити 5-7-9%».

Для підприємців та аграріїв з деокупованих територій і територій можливих бойових дій Миколаївщини починає діяти урядова програма «Доступні кредити 5-7-9%». Відповідне рішення було ухвалено Кабінетом Міністрів.

Як зазначається доступ до програми бізнесу зі звільнених регіонів і територій можливих бойових дій сприятиме економічному відродженню країни та  працевлаштуванню внутрішніх переселенців і місцевих жителів.

Нагадую, програма «Доступні кредити 5-7-9%» була запроваджена за ініціативи Президента України. Програма спрощує доступ мікро- та малого бізнесу до банківського кредитування.

Держава буде збільшувати можливості Програми 5-7-9, зокрема, розширювати її на переробні підприємства. Коли Україна зіткнулася з блокуванням морських портів, необхідно було зберегти експортну виручку. Розвиток переробної промисловості та відновлення зруйнованих підприємств дасть країні можливість експортувати продукцію з доданою вартістю та наповнювати бюджет валютною виручкою. Стійкість бізнесу та суспільства, макрофінансова стабільність, доступ до ринків, початок ранньої відбудови дають підстави стверджувати, що цього року українська економіка почне відновлюватись.

У 2023 році українські аграрії за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» вже отримали понад 11 млрд гривень. Фермери  можуть отримати кредит у розмірі до 90 млн грн. Кредитування надається під 5–9% річних, залежно від категорії кредиту та суб’єкта підприємництва. 

Закликаю представників бізнесу Миколаївщини та банківські установи активно долучатися до реалізації нововведень. Зазначену Програму реалізує Фонд розвитку підприємництва. Єдиним учасником ФРП є Уряд України в особі Міністерства фінансів України, що координує усі аспекти діяльності Фонду.

Так, 12 березня 2022 р. постановою Кабінету Міністрів України були внесенні зміни до Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» з розширенням можливостей підтримки суб’єктів підприємництва – сільськогосподарських товаровиробників передусім для забезпечення фінансування ними посівних робіт.

Основні нововведення до Програми «Доступні кредити 5-7-9%» з метою підтримки сільськогосподарських товаровиробників:

1. Програма розширена на середні підприємства з річним доходом до 50 млн євро (раніше було 20 млн євро) та на великі підприємства з річним доходом понад 50 млн євро незалежно від кількості працюючих.

2. Максимальна сума кредиту для всіх суб’єктів підприємництва збільшена з 50 млн грн до 60 млн грн з урахуванням групи пов’язаних компаній.

3. Процента ставка – 0% річних.

4. Ціль кредитування:

- інвестиційний кредит на придбання сільськогосподарської техніки,

- кредит на поповнення обігових коштів для придбання насіння, добрив та паливно-мастильних матеріалів.

5. Строк кредиту – 6 місяців.

6. Термін подачі заявки на участь у програмі – до 31 травня 2022 року.

7. Розмір кредитної гарантії – 80% від суми кредиту суб’єкта мікро, малого та середнього підприємництва (крім суб’єктів великого підприємництва).

Також для підтримки та активізації підприємницької діяльності у період дії воєнного стану 18 березня 2022 р. рішенням Уряду внесено зміни до Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», якими передусім передбачено наступне:

1. Програма розширена на середні підприємства з річним доходом до 50 млн євро (раніше було 20 млн євро) та на великі підприємства з річним доходом більше 50 млн євро незалежно від кількості працюючих.

2. Максимальна сума кредиту для всіх суб’єктів підприємництва збільшена з 50 млн грн до 60 млн грн з урахуванням групи пов’язаних компаній.

3. Процента ставка:

- 0% річних протягом періоду воєнного стану та одного місяця після його припинення;

- 5%  річних після завершення вказаного вище періоду і до кінця строку кредиту.

8. Ціль кредитування:

- інвестиційний кредит на придбання основних засобів,

- кредит на поповнення обігових коштів для здійснення підприємницької діяльності.

4. Строк кредитування:

- інвестиційні кредити – 5 років;

- кредити на поповнення обігових коштів – 3 роки.

5. Термін подачі заявки на участь у програмі – у період дії воєнного стану.

6. Розмір кредитної гарантії – 50% від суми кредиту суб’єкта мікро, малого та середнього підприємництва (крім суб’єктів великого підприємництва).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]