Потреби та очікування споживачів постійно змінюються, особливо через розвиток технологій, соціальні мережі та культурні тренди. Якщо компанія встигає за тенденціями, вона здобуває частку ринку на свою користь як більш інноваційного гравця. Окрім того, бренди, які швидко інтегрують новітні тенденції та технології, вважаються лідерами галузі. PR (зв’язки з громадськістю) компанії безпосередньо впливає на позиції бізнесу чи персонального бренду у галузі. Тому, вже зараз звертаємо увагу на головні зміни у комунікаціях на 2025 рік, щоб адаптувати свої PR-стратегії для кращого результату.

1. Людиноцентризм.

Увагу привертають бренди або люди, які не втратили свою автентичність. Вони мають свій стиль спілкування (бренд войс), вони жартують, відповідають на коментарі, таким чином, стають ближчими до аудиторії. Це прекрасне середовище для процвітання PR-технологій. І при оперативному реагуванні, всі ці зміни у суспільстві можуть слугувати лише на користь зв’язкам з громадськістю.

Основна тенденція 2025 року - це просування персоналу компанії. Тепер голос має не лише генеральний директор, а й керівники відділів. Вони спілкуються з аудиторією, відповідають на питання, та діляться досвідом роботи через соцмережі.

Якщо ви NGO, то голоси, поруч з вашими, мають партнери та люди, яким ви допомагаєте. Ваші канали трансляції не лише для звітів, а й щоб показати “душу” організації.

Розвиток персонального бренду уже показав себе як ефективний інструмент залучення аудиторії і ця тенденція буде зберігатись, розширюючи свої можливості. Компанія - це керівник, команда, живі та абсолютно схожі до покупців люди. Людині потрібна людина.

2. Зростання залученості у різні соціальні медіа.

Популярнішим стає LinkedIn. Що це значить? Зростає важливість об’єднань фахівців у спільноти (network), важливо демонструвати свою фаховість та обізнаність, Це не лише робить компанії, персоналії чи організації видимими, це збільшує вартість активів. Згідно з дослідженням, 77% брендів заявляють, що наявність активної присутності у соціальних мережах допомогла їм збільшити дохід. Інші дослідження також показують, що 62% споживачів більш лояльні до брендів, з якими взаємодіють у соціальних мережах.

За моїми спостереженнями, Facebook використовується все менше і менше. Хоча мережа досі має понад 2 мільярди щоденних користувачів, та нове покоління Z (народжені 1993-2010 рр.) надає перевагу Instagram і TikTok. До того ж ми пам’ятаємо, щоб зареєструватися в Instagram та у Бізнес кабінеті, потрібно мати акаунт у Facebook.

Загалом, Twitter, LinkedIn і TikTok залишаться важливими у 2025 році. Ці платформи є цінними для демонстрації інтелектуального лідерства та налагодження відносин як зі ЗМІ, так і з клієнтами.

3. Ставки на нано- та мікроінфлюенсерів.

Маркетинг нано- та мікроінфлюенсерів процвітатиме як ключовий тренд PR у 2025 році. Це буде потужним способом для брендів залучити свою аудиторію та створити справжні зв’язки, особливо при обмежених бюджетах. Бренди можуть створювати автентичні та ефективні маркетингові кампанії, співпрацюючи з нішевими впливовими людьми, які резонують з їхньою цільовою аудиторією. Справжнє партнерство починається з визначення того, хто і що впливає на вашу аудиторію. Те саме стосується і персональних брендів. Колаборації з іншими людьми, створення інтерактивів, розповіді один про одного. Це не просто підвищує впізнаваність, це допомагає залучати нові партнерства.

Мікроінфлюенсери – це тип менших інфлюенсерів, які мають від 10 000 до 50 000 підписників. Вони часто створюють контент, пов’язаний із певною нішою, як-от їжа, фітнес, мода тощо. Таким чином, їхня мережа складається з людей, які поділяють схожі інтереси та вважають їх авторитетними фігурами у цій ніші. Звіт HubSpot про маркетинг соціальних медіа за 2024 рік показує, що 64% маркетологів працювали з мікроінфлюенсерами. І 47% з них зазнали найбільшого успіху з такими лідерами думок.

Наноінфлюенсери — це найновіший тип інфлюенсерів, у яких менше 10 000 підписників у соціальних мережах. На відміну від професійних впливових людей, вони зазвичай ведуть менш відшліфовану стрічку з публікаціями мемів і фотографіями, на яких зображені їхні близькі. Їх вплив невеликий, але вважається більш автентичним, оскільки більшість їхніх послідовників складають друзі, родина та знайомі. Це люди, які знають їх особисто або достатньо добре, щоб довіряти їхнім думкам і рекомендаціям.

4. Deepfake AI

З розвитком і доступом новітніх технологій стає все більш актуальною проблема достовірності інформації, зображення або ж відео. А відтак зростають репутаційні ризики. Тому на передній план виходить турбота про інформаційну обізнаність своєї цільової аудиторії, своєчасна реакція на вкиди хейтерів та кампанії з медіаграмотності.

5. Використання великих даних для аналітики і стратегій

У 2024 році компанії зосередили звернули увагу на великі дані. Клієнти та бренди інвестують в інструменти для отримання даних, але потрібно більше. У процесі роботи з даними є попит на більш детальну інформацію. Тому вже у 2025-му постане необхідність створити середовище, у якому дані збираються та належним чином налаштовуються, відстежуються, аналізуються та застосовуються. PR-галузь надасть своїм клієнтам глибше розуміння поведінки цільової аудиторії, що покращить персоналізацію цільових повідомлень.

6. Перехід до платних опцій

У 2024 році такі практики, як платні підписки та преміум-контент, стали звичайною частиною стратегії багатьох платформ для монетизації. У 2025-му ця тенденція продовжуватиметься.

Наприклад, Twitter/X — після придбання Ілоном Маском, Twitter (зараз X) активно впровадив платну підписку Twitter Blue, яка надає доступ до розширених функцій, таких як редагування твітів, збільшення видимості контенту та ранній доступ до нових можливостей. Платформи Meta, включаючи Instagram, тестують преміум-функції для творців контенту, які дозволяють стягувати плату за доступ до ексклюзивних матеріалів, таких як "ексклюзивні сторіс" або доступ до прямих ефірів, доступних лише для платних підписників. Spotify також експериментує з преміум-підписками для подкастів, де творці можуть стягувати плату за доступ до ексклюзивних епізодів, що дає змогу медіа й контент-мейкерам збільшувати свої доходи.

7. Використання у роботі ШІ (штучного інтелекту)

Штучний інтелект вже допомагає людям створювати новий контент і підтримувати наявний. Знати охоплення аудиторії, швидко опрацювати інформацію, перевірити граматику текстів та створити візуал - це вже працює на покращення роботи PR. Платформи зі штучним інтелектом повинні прокласти шлях для швидкого прийняття рішень і оптимізації комунікацій. ШІ також більше використовуватиметься для планування та звітності, зокрема для моніторингу ЗМІ та розуміння суспільних настроїв.

8. Вимірювання ефективності PR стає легшим

З однієї сторони, цифровий PR зосереджується на SEO та видимості, тому креативність є життєво важливою. З іншої, такі показники, як залучення, покази та охоплення, легко відстежувати завдяки: Facebook Business Suite, Sprout Social і Hootsuite. Ви можете побачити результати набагато швидше, використовуючи цифрові PR-метрики.

9. Ділова етика та соціальна відповідальність

В епоху зростання у споживачів скептицизму і вимог етики в бізнесі, автентичність і прозорість залишатимуться незамінними для ефективності PR. Згідно з дослідженням PwC, 83% споживачів вважають, що компанії повинні активно формувати найкращі практики в галузі екологічних, соціальних та управлінських (ESG) аспектів. Ще більш критично, 76% заявляють, що розірвуть зв'язок із компаніями, які погано поводяться з працівниками, суспільством або довкіллям. ЦА не хоче, щоб компанії/бренди або персоналії обмежуватися лише словами або пожертвами, а очікують від них активних дій на підтримку соціальних ініціатив, що сприяє зміцненню довіри та лояльності до бренду.

Справжня перевага інклюзії та різноманітності на робочому місці полягає в тому, що різні люди виявляються автентичними і привносять на робоче місце щось особливе, приносячи різноманітні перспективи в організацію. І як наслідок, надають компанії конкурентної переваги.

Головне завдання зв’язків з громадськістю транслювати позицію компанії. Сьогодні етика та соціальна відповідальність має бути гучною.

10. Сторітеллінг 

Потужна історія вплине на бізнес, якщо вкладете належний час і зусилля в контент. Шукайте справжні історії успіху клієнтів. За ними стоїть справжня історія з реальними гравцями та людьми. Чесна розповідь про перешкоди, з якими ви зіткнулися, показує, як їх вдалося подолати, і може зробити історію набагато реальнішою та привабливішою. Відредагуйте, скорочуйте або подовжуйте відповідно до різних платформ та їхньої аудиторії. Це допомагає створити для історій органічне пристосування.

Комунікації майбутнього стають все більш інтегрованими з інноваційними технологіями та соціальною відповідальністю. Аудиторії прагнуть автентичності та людяності, тому компаніям важливо не просто відповідати на тренди, а й бути їх ініціаторами. Фахівці з комунікацій повинні бути готові впроваджувати нові підходи та оперативно адаптувати свої стратегії для забезпечення лояльності та довіри до брендів.