Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.08.2023 13:04

Як захистити честь та гідність від наклепу в Інтернеті

СЕО, адвокат, медіатор, керівник практики вирішення цивільних спорів Mitrax

Мій клієнт – публічний діяч, що має пізнаваність та ділову репутацію у медіапросторі та соцмережах. І саме цей важливий «актив» опинився під ударом.

Як з’ясувалося, колишня дружина клієнта дала інтерв’ю на одному з Youtube-каналів. Під час розмови вона розповіла ряд «цікавих», але неправдивих фактів про ексчоловіка. За її словами клієнт начебто вчиняв над нею насильство, нехтував батьківськими обов’язками щодо дочки, залишав сім’ю без фінансової підтримки. Також жінка дозволила собі некоректні та образливі висловлювання.

Це інтерв’ю швидко підхопили та поширили різні інтернет-видання. Спочатку наш клієнт почав отримувати образливі коментарі у соцмережах. Згодом це позначилося на його репутації та роботі. Адже люди асоціювали його з тим, про що розповідала колишня дружина.

Саме тому клієнт звернувся за правовою допомогою. Після аналізу його ситуації ми почали готувати позов про захист честі, гідності та ділової репутації.

Що ми зробили для клієнта

У справах про захист честі та гідності є специфіка. По-перше, необхідно довести, що поширена інформація є неправдивою, не містить оціночних суджень та чітко вказує на конкретну людину. По-друге, важливо правильно визначити коло відповідачів. У нашому випадку це були власниця Youtube-каналу та власне колишня дружина.

Збирання доказів – окрема історія. До подання позову ми направили вимогу до власниці Youtube-каналу, де було розміщено та поширено інтерв’ю. Ми намагалися отримати запис розмови, адже планували подати його до суду як доказ.

Але нашу вимогу проігнорували. Тоді адвокати подали до суду клопотання про огляд електронного доказу-вебсайту, а саме Youtube-каналу, де було поширене інтерв’ю.

Надалі щоб довести негативні наслідки для репутації клієнта, ми надали видруки коментарів на сторінці чоловіка у мережі Instagram. Також подали клопотання про огляд у судовому засіданні його особистої сторінки. Завдяки цьому суд в режимі реального часу ознайомився та дослідив ці коментарі.

Також необхідно було спростувати поширену інформацію. Для цього ми подали декілька письмових доказів: чеки та квитанції, які засвідчували фінансове забезпечення клієнтом своєї дружини та доньки.

Яке рішення прийняв суд

Ця справа мала ще одну специфіку – її учасниками були люди, що перебували у сімейних відносинах. Судових рішень щодо аналогічних кейсів в Україні майже немає. Менше з тим, ми поповнили цю статистику. Суд задовольнив вимоги клієнта: визнав поширену інформацію неправдивою та такою, що принижує честь, гідність та ділову репутацію.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]