Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.02.2023 20:41

Несправедлива заборгованість по аліментах: як домогтися перерахунку на 66 000 грн

СЕО, адвокат, медіатор, керівник практики вирішення цивільних спорів Mitrax

Всі ми чули історії про аліментників, які не утримують власну дитину. В цьому випадку ситуація інша. Після розлучення батько продовжував забезпечувати дитину, а отримав - заборгованість по аліментах.

Чому виник конфлікт

У листопаді 2021 року колишня дружина клієнта звернулася з позовом про стягнення аліментів до досягнення дитиною 3 років. Суд зобов’язав чоловіка щомісячно робити платежі у розмірі ¼ від свого заробітку.

У липні 2022 року суд видав виконавчий лист. І лише в серпні 2022 року колишня дружина клієнта звернулася із заявою про відкриття виконавчого провадження для стягнення аліментів.

Держвиконавець відкрив провадження та відразу нарахував клієнтові заборгованість за аліментами у розмірі понад 60 тисяч грн.

Цей борг охоплював період від моменту винесення рішення суду до відкриття виконавчого провадження.

Проте весь цей час чоловік добровільно утримував дитину. Він купував продукти та одяг, оплачував медичні послуги, надсилав гроші колишній дружині. Тож нарахування заборгованості видавалося незаконним та несправедливим. Це спонукало клієнта звернутися за юридичною підтримкою.             

Що ми зробили для клієнта

Насамперед направили заяву до виконавчої служби з проханням скоригувати розмір заборгованості. Адже виконавець не врахував суми, які клієнт сплачував на утримання дитини добровільно.

Але це не дало результату. Держвиконавець вважав, що квитанції про грошові перекази та чеки про купівлю речей не доводять участі клієнта в утриманні дитини. Адже на «платіжках» відсутнє призначення «Сплата аліментів».    

Повторні звернення до держвиконавця та начальника відділу відповідної виконавчої служби також нічого не дали. 

Як діяти в цих умовах?

Ми підготували обґрунтовану скаргу на бездіяльність державного виконавця, просили зобов’язати виконавця перерахувати заборгованість та врахувати суми, витрачені клієнтом на утримання дитини.  

Щоб довести свою позицію, ми зібрали максимальну кількість доказів. Долучили чеки, квитанції, листування, в якому клієнт та колишня дружина обговорювали придбання товарів для дитини.

Завдяки цьому вдалося переконати суд, що клієнт витратив на дитину майже 200 тисяч гривень у добровільному порядку. І за своєю природою ці кошти є саме аліментами.

Який результат отримав клієнт

Суд визнав бездіяльність держвиконавця протиправною та зобов’язав його перерахувати заборгованість за аліментами. Так розмір боргу клієнта зменшився на 66 000 гривень.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]