Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.05.2020 15:55

Послаблення карантину – нові вимоги для бізнесу

Після послаблення карантину до бізнесу висунуті нові обов'язкові вимоги щодо забезпечення санітарно-гігієнічних заходів. Кожен, хто планує працювати в цей час повинен з ними ознайомитись.

З 11 травня 2020 року уряд оголосив послаблення карантинних заходів, запроваджених у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19). Проте, ситуація в світі доводить, що епідемія коронавірусної хвороби не відступає, тому слід готуватись до довготривалих санітарно-гігієнічних заходів, які унеможливлять поширення хвороби.

В Україні висунуті нові вимоги щодо санітарно-гігієнічних заходів, які слід запровадити бізнесу при послабленні карантину. Вони є обов’язковими до виконання, а тому кожен бізнес, які хоче працювати в умовах послаблення карантину має бути з ними ознайомлений та має їх виконувати.  

Якими актами передбачені нові санітарно-гігієнічні вимоги?

1) Постановами Головного державного санітарного лікаря України Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації від 9 травня 2020 року (ряд постанов, передбачають вимоги для різних сфер обслуговування: перукарні, ресторани тощо);

2) Регіональними актами: розпорядженнях керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та протоколах засідань постійної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Це регіональні акти. До прикладу: Розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Київської міської державної адміністрації від 12.05.2020 року №41 (надалі – Розпорядження №41)

Хто відповідальний за виконання цих вимог?

За їх виконання відповідають керівники юридичних осіб, адже вони як роботодавці відповідають за забезпечення належних умов праці, в тому числі і таких, що відповідають санітарно-гігієнічним нормам.

Які нові санітарно-гігієнічні вимоги передбачені?

Загалом, у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) керівники юридичних осіб зобов’язані забезпечити:

-        проведення дезінфекційних заходів;

-        безпечність персоналу (працівників);

-        санітарний контроль відвідувачів.

Щоб зрозуміти, які саме санітарно-гігієнічні заходи слід запроваджувати, необхідно визначити сферу діяльності Вашої юридичної особи.

Є загальні вимоги, які стосуються всіх юридичних осіб і передбачають:

1)     недопущення осіб, які підлягають самоізоляції до роботи;

2)     проведення роз’яснювальної роботи щодо профілактичних заходів та реагування на виявлення симптомів;

3)     допуск працівників лише за наявності засобів індивідуального захисту: масок (в тому числі і виготовлених самостійно (!)), рукавичок;

4)     забезпечення роботодавцем усіх працівників масками та одноразовими рукавичками з розрахунку 1 маска/рукавички на 3 години роботи;

5)     організація централізованого збору засобів індивідуального захисту;

6)     щоденне вимірювання температури та недопущення до роботи працівників, з температурою тіла понад 37,2 °С;

7)     обмеження масових заходів в закритих приміщеннях;

8)     забезпечення дотримання дистанції між працівниками та відвідувачами не менше 1,5 метри або встановлення захисних екранів.

Є спеціальні вимоги, які передбачені для юридичних осіб в наступних сферах:

1)     в перукарнях та салонах краси;

2)     закладах громадського харчування;

3)     при торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами;

4)     при здійсненні дозволених видів діяльності, які передбачають приймання відвідувачів в офісних приміщеннях (до прикладу, при наданні послуг нотаріусами, адвокатами, аудиторами);

5)     при наданні стоматологічної допомоги;

6)     в закладах стаціонарної психіатричної допомоги, медико-соціального та соціального захисту.

Для кожної з сфер, наведених у списку вище, розроблені спеціальні рекомендації, які пов'язані в першу чергу з тим, що в цих сферах бізнес приймає відвідувачів чи клієнтів. Окрім посилання на постанови Головного санітарного лікаря України, що містяться в переліку, наведеному вище, слід брати до уваги і регіональні акти, адже, вони містять додаткові вимоги. Зокрема, згідно з цим розпорядженням № 41 при наданні стоматологічної допомоги слід забезпечити заповнення ряду опитувальників для скринінгу COVID-19.

Яка відповідальність за недотримання встановлених санітарно-гігієнічних вимог?

За загальним правилом, порушення правил карантину людей, санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм тягне адміністративну відповідальність за ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення і накладення штрафу у розмірі:

-        від 17 000 грн до 34 000 грн — на громадянина, який порушив ці умови;

-        від 34 000 грн до 170 000 грн — на посадову особу підприємства, що відповідає за забезпечення виконання та дотримання виконання наведених вище правил.

Кримінальна відповідальність згідно зі ст. 325 Кримінального Клдексу України за порушення санітарних правил і норм, що спричинило або могло спричинити поширення захворювань, передбачена відповідальність у вигляді штрафу:

-        від 17 000 грн до 51 000 грн або арешту, обмеження чи позбавлення волі.

Проте, механізм притягнення до відповідальності не є досконалим і його реалізація залежить від виду діяльності юридичних осіб.

Якщо юридична особа надає послуги відвідувачам чи клієнтам (зокрема, це такі юридичні особи, як  стоматологічні клініки, ресторани, перукарні тощо), стан дотримання санітарно-гігієнічних вимог може бути перевірений правоохоронними органами. Саме для юридичних осіб, що надають послуги відвідувачам, і передбачені спеціальні санітарно-гігієнічні вимоги, описані в статті вище. Такі юридичні можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності на підставі протоколу, складеного правоохоронними органами.

Проте, якщо юридична особа здійснює діяльність в офісах закритого типу (тобто, не здійснює прийом громадян чи клієнтів і доступ до приміщення обмежений лише працівниками юридичної особи), перевірити дотримання санітарно-гігієнічних норм в таких приміщеннях фактично неможливо. Адже органи, які перевіряють умови праці на таких підприємствах (наприклад, Державна інспекція з праці) не уповноважені перевіряти дотримання санітарно-гігієнічних вимог. Таким чином за їх недотримання притягти до відповідальності фактично неможливо і слід покладатись тільки на свідомість керівників юридичних осіб.

Як організувати дотримання цих санітарно-гігієнічних вимог працівниками юридичних осіб?

Найкраще зміни щодо умов праці оформити розпорядженням керівника щодо обов’язків дотримання санітарно-гігієнічних норм та провести інструктаж працівників. Це забезпечить виконуваність санітарно-гігієнічних норм працівниками і у випадку їх невиконання дозволить роботодавцю притягнути працівника до відповідальності за порушення трудової дисципліни.

Загальні рекомендації для бізнесу:

1. Визначіть, як сфера роботи Вашого бізнесу та з’ясувати, які вимоги санітарно-гігієнічні вимоги для неї передбачені.

2. Забезпечте дотримання санітарно-гігієнічних вимог, особливо, якщо Ви здійснюєте прийом відвідувачів чи клієнтів та до Вас висунуті спеціальні вимоги.

3. Оформіть зміни, що пов’язані з дотриманням нових санітарно-гігієнічних вимог актами внутрішнього розпорядку та доведіть їх до відома працівників.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]