Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.03.2024 13:40

Назустріч Олімпіаді???

Політолог та викладач, директор "Інституту світової політики"

ДБР атакувало чергову фінансову установу під час переговорів з МВФ

У Росії всемогутнім називають Басманний суд Москви, який ухвалює найбільш резонансні рішення. В Україні на цю роль претендує Личаківський районний суд Львова, за допомогою якого ДБР практично зупинило роботу sportbank.

Ця фінансова установа звернула на себе увагу кілька місяців тому, коли у рекламній кампанії наголошувала на готовності виплачувати підвищені відсотки тим, у кого буде краща спортивна форма. З точку зору маркетингу – абсолютно правильний підхід. От накачані спецназівці за заявкою ДБР і відвідали офіс банку, вилучивши гаджети та особисті кошти.

Діяльність sportbank, як видається, не сподобалася комусь з сильних світу цього. Клієнтська база (понад 600 тисяч юридичних та фізичних осіб), активне кредитування, прагнення дотримуватися правил ведення бізнесу за законом – все це виглядає адекватним в Україні часів війни. Але не для всіх.

Кілька тижнів тому sportbank втратив можливість використовувати власні кошти, в офісі фінансової установи пройшло маски-шоу без участі коміків та сатириків. Спрацювала класична вже для України схема: у ДБР згадали про причетність кількох підприємців, які не є власниками чи співробітниками банку, до продажу платіжного сервісу в окупованому Криму у 2014 році. Звинувачення у фінансуванні країни-агресора в умовах війни – аргумент, яким можна оглушити кого завгодно. От тільки використовують їх вкрай вибірково.

ТОВ Дивотек та ТОВ ДТ Нетворк, які серед засновників sportbank, відчули себе Ігорем Мазепою, під час переслідування якого витягнули кримінальну справу сумнівної якості кількарічної «свіжості». У цьому випадку навряд чи прозвучить чергова обіцянка, відбудеться створення чергової бізнес-ради, пролунає обурення акул та дельфінів українського бізнесу. Ми бачимо реалізацію принципу «Ліс рубають – тріски літять» у класичному виконанні.

Насправді про Олімпіаду – це сумний жарт. Але в умовах, коли доля держави у банківському секторі перевищила 50%, а Україна продовжує переговори з МВФ про нову програму кредитування, влада та її силові органи повинні ставитися до кожної фінансової установи уважно, а не аби як. У всякому разі, так відбувається у цивілізованих державах, де також відбуваються розслідування різних кримінальних справ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]