Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.03.2023 12:17

Новий рибальський квиток для більшого вилову риби

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Для любителів-рибалок впроваджується нова ініціатива – рибальський квиток для вилову додаткової кількості водних біоресурсів понад добову безоплатну норму вилову

Останнім часом ми спостерігаємо суттєві зміни в регулюванні рибної ловлі - підвищення штрафів та розміру відшкодування збитків за незаконний вилов риби, нові правила любительського і спортивного рибальства, збільшення мінімальних розмірів риб, допустимих для вилову, і навіть зміна строків нерестових періодів для деяких видів риб. Все робиться заради збереження популяції риб у наших водоймах. Для цього і вигадали «рибальський квиток», який дозволить ловити понад норму за гроші, які потім йтимуть на зариблення водойм.

Що таке рибальський квиток і який можливий механізм його отримати, днями обговорювали під час онлайн-заходу, який був присвячений спільному експериментальному проекту Міністерства аграрної політики та продовольства України й Держрибагентства. Його основна суть – надання можливості рибалкам-любителям придбання платної послуги з видачі рибальського квитка для добування водних біоресурсів понад добову безоплатну норму вилову. Тобто мова тут йде лише про любительське рибальство як вид загального водокористування на засадах спеціального використання водних біоресурсів, тобто з оплатою державі лише за "перелов" – ті обсяги вилову, які перевищують безплатну норму добового вилову, встановлену правилами.

Що потрібно знати про рибальський квиток

Він діятиме на водних об'єктах, на яких будуть визначені ліміти допустимого вилову водних біоресурсів для любительського рибальства, які встановлюватимуться на підставі науково-біологічних обґрунтувань.

Ліміти на рибальські квитки розподілятимуться через Єдину державну електронну систему управління галуззю рибного господарства та продаватимуться рибалкам-любителям.

Розглядався варіант придбання рибальського квитка шляхом реєстрації в Єдиній державній електронній системі управління галуззю рибного господарства й створення там електронного кабінету, вказавши основні дані про себе.

Важливо! Перед отриманням рибальського квитка рибалка має ознайомитися з Правилами любительського і спортивного рибальства.

Один з варіантів як придбати рибальський квиток та його оплати

В електронному кабінеті обрати: водний об’єкт або його частину, територіальну громаду в районі якої планується використати рибальський квиток, водні біоресурси, які планується виловити, календарний день запланованої риболовлі.

Після цього, електронна система генерує вартість рибальського квитка, яку рибалка-любитель може оплати будь-яким із запропонованих способів.

Після здійснення оплати електронна система генерує рибальський квиток з присвоєнням персоналізованого QR-коду, який активується через годину після здійснення сплати.

Рибальський квиток діятиме в обраний рибалкою-любителем календарний день або дні. Його можна буде придбати на будь-який день в межах 10 днів або на будь-яку кількість днів, але не на більш як 10, з дня, що настав.

Орієнтовна добова норма рибальського квитка тобто понад безплатну добову норму вилову: 1 особина сома, 3 особина судака, щуки, 5 кг іншої риби.

Головне! Кошти сплачені рибалками за квиток витрачатимуться першочергово на відновлення природних популяцій водних біоресурсів, шляхом зариблення тих водних об’єктів у яких проводили любительський лов.

У дискусії про те, як ефективно організувати любительське рибальство, взяло участь понад 100 учасників. Серед них – профільні громадські організації, рибалки-любителі та рибалки-спортсмени.

Зміни у рибній галузі, які торік розпочалися з реформування промислового й аквакультурного секторів, продовжилися цьогоріч у дуже важливому для нас сегменті любительського рибальства. Перший вагомий крок було зроблено наприкінці 2022 року прийняттям нових Правил любительського і спортивного рибальства, які не оновлювались понад 20 років. Наступним етапом заплановано введення рибальського квитка, який не тільки розширить права мільйонів рибалок-любителів, а й створить додаткові умови для розвитку усієї галузі. Це усталена міжнародна практика, яка існує в різних формах у цивілізованих країнах світу і яку ми невдовзі запровадимо в Україні».

Щодо позитивних факторів введення «рибальського квитка» то це, перш за все, відновлення справедливості, адже практика таких дозволів на додатковий вилов була в Україні до 2011 року. Після цього у любителів риболовлі не було законної можливості наловити собі іноді риби трохи більше для особистого споживання, не бувши порушником правил. Не можна змусити любителя риболовлі йти на ринок і купувати зайву рибу у промислових рибаків, адже ми вміємо її ловити не гірше, проте не так варварськи, не сітками - чому їм можна ловити на продаж тоннами, а нам для себе 10 кг (за оплату) не можна?

Інший позитив - це розвиток в Україні сфери рекреаційного рибальства та рибальського спорту, яка у всіх цивілізованих країнах є набагато більш сталою альтернативою виснажливому «виціжуванню» водойм загального користування сітками, даючи набагато більше доходів як людям, так і державі. Це за фактом ціла індустрія хобі та послуг, яка дає поштовх для розвитку супутніх бізнесів, яка може зрівнятися з кіноіндустрією. Водночас треба розуміти, що для любителів риболовлі це відпочинок, адже купити квиток і реально піймати – це у багатьох випадках не факт. А купувати їх будуть часто, щоб просто не зіпсувати настрій, якщо раптом буде добре клювати.

Також існує альтернативна точка зору що «рибальський квиток» збільшуватиме дозволену норму вилову – це негативний момент. І є сенс вводити «рибальський квиток» не просто для легалізації перелову, а в цілому для рибалок взагалі. Так роблять у країнах Європи. Він давно мав би бути і в нашій країні також. Виграти від цього мали б прості рибалки, адже за рахунок коштів за цей квиток могли б формуватись два фонди. Перший – на зариблення водойм. Інший – на заробітні плати працівникам рибоохорони.

Для прикладу, як працює європейська система «рибальського квитка» у різних країнах:

- Вартість риболовлі, наприклад, у польському Гданську за 1 день - 38 злотих (317 гривень). 1 рік на 1 водоймі - 210 злотих (1752 гривні). А 1 рік на всі водойми місцевості - 500 злотих (4172 гривні).

- У Німеччині, у Передній Померанії видаються так звані туристичні посвідчення на термін 28 днів за 24 євро (937 гривень).

- У Литві дозвіл на риболовлю значно дешевший, там вартість 2 діб для рибалки складає 1,4 євро (55 гривень), а річний дозвіл коштує 14 євро (546 гривень).

- А у Франції одноденний дозвіл коштує 10 євро (390 гривень), а річний - 60 євро (2343 гривні).

Нагадаю що оновлені Правила любительського і спортивного рибальства затверджені наказом Мінагрополітики від 19.09.2022 № 700.

Відповідно до Правил любительське рибальство дозволяється здійснювати рибалкам безоплатно у порядку загального використання водних біоресурсів для особистих потреб (без права реалізації) за нормами вилову дозволених видів водних біоресурсів на одного рибалку за добу, а саме:

- атерина, верховодка (уклейка), карликовий американський сом, ротань-головешка, сонячний окунь, тюлька, чебачок амурський – вилов необмежено;

- інші види риб – 3 кг та 1 шт. (особина, будь-якої маси у мінімально дозволених для вилову розмірах видів водних біоресурсів, визначених додатком 1 Правил рибальства);

- раки – 30 шт.;

- рапана – вилов необмежено;

- двостулкові молюски – 5 кг;

- креветки – 1 кг;

- личинки хірономід (мотиль), гамарус річковий і морський, волохокрилець, дафнія, циклоп, артемія, нереїс – 0,1 кг.

Нові Правила розроблено для покращення умов любительського, спортивного рибальства і підводного полювання, а також результативності заходів з охорони та збереження біорізноманіття іхтіофауни українських водойм. Нові Правила також враховують найкращі напрацювання країн ЄС, рекомендації профільних наукових установ України, пропозиції громадськості та інших стейкхолдерів.

Звертаю увагу рибалок на зміни, на які варто звернути особливу увагу під час риболовлі:

- збільшено добову норму вилову риби (3 кг) на одну особину, розмір якої перевищує мінімально дозволені для вилову розміри;

- знято обмеження на вилов деяких малоцінних та інвазивних видів водних біоресурсів (карликовий (американський) сом, ротань-головешка, сонячний окунь, рапана тощо);

- дозволено вилов усіх водних біоресурсів, крім тих, що занесені до Червоної книги України, переліків регіонально рідкісних видів, що охороняються, та інших міжнародних природоохоронних списків;

- розповсюджено дію нових Правил на об’єкти природно-заповідного фонду, де така діяльність не заборонена статутом ПЗФ;

- збільшено з 5 до 7 дозволену кількість гачків;

- збільшено з 1 до 2 дозволену кількість гачків при вилові водних біоресурсів з берега за межами нерестовищ у період весняно-літньої нерестової заборони;

- зменшено кількість заборонених для рибальства місць (зокрема, дозволено рибальство у затоці «Галерна» Канівського водосховища та у гирлах річок, що впадають у Дністровське водосховище);

- зменшено заборонені для рибальства ділянки (зокрема, у нижніх б’єфах ГЕС дніпровських водосховищ з 10 та 5 км до 2 км);

- дозволено використовувати всі види водних біоресурсів в якості живої принади (живця), окрім видів, вилов яких заборонено.

Водночас найголовнішою метою при розробці документа було збереження, примноження та раціональне використання водних біоресурсів. Так, у нових Правилах рибальства:

- збільшено мінімальні дозволені до вилову розміри більшості водних біоресурсів;

- визначено заходи щодо дбайливого поводження з виловленими водними біоресурсами (зокрема, дбайливе підхоплення і звільнення водних біоресурсів від гачка);

- заборонено вилов із моторних суден з включеною силовою установкою з використанням більше ніж одного знаряддя вилову на одного рибалку;

- встановлено нерестову заборону на вилов форелі струмкової у межах Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей з 1 вересня до 31 грудня;

- встановлено нерестову заборону на вилов щуки з 15 лютого по 31 березня.

Крім того, у нових Правилах рибальства врегулювали спортивне рибальство та підводне полювання, а саме:

- офіційні спортивні заходи із рибальства та/або підводного полювання узгоджуються їхніми організаторами з місцевими державними адміністраціями;

- при проведенні офіційних спортивних заходів, за наявності у їх учасників посвідчення встановленого зразка, добова норма улову та мінімальні дозволені для вилову розміри водних біоресурсів не встановлюються, якщо це передбачено правилами спортивних змагань;

- дозволено проведення спортивних заходів у періоди нерестових заборон з берега за межами нерестовищ;

- спортсменам дозволено зберігання, утримання водних біоресурсів у живому та неушкодженому вигляді в улові з метою їх зважування та подальшого повернення у природне середовище існування;

- додано необхідність маркування ділянки проведення підводного полювання за допомогою сигнального буя чи плотика з розпізнавальним знаком на них;

- виключено необхідність наявності посвідчення підводного мисливця.

Серед основних відмінностей нових Правил рибальства також можна відмітити наступні:

- змінено механізм визначення прилову молоді (прилов молоді дозволяється до 10 % маси в межах добової норми улову);

- зобов’язано рибалок під час риболовлі мати засоби для вимірювання маси та довжини водних біоресурсів;

- встановлено заборону на вилов водних біоресурсів у темний час доби у внутрішніх рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) в межах судового ходу;

- встановлено заборону на вилов у межах охоронних зон електричних мереж (зокрема, уздовж повітряних ЛЕП від 2 до 40 м у залежності від їх напруги).

Закликаю рибалок дотримуватися Правил – рибальте відповідально!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]