Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.10.2023 16:05

Чому інвестори вам точно відмовлять

Експерт з розвитку стартапів і венчурного інвестування, managing director QP Studio

Як підвищити свої шанси на фінансування

Бажаєте отримати фінансування на розвиток власного стартапу? Уникайте банальних помилок у підготовці пітчу та добре підготуйтеся до зустрічі з інвестором. Покажу деякі фільтри, через які відсіють ваші особистісні та професійні якості та власне презентацію. 

Отже, у якому випадку ви повернетеся ні з чим.

⚫️Ваші бачення як фаундера відірване від життя

Реальна цінність вашого товару чи послуги, ось що цікавить інвесторів. Ваш продукт має бути затребуваним, він має розв'язувати проблеми та болі людей.

  • ⚫️Вам як засновнику бракує лідерських якостей

Фаундер стартапу є також драйвером всього процесу. Інвестори помітять, якщо вам бракує лідерських якостей або досвіду, щоб довести проект до його логічного завершення. 

  • ⚫️Ви не вмієте розставляти пріоритети

Успіх всієї справи залежить від того, чи є в проекті дорожня карта розвитку. Навіть дуже гарний продукт може загубитися без go2market strategy.

  • ⚫️Ваш проект не відповідає світовим бізнес-теоріям

Інвесторів цікавить, чи є ваш проект потенційно прибутковим. Які інструменти аналізу вони застосують? Наприклад, світові бізнес-теорії, такі як Short Lean Canvas - фундаментальний прогноз проекта, Design Thinking,10 типів інновацій по Ларрі Кілі.

  • ⚫️Вашому стартапу бракує інноваційності

Стартап – це завжди про трендовість та інновації. Щось, чого ще не було. Щось, що змінить світ та переверне уявлення про цілу сферу діяльності.

  • ⚫️Стартап не має потенціалу до масштабування

Інвесторів цікавить стартап, який можна масштабувати. Високі шанси вивести ваш бізнес на ринки Східної, Західної Європи, США підвищують шанси стартапу на фінансування.

  • ⚫️Бізнес-індикатори - не привабливі 

Що саме ви пропонуєте? Це монотовар? Маркетплейс? Екосистема? Платформа? Від цього напряму залежить, який прибутковий потенціал має стартап. Інвестор йде туди, де більше грошей. UNIT-економіка, LTV, САС – всі метрики мають бути врахованими.

  • ⚫️Ви приховали складнощі проекту

Фаундер стартапу, що замовчує проблеми та не розповідає про складнощі, з якими зіткнулася команда, підриває до себе довіру як до бізнесмена та партнера.

  • ⚫️Вам не вистачає самомотивації

Коли учасники проекту не вірять у власний проект, це помітно. Інвестор побачить, що вашої енергії не вистачить, щоб драйвити бізнес 3-5 років, доки він почне приносити дохід.

  • ⚫️Ви не дотримуєтесь стандартів презентації

На самій презентації ви «плигаєте» по слайдах, не дотримуючись чіткої структури. Пропускаєте важливі пункти. Це відразу впадає в очі як непрофесіоналізм.

  • ⚫️Ви не ділитесь інсайтами

Інвестори вже чули сотні презентацій. Презентуйте свій стартап так, щоб вони захотіли стати частиною чогось крутого, вашого проекту, вашої команди. Використовуйте сторітелінг. Діліться власними інсайтами. Зарядіть всіх!

  • ⚫️Ви звернулися не до того інвестора

Щоб отримати фінансування, важливо чітко розуміти стадії та потреби проекта.  На якій ви фазі? Pre-seed, Seed, Series A, Series B? Фокусно обирайте профільного інвестора.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]