Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.04.2024 15:04

Антон-синдром: зрячі очі у незрячому розумі

Психолог

Коли мозок не усвідомлює власну сліпоту

Уявіть, що ви раптово втратили зір, але при цьому не розумієте і не визнаєте, що осліпли. Ви продовжуєте діяти так, наче все ще бачите світ навколо. Саме це відбувається з людьми, які страждають на рідкісний та загадковий Антон-синдром. Давайте розберемося, що це за стан та чому він настільки вражає уяву.

Антон-синдром, також відомий як сліпота заперечення або зряча сліпота - це неврологічний розлад, при якому людина втрачає зір внаслідок пошкодження зорових центрів мозку, але при цьому щиро не усвідомлює і заперечує факт власної сліпоти. Це один з найбільш дивовижних та малодосліджених феноменів у неврології та психіатрії.

Уперше цей синдром описав німецький невролог Габріель Антон у 1899 році. Він спостерігав пацієнтів з ураженнями потиличних часток головного мозку, які призводили до сліпоти. Але, на подив лікаря, хворі поводилися так, наче все ще могли бачити. Вони розповідали про зорові образи, впевнено рухалися в просторі і навіть намагалися читати чи писати.

Одна з найвідоміших пацієнток з Антон-синдромом, описана неврологом Олівером Саксом у книзі "Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом", - це жінка на ім'я Інгрід. Після інсульту вона осліпла, але при цьому запевняла, що прекрасно все бачить. Коли лікар попросив її описати його зовнішність, Інгрід почала вигадувати подробиці, які не мали нічого спільного з реальністю. Вона була переконана в істинності своїх слів і ображалася, коли хтось намагався переконати її у протилежному.

Парадоксально, але при Антон-синдромі очі можуть бути абсолютно здоровими та фізично здатними бачити. Проблема полягає у пошкодженні зорових зон кори головного мозку, які відповідають за обробку та усвідомлення зорової інформації. Мозок ніби відключається від зорового сприйняття, але при цьому відмовляється визнавати цей факт.

Люди з Антон-синдромом часто вдаються до конфабуляцій - вигадують або викривляють інформацію, щоб заповнити прогалини у сприйнятті. Вони можуть описувати неіснуючі предмети в кімнаті, вигадувати виправдання, чому не можуть щось прочитати або впізнати співрозмовника. При цьому вони щиро вірять у свої слова і не мають наміру когось ввести в оману.

Цей стан може поєднуватися з іншими неврологічними симптомами, такими як просторова дезорієнтація, порушення пам'яті та мислення, неглект (ігнорування половини простору). Людина з Антон-синдромом часто стикається з труднощами у повсякденному житті, але при цьому не розуміє їхніх причин і не пов'язує зі сліпотою.

Механізми розвитку цього розладу досі до кінця не зрозумілі. Одна з гіпотез полягає в тому, що пошкодження зорової кори порушує зв'язки з іншими відділами мозку, які відповідають за самосвідомість та оцінку власного стану. Мозок ніби відмовляється прийняти реальність сліпоти, щоб захистити психіку від травматичного усвідомлення втрати.

Антон-синдром зустрічається вкрай рідко і зазвичай є наслідком інсультів, травм голови, пухлин мозку, нейродегенеративних захворювань. Лікування цього стану являє собою великий виклик і потребує комплексного неврологічного та нейропсихологічного підходу. Корекція може включати роботу з відновлення усвідомлення дефіциту, навчання компенсаторним навичкам, психотерапію для адаптації до життя зі сліпотою.

Феномен Антон-синдрому змушує нас замислитися над загадками людської свідомості та сприйняття реальності. Він показує, наскільки крихким та обмеженим може бути наше розуміння власного досвіду. І нагадує, що від зрячості до сліпоти, у прямому та переносному сенсі, інколи лише один крок, який ми навіть можемо не помітити.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]