Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.06.2019 17:18

Нахакатонили

Адвокат, партнер ЮФ "єПраво"

От хороші проєкти та (або) команди, які ми всі гуртом нахакатонили на Хакатон "Data-Driven Justice" - першому міністерському хакатоні!

З ними ми продовжимо співпрацю вже в рамках Центру інновацій правосуддя Міністерства юстиції, наша задача - хоча б частину проектів довести до реалізації, або підключити команди до вирішення гострих проблем доступності правосуддя. Кожен проєкт (команда) отримує експерта Директорат з прав людини, доступу до правосуддя та правової... в якості ментора. Робота тільки починається. 

1. MEDIATOR.UA 

Мета: надання можливості на одній платфомі сторонам врегулювати спір як шляхом переговорів між собою, так і з подальшим залученням медіатора. Учасники (п'ятеро студентів факультету електроніки та комп'ютерних технологій ЛНУ імені Івана Франка) розробили платформу, де сторони, створивши окрему кімнату, можуть почати комунікувати між собою задля врегулювання конфлікту. В будь-який момент вони можуть вирішити залучити медіатора. При цьому, медіатору доступна попередня переписка сторін. На платформі сторони можуть обрати будь-кого з доступних медіаторів, переглянувши їх профайл та рейтинги. 

Переваги: 1. Надає можливість онлайн врегулювання спору сторонам самостійно.

2. В подальшому можна залучити медіатора.

3. При запровадженні реєстрів медіаторів можна інтегрувати платформу з таким реєстром.

4. Можливе залучення через таку платформу для вирішення спору психологів чи інших вузькопрофільних спеціалістів.

5. Платформа також міститиме змістовну інформацію щодо видів медіації, правил, переваг, наслідків. 

2. «paraDOCs» 

Мета: підвищення правової обізнаності щодо права на чесні нарахування за комунальні послуги (право на чесну платіжку). Командою розроблено систему (алгоритм), що можна використати при розробці або платформи, або додатка, який дозволить перевіряти правильність нарахування з прив’язкою до змін законодавства та судових рішень. Запропонована модель дозволить перевірити конкретну одиничну платіжку, або обрати певний період та перевірити по історії платежів. 

Переваги: 1. Можна інтегрувати в інформаційні платформи (сайт «Я маю право», додаток).

3. «Ти ж юрист». 

Мета: підвищення правової обізнаності дітей, оскільки базові знання про право школярі отримують лише в 9 класі, де в більшості випадків уроки не цікаві та немають прикладного характеру. 

Командою розроблено інтерактивну гру-симулятор для школярів згідно з навчальною програмою «Правознавство» (на сьогодні лише комп’ютерна версія, можливо реалізувати і для мобільної платформи). В ході гри користувач отримує роль юриста, який надає консультації відвідувачам. Консультації мають прикладний характер з найбільш поширених правових питань. До прикладу, персонаж запитує в користувача чи може стягуватись плата за відвідування пляжу і пропонуються варіанти відповідей. Після надання консультацій, користувач отримує лист від персонажу клієнта («Так, ви були праві, плата не може стягуватися», «Ні, виявляється пляжі мають перебувати у вільному доступі для громадян, ви так собі юрист»). 

Переваги: · Легко інтегрувати в інформаційні платформи (сайт «Я маю право», додаток).

· Гра може бути інтерактивним додаток до курсу вивчення правознавства в школі.

· Підвищення рівня обізнаності про права дитини. 

4. Захист прав осіб з інвалідністю (чатбот або додаток) 

Мета: уніфікувати на одній платфомі весь обсяг прав осіб з інвалідністю та роз’яснення порядку їх реалізації у доступній формі. 

Відповідаючи на базові питання (група інвалідності, групу захворювання, місце проживання) додаток надає інформацію про перелік пільг, як загальних так і спеціальних, для особи з інвалідністю та певним типом захворювання. При обранні певної пільги, користувачу надається інформація про необхідні документи та може перенаправляти до конструктора заяв. При зміні законодавства, можливість оновлення додатку. 

Переваги: · Надає перелік спеціальних пільг на які маємо право особа з певним типом захворювання. 

· В подальшому можна розробити механізм подання відповідних заяв безпосередньо через додаток. 

5. «Дисциплінатор» 

Мета: полегшити доступ до рішень Вищої ради правосуддя та зробити їхній аналіз простішим.

Сервіс дозволяє: здійснювати пошук в текстах рішень Вищої ради правосуддя, фільтрувати рішення за певними критеріями та виокремлювати статистичні дані про діяльність органу.

Сервіс орієнтований на таких користувачів: скаржники, судді, члени Вищої ради правосуддя та її апарат, юристи.

Переваги: 1. Зручність у пошуку, фільтрації та аналізу рішень Вищої ради правосуддя.

2. Сервіс у майбутньому дозволить вимірювати ефективність роботи Вищої ради правосуддя та судової системи в цілому. 

6. Скарга.юа 

Мета: спросити комунікацію між громадянами та Міністерством юстиції.

За допомогою сервісу кожен зможе через особистий кабінет подати звернення до Мін’юсту онлайн за декілька хвилин (обрати соціальний статус заявника, категорію питання, «підтягнути» до звернення скан-копії документів), відстежити статус розгляду свого звернення.

Додаток передбачає також адміністративну панель (dashboard), на якій акумулюються дані щодо кількості звернень, розподіл звернень по категоріям, інструменти візуалізації статистичних даних (графіки коливання надходжень звернень тощо).

Переваги: 1. Зручний та привабливий інтерфейс додатку дозволить розширити коло потенційних користувачів сервісів Мін’юсту.

2. Прозорість процесу розгляду звернень (складова принципу прозорості роботи органів держуправління).

3. Можливість здійснювати аналітику: виявлення найбільш актуальних проблем людей та проявів «сезонності» у зверненнях громадян до Мін’юсту.

7. eNotary

Мета: запровадити електронний нотаріат щодо окремих послуг.

Цільова аудиторія проєкту: туристи з неповнолітніми дітьми; батьки неповнолітніх дітей; опікуни та інші особи, яким необхідно перетнути кордон з дитиною.

Сервіс дозволяє вказаним особам без участі нотаріуса скористатися деякими послугами онлайн - оформити дозвіл на виїзд дитини за кордон, скласти довіреність та заяву на спадщину.

Алгоритм: - авторизація за допомогою схем е-Ідентифікації (ЕЦП, BankID, MobileID та ID картка), внесення даних у відповідний шаблон документа, збереження документа з накладанням ЕЦП та публікація його хешу в публічному блокчейні;

- проведення перевірки даних (співставлення даних ЕЦП та реєстру актів цивільного стану (із застосуванням СЕВ ДЕІР Трембіта);

- надсилання та перевірка документа батьку/матері/опікуну.

Переваги: 1. Не потрібно звертатися до нотаріуса – аутентифікація користувача відбувається автоматично.

2. Прозорість та швидкість оформлення документів.

8. ТОЄСуд

Платформа, де відображені показники діяльності судової системи за окремим суддею на основі відкритих даних ЄДРСРУ.

Сервіс працює на основі аналізу відкритих даних ЄДРСРУ за допомогою алгоритмів machine learning, що дозволяє визначати судові тенденції кожного судді.

Платформа відображає результати аналізу судової практики конкретного судді у вигляді зручних порівняльних графіків та надає інформацію про наявність судді на робочому місці, відстежує його судові засідання, формує власну базу корисних судових рішень та багато іншого.

Переваги: 1. Зручна інтеграція з будь-якою CRM/ERM системою завдяки широкому функціоналу API.

2. Оптимізація робочого часу судді та вдосконалення стратегії ведення справи юристом.

9. saveyourselfbot 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]