Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.04.2014 19:26

Чем обязаны государству богатые, которых обложат новым налогом

Незалежний журналіст

Речь идет об инициативе Арсения Яценюка ввести налог на доходы от депозитов. В разговоре с несколькими бизнесменами эта тема обсуждалась очень живо, но не потому что они не хотят финансировать страну. Хотят. Но не так.

27 марта, выступая в парламенте Яценюк сказал следующее:

...я звертаюсь до всіх членів парламенту. Тут є багато тих людей, на яких буде розповсюджуватися ця законодавча ініціатива.  Уряд вважає за необхідне ввести фактично податок на багатих. Ми розглядали декілька варіантів, у тому числі один із варіантів було оподаткування доходів, я підкреслюю, доходів з депозитів, не самих депозитів, як хтось це запускав, а виключно доходів із депозитів. Вчора, наприклад, я розмовляв з Радеком Сікорським, який є міністром закордонних справ Польщі, у всіх країнах-членах ЄС пасивні доходи оподатковуються.
Що зараз відбувається в Україні. Є депозит, цей депозит поставили в банк. Банк виплачує пасивний дохід 25 відсотків річних. З цього доходу ніхто не сплачує ніякі податки. І більше того, якщо проценти по депозиту 25 відсотків, скажіть, яка реальна ставка буде в економіці? Сорок. Логічно? Тобто банк же має на чомусь заробити. Тому це є, звичайно, неприпустимо. Але в поточних умовах, я хочу, щоб ви чітко почули.  В поточних умовах ввести оподаткування доходів від пасивних операцій в банківських установах означає це, що також це буде використано з тією метою, щоб казати, що забирали депозити.
Тому ми прийняли рішення в поточному році не вводити оподаткування доходів з банківських вкладів. Але, що ми пропонуємо. Ми пропонуємо фактично введення прогресивної шкали на доходи з громадян
Той, хто буде заробляти більше 300 тисяч гривень, буде платити податок в розмірі 20 відсотків. Той, хто буде заробляти більше 500 тисяч гривень, буде платити податок в розмірі 25 відсотків. Мова йде про оподаткування загалом в країні близько 300 тисяч громадян України. Цих 300 тисяч громадян України володіють фінансовим ресурсом, який складає 60 відсотків від загальних активів України.
Тому уряд звертається з наступним. 1,7 відсотка багатих українців повинні заплатити податки для того, щоб 98 відсотків українців відчули, що в країні прийшов час соціальної справедливості. (Оплески)


Я говорил с несколькими людьми, которые входят в эти 1,7%. И они считают, что фактически речь идет о налоге на доходы тех людей, которые решились жить не в тени, а относительно прозрачно. Налог для них равносилен наказанию за честность. Почему?

Потому что прежде чем вводить налог на богатство, необходимо сделать суды честными, сократить до минимума коррупцию, сделать дешевыми кредиты для бизнеса, упростить все государственные процедуры, сократить общее налоговое давление на бизнес. И вот только затем можно облагать налогом богатство.

Сейчас же новый налог при сохранении коррупции и прочего никоим образом не способствует выходу из тени – наоборот, каждый новый налог, будь он трижды социально справедливым для одних, делает хуже другим. Поэтому сложно будет удивляться тому, что от 1,7% богатых скоро останется 0,7%.

Об этом уже многие сказали, но сейчас действительно самое удачное время для сокращение количества налогов и налоговых ставок (хотя размер ставок не самое страшное). Почти каждая страна мира, которая это сделала, пережила экономический подъем. Это именно то, что нам нужно, а не социальная справедливость. Этой коммунистической риторике давно не место в Украине. 

И с таким подходом богатые не чувствуют, что они чем-то обязаны родине. Свои обязательства они выполнили на майдане. Там были многие из них: лично или денежным участием.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]