Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.04.2024 10:44

ПАРЄ ухвалила важливу резолюцію щодо безпеки морів та океанів

Український вчений, еколог, політик, громадський діяч

Асамблея ухвалила резолюцію як складника права людини на чисте довкілля

У весняному засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи (далі — ПАРЄ) парламентарії ухвалили ряд рішень, знакових для України, зокрема, Асамблея ухвалила важливу резолюцію щодо безпеки морів та океанів як складника права людини на чисте довкілля.

У ній йдеться про заклик ухвалити Екологічний договір для України та звертається увага на проблеми Чорного та Азовського морів у зв’язку з війною росії проти України та міститься рекомендація взяти до уваги пропозиції Робочої групи високого рівня з питань екологічних наслідків війни, викладені у звіті «Екологічний договір для України. Зелене майбутнє: рекомендації щодо відповідальності та відновлення», та об’єднати зусилля задля:

- спільного збору та аналізу інформації про міни та інші боєприпаси, що не вибухнули в Чорному морі, рівень забруднення води та інші наслідки війни для тваринного та морського життя та біорізноманіття;

- створити постійно діючий орган для регулярного звітування про екологічні наслідки війни та передачі цієї інформації Чорноморській комісії та іншим відповідним міжнародним інституціям разом із рекомендаціями щодо усунення цієї шкоди та запобігання її подальшому заподіянню.

Важливо наголосити, що Екологічний договір є складовою частиною Формули миру Президента України Володимир Зеленський, а дана резолюція є черговим свідченням її підтримки з боку наших іноземних партнерів!

Саміт Ради Європи, який відбувся 16-17 травня 2023 року у Рейк’явіку, заклав фундамент особливо ретельної охорони права нинішнього та майбутнього поколінь на здорове та стале довкілля. Сьогодні, ухваливши цю резолюцію, ми стали ще на один крок ближчими до здорового довкілля.

Тема охорони морів та океанів зачіпає багато інших, які стосуються, зокрема, вилову риби,  видобутку ресурсів у морях на океанах, прав осіб, які працюють в морському судноплавстві, та багато інших.

У репорті наголошується, що попри важливість морів та океанів для людства, вони постійно потерпають від забруднення, зростання температури, втрати біорізноманіття.

Резолюція наголошує на ролі країн-членів Ради Європи у досягненні цілі 14 сталого розвитку ООН та містить заклики:

- Розвивати міжнародні інструменти, зокрема прискорити процес підписання та ратифікації угоди про захист Світового океану ООН від 05 березня 2023 року.

- Вдосконалювати національне законодавство з метою ефективного запобігання та боротьби із забрудненням морів та океанів, знищення біорізноманіття, а також визнання злочину екоциду.

- Створити морські охоронювані зони.

- Посилити співпрацю з Міжнародною морською організацією (ММО).

Дана резолюція є важливим кроком до захисту права людини на безпечне довкілля, захисту морів та океанів, а також збереження водного різноманіття.

Робота над цією доповіддю тривала понад 2,5 роки. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]