Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.11.2023 11:07

Чи може ФОП працювати із криптовалютою?

Адвокат

У лютому 2022 року було прийнято Закон «Про віртуальні активи», де регулюється оборот віртуальних активів, права та обов’язки учасників ринку віртуальних активів тощо, цей закон ще не набув чинності.

ФОП на спрощеній системі

Щодо можливості ФОП на єдиному податку отримувати дохід в криптовалюті податкова зазначає, що з метою уникнення порушень щодо застосування спрощеної системи оподаткування, фізична особа – підприємець платник єдиного податку, не може отримувати дохід в криптовалюті, оскільки на сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні.

Зараз криптовалюта в Україні не має статусу грошей, тому вона може вважатися товаром, а платникам єдиного податку дозволено здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі.

ФОП на загальній системі

Питання щодо можливості ФОП на загальній системі оподаткування використовувати криптовалюти у своїй діяльності також не врегульоване. 

Податкова зазначила, що кожний конкретний випадок виникнення податкових відносин слід розглядати з урахуванням документів (матеріалів), які стосуються порушених питань. Але чіткої заборони використування криптовалюти ФОП на загальній системі не має.

Таму, краще  спочатку подати запит до податкової про можливість використання криптовалюти, щоб вони надали офіційну відповідь. Запит можна подати через електронний кабінет платника (у розділі «Листування з ДПС»).

Перспективи криптовалюти в Україні

У лютому 2022 року було прийнято Закон «Про віртуальні активи», де регулюється оборот віртуальних активів, права та обов’язки учасників ринку віртуальних активів тощо, цей закон ще не набув чинності.

У цьому законі вказано, що віртуальні активи не є засобом платежу на території України та не можуть бути предметом обміну на майно (товари), роботи (послуги), тобто криптовалюті фактично не надається статус грошей.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]