Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.09.2022 12:25

Зелений енергетичний прорив України

Політконсультант. Президент Розвиткової Агенції Досліджень та Аналітики "RADA"

Україна та партнери мають потребу в енергетичному Рамштайні.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що Україна може стати "зеленим" енергохабом для Європи, що замінить російські енергоресурси.  

Це одна із явних і додаткових причин, чому ЄС та світ мають допомогти демілітаризувати ЗАЕС. До речі, директиви ЄС визначають атомно енергію – чистою у відповідності до засад Європейського зеленого курсу.  Президент впевнений, що завдяки українському експорту електрики можна стабілізувати енергоспоживання країн ЄС, що зменшить енерготиск Росії на всю Європу.

Після звіту місії МАГАТЕ на ЗАЕС, Президент Зеленський дав стриманий коментар про створення зони захисту: Щодо пропозиції генерального директора МАГАТЕ Гроссі створити зону захисту на станції, то треба дивитися на конкретний зміст такого інструменту: що саме може бути захистом? Якщо зміст цієї пропозиції полягає в демілітаризації території АЕС – а це логічно, бо саме російська військова присутність поставила Запорізьку станцію на межу радіаційної катастрофи, – то ми можемо підтримати таку демілітаризовану зону захисту.

Не може бути ніяких компромісів щодо суверенітету України та енергосистеми України.  Не може бути жодного натяку на те, що ЗАЕС не є власністю України і що там вільно можуть знаходитися, чи зс рф, чи представники росатому.

Це до речі також пов’язано з енергетичною євроінтеграцією України та технічними особливостями енергосистеми України після 23 лютого, коли українська енергосистема відключилася від об’єднаної  з російською і білоруською і включилася тестово до європейської, і згодом стала частиною об’єданної європейської енергосистеми. На фоні енергетичної кризи Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії (ENTSO-E) дозволила Україні збільшити експорт електроенергії до країн Євросоюзу в 2,5 рази. Сьогодні загальний обсяг доступної пропускної спроможності електромереж між енергосистемами України та ЄС в денні та вечірні години збільшився до 300 МВт, а в нічні залишиться на рівні 250 МВт.

Атомка, невід’ємною частиною якої є ЗАЕС, має стати базою для створення оновленої енергосистеми України, орієнтованої на Європейський зелений курс, та відмову від викопних палив і перехід на відновлювальну енергію.

Для цього партнери і Україна мають створити "Енергетичний Рамштайн", який би допоміг Україні вже цієї зими вистояти енергетично, а також створити план  розвитку принципово нової енергосистеми України, інноваційної та орієнтованої на лідерство в реалізації Європейського зеленого курсу. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]