Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.07.2023 15:34

Коучинг як інструмент розвитку лідера, команди, бізнесу

Leadership and Excellence, Executive MBA, Executive and Leadership Coach

Є різні підходи чи інструменти до розвитку лідерства

Під лідерством McKinsey вбачає набір моделей поведінки, які використовуються для того, щоб допомогти людям узгодити свій колективний напрямок, виконати стратегічні плани та постійно оновлювати організацію. В цілому є багато контекстів і способів здійснення лідерства. Але згідно з аналізом академічної літератури McKinsey, а також опитуванням майже 200 000 людей у 81 організації по всьому світу, існує чотири типи поведінки, на які припадає 89 відсотків ефективності лідерства:

будучи підтримкою;
діючи з сильною орієнтацією на результат;
• шукаючи різні точки зору;
ефективне вирішення проблем. 

Кажуть що лідерами не народжуються, а ними стають. За Жерардом Сейтсом, «у лідерстві 24% — це вроджені характеристики, а 76% — те, що можна навчитися і розвинути». Я переконана, що в умовах динамічних змін і трансформацій усього довкола, безупинний процес розвитку і навчання є новою реальністю, щоб рухатись в ногу з часом. Іншими словами, це означає, що яким би досвідченим лідер не був, лідерство варто розвивати постійно, адже звичні нам методи лідерства вже або не працюють, або зовсім скоро перестануть працювати.  

Є різні підходи чи інструменти до розвитку лідерства, включаючи зростаючий практичний досвід, навчання на власних помилках, меторинг програми, тренінги, воркшопи, отриманий чи наданий зворотній зв'язок, …. і коучинг.  

ICF визначає коучинг як партнерство з клієнтами, яке провокує творчий процес мислення, що надихає їх для найповнішого розкриття особистого та професійного потенціалу. 

У Довіднику з Коучингу для Лідерів (Executive Coaching Handbook) під редакцією Енніса та Отто (2015) визначено три рівні того, як коучинг допомагає лідерам зростати:

● Тактичне вирішення проблем, необхідних для реалізації стратегії.

Під час коучингової сесії коуч діє як резонансна дошка, яка дозволяє лідеру обмірковувати, обробляти та змінювати свою точку зору. Цей процес допомагає лідеру вирішити проблему, оскільки коуч зберігає простір для його мислення, а лідер не тільки опрацьовує конкретні запити чи виклики, але й формулює конкретні дії до виконання вже після коучингової сесії.

● Розвиток лідерських здібностей, включаючи стиль лідерства, лідерські навички, лідерську поведінку та лідерські здібності.

Під час коучингової сесії лідер вчиться змінювати свою точку зору і розвивати нові способи мислення та дії, які охоплюють інші аспекти лідерства.

● Навчитися вчитися незалежно від обставин і наявності коуча.

Під час коучингової сесії лідер отримує звичку до навчання, розвитку та самоаналізу, які залишаються з ним на все життя. 

На реальних прикладах, коучинг для лідера буде ефективним зі своїм по духу коучем:

1. Коли новий керівник чи лідер приєднується до організації чи команди -> коуч може допомогти зорієнтуватися в культурі організації, зрозуміти динаміку команди та встановити чіткі цілі для своєї ролі, підтримувати керівника протягом перехідного періоду.

2. Під час значних організаційних змін або трансформацій в організації -> коуч може може допомогти лідеру розвинути стійкість, адаптивність та ефективні стратегії управління змінами.

3. Якщо у керівника виникають проблеми з динамікою або продуктивністю команди ->, коуч може допомогти оцінити ситуацію, визначити сфери, які потребують покращення, і працювати з лідером над реалізацією стратегій для створення високоефективної команди.

4. У ситуаціях, коли виникають конфлікти між членами команди або всередині керівництва -> коуч може допомогти знайти стратегії вирішення, сприяючи створенню більш гармонійного робочого середовища.

5. В періоди, коли забагато обов'язків, задач і всьо одночасно і вже на вчора -> коуч може підштовхнути до визначенні пріоритетів і плану для підвищення продуктивності та зменшення стресу.

6. Коли емоції зашкалюють і емоційний стан все більше стає схожим на американські гірки -> коуч може допомогти лідерам зрозуміти свої емоції, покращити самосвідомість, та розвинути емпатію. 

Крім того, коучинг лідерства надає лідеру додаткове розуміння на трьох рівнях:

Особисте лідерство - що я, як лідер роблю і відстоюю з точки зору своєї мети і цінностей у цій організації чи поза її межами? а що я роблю, щоб бути успішним, а що можливо робити по-іншому? а чи усвідомлюю я, що лідерство і зміни починаються саме з мене і якщо я не можу залідити себе чи не росту особистісно, то як я можу очікувати цього від інших? 

• Командне лідерство - що я, як лідер, роблю щоб створювати таке середовище в команді, де є довіра і злагоджена командна робота, де є розуміння цілей і способів їх досягнення, де кожен учасник команди почуває себе мотивованим і залученим в створення якісного продукту/сервісу/результату? а щоб команда розвивалася і вдосконалювалася і при цьому з певністю можна було сказати, що lead by example таки працює, бо я як лідер транслюю, а команда підхвачує в синергії?

Організаційне лідерство -  що я як лідер роблю, щоб якнайкраще управляти зовнішніми та внутрішніми структурними чи системними факторами під час визначення і виконання стратегії, щоб організація досягала cвоїх цілей? А є, що мене блокує і стримує, щоб організація досягала поставлених цілей при будь-яких змінах і трансформаціях? 

Це лише кілька прикладів того, як коучинг може допомогти лідерам в розвитку себе, в розкритті потенціалу своєї команди та сприянні успіху організацій/бізнесу. Цінність коучингу полягає в його персоналізованому підході, пристосованому до вирішення конкретних проблем і можливостей, з якими стикається кожен лідер. А цінність лідера полягає у вмінні вирішувати проблеми і відкритості до використання можливостей.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]