Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.03.2023 20:24

Позбавлення батьківських прав: чи можна обійтися без висновку Служби у справах дітей

СЕО, адвокат, медіатор, керівник практики вирішення цивільних спорів Mitrax

Розірвання шлюбу не звільняє від батьківських обов’язків. Якщо колишній партнер не бере участі у вихованні дітей – його можна позбавити батьківських прав. З таким запитом до нас і звернулася клієнтка

Чому виник конфлікт

Наша клієнтка розлучилася з чоловіком у 2016 році. За рішенням суду спільні діти мали жити з матір’ю, а батька зобов’язали сплачувати аліменти.

З того часу чоловік втратив будь-який інтерес до синів. Він не брав жодної участі у вихованні, не цікавився їхнім здоров’ям, харчуванням, умовами життя. Згодом він перестав сплачувати аліменти. За декілька років заборгованість сягнула 200 000 грн.

За таких умов жінка вирішила позбавити колишнього чоловіка батьківських прав, та звернулася до адвокатів. Після вивчення ситуації ми підготували та подали відповідний позов до суду.

Які були складнощі

За законом до розгляду таких справ залучається третя особа – Служба у справах дітей та сім’ї. Цей орган мав надати висновок про доцільність позбавлення чоловіка батьківських прав. Для цього Служба мала дослідити умови життя дітей: провести огляд їх місця проживання та поспілкуватися з матір’ю.

Але після 24 лютого 2022 року клієнтка із синами виїхали за кордон. І справа загальмувала.

Служба відмовилася надати висновок про доцільність позбавлення батьківських прав. Мотивували це рішення тим, що дослідити умови життя дітей тепер неможливо. Спілкуватися з позивачкою по відеозв’язку працівники Служби не бажали.

Що зробили адвокати 

Як представники клієнтки, ми направили адвокатський запит до Служби у справах дітей та сім’ї. Так ми отримали письмове пояснення, чому саме вони відмовляються надавати висновок. Цей документ ми надали суду.

Додатково в судовому засіданні ми подали клопотання про витребування доказів. В результаті суд зобов’язав Службу надати нам необхідний висновок.

Попри це Служба знову відмовилася. Ні адвокатські запити, ні ухвала суду не повпливали на її позицію.

Тоді адвокати були змушені просити суд винести рішення за відсутності висновку. Аргументів було декілька:

наша сторона зробила все можливе, щоб отримати необхідний документ;

ми зібрали достатньо доказів того, що батько нехтує своїми обов’язками щодо синів;

висновок Служби не має переваги над іншими доказами й сам по собі не є достатнім доказом для суду.

Крім того, в нашій ситуації відмова Служби у наданні висновку суперечить найкращим інтересам дітей. Адже батько понад 6 років не з’являвся в їхньому житті, а під час розгляду справи ігнорував виклики до суду та не виявив жодної позиції.

Який результат отримала клієнтка

З огляду на наші аргументи та зібрані докази, суд позбавив чоловіка батьківських прав попри відсутність висновку Служби у справах дітей та сім’ї. Для цього нашій клієнтці не довелося повертатися в Україну та наражати дітей на небезпеку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]