Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.06.2019 17:55

Правова регламентація індивідуальних письмових звернень громадян України

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті зясовується на підставі яких саме нормативно-правових актів громадяни України можуть направляти до органів державної влади індивідуальні письмові звернення

Вітчизняне законодавство гарантує громадянам України різні можливості. Зокрема вказані особи в порядку, який передбачений чинним законодавством, вправі направляти до тих чи інших органів державної влади різні за своєю суттю індивідуальні письмові звернення. Чим саме керуються громадяни України, вчиняючи такі дії?

Правове регулювання даного питання здійснюється за допомогою відповідних нормативно-правових актів. Зокрема юридичну регламентацію питань, які стосуються звернень громадян України до органів державної влади, здійснюють:

1. Головний закон – Конституція України від 28.06.1996 року №254к/96-ВР (надалі по тексту – Конституція України);

2. Звичайний закон – Закон України «Про звернення громадян» від 02.10.1996 року№ 393/96-ВР (надалі по тексту – ЗУ «Про звернення громадян»).

Вітчизняне законодавство гарантує громадянам України різні можливості. Зокрема згідно з ч. 1 ст. 40 Конституції України, усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Подібну за своїм змістом норму вітчизняний законодавець закріпив в інших нормативно-правових актах. Зокрема у відповідності до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про звернення громадян» громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

Отже, громадяни України, направляючи індивідуальні письмові звернення до органів державної влади, керуються відповідними нормативно-правовими актами. Під останніми треба розуміти:

1.  Конституцію України;

2. Закон України «Про звернення громадян».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]